La societat de la informació, a debat a Montserrat

Divendres i dissabte se celebren les XI Jornades Universitàries de Cultura Humanista a l'Abadia de Montserrat

Publicat el 18 de novembre de 2010 a les 14:20

Divendres i dissabte se celebraran a Montserrat les XI Jornades Universitàries de Cultura Humanista, organitzades conjuntament entre l'Abadia de Montserrat i la Universitat de Barcelona, i que enguany estan dedicades a la societat de la informació. Durant aquests dos dies, professors universitaris es proposen de reflexionar sobre l'abast i les implicacions d'aquest canvi cultural, a partir de veure alguns dels seus aspectes principals a nivell social i personal.

La societat de la informació: reptes i oportunitats és el títol. Reptes, segons el G. Gabriel Soler, monjo de Montserrat i moderador de les Jornades, perquè la velocitat i la dimensió del canvi sovint són difícils de seguir per al ciutadà que no hi està del tot habituat, perquè l'ús de la tecnologia i de la informació no és a l'abast de tothom o perquè ens trobem per primera vegada amb unes relacions en les quals la presència física no té importància. I oportunitats, perquè l'ús d'aquests avenços tecnològics pot dur a un creixement qualitatiu de la democràcia fins ara insospitat, ja que les possibilitats de creació i publicació d'idees sembla que s'eixampla.

L'avanç tecnològic ha suposat un canvi radical en la vida de bona part de la població mundial i sembla que aquest procés ha de continuar cada vegada més acceleradament, però a un canvi així hi correspon també un canvi en els valors, uns valors que, en un context nou i fins a cert punt insospitat, es modifiquen a gran velocitat. En definitiva, tota la nostra realitat social i cultural canvia ràpidament a causa de l'avanç tecnològic. Des de la comprensió de què és el món fins a les relacions més personals, tot està traspassat per un canvi que pren dimensions cada vegada més grans.

Les ponències i els seus corresponents conferenciants són els següents:
Del llibre imprès a Internet, els canvis en la creació i transmissió de les idees, pel Dr. Derrick de Kerckhove (Universitat de Toronto); El fet religiós a la societat de la informació, per la Dra. Maria del Mar Griera (Universitat Autònoma de Barcelona); Política 2.0. La força i els dubtes d'un nou model, pel M. H. Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; L'educació en una societat post industrial tecnològica: produnditat d'un canvi, pel Dr. Josep M. Mominó de la Iglesia (Universitat Oberta de Catalunya); Sistemes oberts / sistemes tancats: implicacions ètiques, pel Dr. Ignasi Labastida (Universitat de Barcelona); L'espai i l'arquitectura en un món virtual, pel Dr. Derrick de Kerckhove (U. de Toronto); L'ésser humà a la societat de la informació. Una antropologia per a un home entre el món físic i el virtual, pel Dr. Norbert Bilbeny (Universitat de Barcelona); L'economia a l'era de la informació, pel Dr. Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona; Les implicacions de l'ús de les noves tecnologies en la definició del subjecte, pel Dr. Narcís Borrat, psiquiatre; i Societat de la informació, societat de la seguretat: seguretat i inseguretat en un món hipercontrolat, pel Prof. Amadeu Abril (ESADE).