L'Ajuntament externalitzarà els serveis de Turisme Manresa

Publicat el 09 d’octubre de 2009 a les 19:09

La porta turística de Manresa de nit. Joan Parera

El regidor de turisme de l’Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon, ha admès a Manresainfo que la part d’atenció i comercialització turística de la ciutat anirà a mans privades a finals del proper any si bé "l’estratègia en matèria de turisme continuarà estant gestionada tant a nivell polític com tècnic per l’ajuntament".

Aquestes declaracions les ha portat a terme després de que en una roda de premsa, en la que la CUP denunciava la inconnexió entre les diferents accions turístiques de l’equip de govern, la mala localització de l’Oficina de Turisme i el mal estat d’alguns punts situats en llocs estratègics de la ciutat, el regidor de la formació independentista, Adam Majó, hagués denunciat la voluntat de l’Ajuntament de privatitzar el servei turístic "d’esquenes a la ciutat". En les seves declaracions, Majó ha afirmat que "si s’haguessin fet les coses bé, l’Oficina de Turisme seria un actiu per a la ciutat, i no un maldecap que cal externalitzar".

Consultat per Manresainfo, Perramon ha assegurat que tenia previst "informar els diferents grups de l’oposició en breu", però que esperava a tenir més avançada la renovació del Pla Estratègic de Turisme que està arribant a la fase final d’elaboració, consulta i debat. El regidor de turisme ha recordat que ja es va aprovar per ple que l’explotació del Centre d’Interpretació del carrer del Balç es faria mitjançant una empresa externa i que "arribats a aquest punt, no té cap mena de sentit mantenir una part de l’atenció turística en mans privades i l’altra en mans públiques" i que és per això que s’ha decidit agrupar-ho tot en una mateixa gestió.

Així, l’empresa que es faci càrrec de turisme gestionarà l’atenció als visitants i la comercialització dels diferents paquets turístics i els acords que es portin a terme amb empreses, escoles o grups, "però no l’estratègia, que seguirà en mans de l’ajuntament" segons ha confirmat Perramon, que també ha assegurat que aquests canvis no suposaran "cap cost laboral" pel que fa als funcionaris del departament que paulatinament –de fet, ja s’ha començat a fer- aniran cobrint les baixes que es produeixin en altres llocs de treball. "La idea és arribar a finals de 2010" amb treballadors temporals i altres que continuaran més endavant en tasques d’estratègia turística per fer el traspàs sense dificultats.

L’oposició parla de poca transparència
En una setmana agitada per altres temes municipals "ja només ens faltava assabentar-nos pels mitjans de la intenció de privatitzar els serveis turístics de la ciutat". Alexis Serra, de CiU, ha assegurat que independentment de la idoneïtat de l’acció, "la falta de transparència i d’informació cap a la ciutat i cap als altres grups del consistori és el més greu de tot plegat". El portaveu del grup nacionalista reflexionava que si amb una decisió "d’aquesta magnitud, que afectarà futurs governs de la ciutat" no es treballa conjuntament i no s’ofereix informació, ja no vol ni "pensar que passa amb altres decisions molt menys transcendents". El turisme, la promoció econòmica i la promoció de la ciutat "no poden anar per separat", segons Serra, que tot i que podria estar d’acord amb la proposta a falta de conèixer-ne els detalls, creu que després de 30 anys en que s’ha fet "molt poca cosa" en matèria de turisme, el govern hauria d’haver buscat la complicitat dels altres grups municipals.

Xavier Javaloyes s’ha manifestat en un to molt semblant destacant que la falta d’informació "pot fer malpensar sobre qui i perquè gestionarà turisme". A falta de conèixer els detalls més concrets, el portaveu del PP s’ha preguntat si la gestió pública d’aquesta parcel·la tant important no s’hauria pogut gestionar millor des de l’ajuntament "sense necessitat d’arribar a la privatització". "L’equip de govern fa la seva i ni pregunta ni informa, ni als altres grups ni a les entitats implicades" ha conclòs.

La CUP critica la deixadesa de l'ajuntament en la promoció turística
Abans de tot l’enrenou sobre l’externalització dels serveis de turisme, la CUP va analitzar la campanya turística d'enguany, i es va mostrar molt crítica amb la tasca de l'equip de govern. Segons Jordi Masdeu, portaveu de la formació, a Manresa manca un model de gestió turística, i els petits avanços que es produeixen són a cop de subvenció, sense cap connexió entre ells. Masdeu va posar com a exemple la web turística municipal, que es va fer gràcies a una subvenció però amb prou feines s'actualitza –l’última notícia és del març del 2008, o la col·locació de plafons informatius, fruit d'un altre ajut de la Generalitat. El mateix ajuntament sembla no creure's les possibilitats turístiques de la ciutat, segons Masdeu, i això es tradueix en una sèrie de mancances mot evidents.

El portaveu independentista va posar com a exemple d'aquesta deixadesa la inexistència d'un pàrquing municipal per a auto–caravanes, que és un mercat creixent, la mala situació de l’Oficina de Turisme, descol·locada i amagada, la poca utilització de l'Alberg -que roman tancat el mes d'agost- i la degradació de l'entorn urbà situat enmig de les rutes turístiques (carrer sant Marc, carrer d'en Cirera,...). Per la CUP, aquests quatre casos són una petita mostra dels molts aspectes que l'ajuntament negligeix. "Es dediquen esforços a la difusió  i promoció dels actius turístics, però això no serveix de res si els turistes es troben carrers bruts i deixats i no troben llocs adients per a dormir", va afirmar Masdeu.

Diferents punts dels itineraris turístics amb mostres de deixadesa. Fotografies CUP Manresa