Les ADF incorporen un sistema per localitzar els seus vehicles durant un incendi

La nova tecnologia permet guiar els dispositius per guanyar rapidesa i seguretat

Publicat el 08 de juliol de 2011 a les 17:02

El coordinador comarcal de la Federació d'ADF del Bages, David Pérez, amb el nou sistema de geolocalització. Foto: Estefania Escolà

Les ADF del Bages compten amb un nou sistema que permet localitzar, via satèl·lit, els mitjans que treballen en les tasques d'extinció d'incendis. La nova mesura permet realitzar el seguiment dels vehicles de les ADF en pantalla durant l'emergència. D'aquesta manera, es pot localitzar el foc i guiar els voluntaris per actuar de manera ràpida i segura. A més, en la campanya d'incendis d'aquest estiu, les ADF també introdueixen un nou sistema d'avisos mitjançat missatges de mòbil que, segons ha explicat el coordinador comarcal de la Federació d'ADF del Bages, Xavier Jovés, permetrà activar els voluntaris necessaris en l'extinció d'un foc. Jovés ha insistit en la importància de la formació.

Les ADF incorporen dos noves tecnologies que permetran més rapidesa i seguretat en l'extinció d'incendis. Es tracta d'un sistema de geolocalització que ajuda a identificar i seguir els dispositius que participen en l'extinció d'un foc. A més, les ADF també integren un sistema de missatges de mòbil que permetrà més rapidesa a l'hora d'activar els voluntaris.

Segons ha explicat el coordinador comarcal de la Federació d'ADF del Bages, Xavier Jovés, "els incendis d'ara no tenen res a veure amb els que es produïen fa 25 anys, actualment són més grans i tenen més força. Per això, són necessàries totes les mesures i avenços".

En aquest sentit, Jovés ha insistit en la importància de la formació a l'hora de participar en l'extinció d'un incendi. Per aquest motiu, la Federació te un programa que organitza jornades de capacitació amb l'objectiu de formar els voluntaris en aspectes com l'organització i l'actuació de les ADF davant d'un incendi, la seguretat o la prevenció d'accidents personals.

25 anys de l'incendi de Montserrat
Xavier Jovés ha recordat que aquest any se celebra el vint-i-cinquè aniversari dels incendis que van afectar la muntanya de Montserrat. Segons Jovés, els focs de Montserrat van propiciar el naixement de les primeres ADF i, en aquest temps, s'ha evolucionat de manera rellevant. "Hem passat de ser quatre tractors a ser capaços d'incorporar les noves tecnologies en l'extinció d'incendis", ha assegurat.

Jovés ha recordat que, malauradament, la comarca del Bages és una de les zones amb més perill d'incendis.

El funcionament de les ADF
En episodis d'incendis forestals, les ADF col·laboren amb els Bombers per ajudar a resoldre la situació d'emergència que es produeixi. En cas d'incendi, un coordinador de la Federació d'ADF del Bages es trasllada a la Regió d'Emergències Centre per coordinar l'actuació de les ADF i gestionar les peticions de recursos i avituallament.

En paral·lel, un segon coordinador es trasllada al punt de trànsit per regular l'accés dels voluntaris a la zona de l'incendi i mantenir informat el control comarcal. La comunicació entre els diferents efectius de les ADF és vital i en aquest sentit des de la Federació s'ha anat creant i mantenint una xarxa de repetidors per facilitar la coordinació de les accions dels voluntaris.

A més, Jovés ha explicat que també disposen d'un programa informàtic per la consulta i impressió de cartografia i l'explotació de les bases de dades dels punts d'aigua, camins o masies. L'aplicatiu permet la consulta de la informació associada a tots aquests elements i calcula les rutes òptimes pels accessos a un punt determinat.

La biomassa forestal, l'altra forma d'apagar incendis
El coordinador comarcal de les ADF del Bages, David Pérez, ha defensat la gestió forestal com a mitjà més eficaç en la lluita contra els incendis forestals. "Els focs s'han d'apagar a l'hivern amb una bona gestió perquè és quan són més fàcils d'extingir", ha assegurat. En aquest sentit, la Federació d'ADF promou la utilització de la biomassa forestal com a producte d'alt valor energètic per a calefacció i producció d'aigua calenta.