L'oli del Bages, un sector desconegut

Publicat el 04 de novembre de 2012 a les 23:00
Camp d'oliveres als afores de Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera

La temporada de collita d'oliva ja és aquí i, amb ella, la producció de nous litres d'oli del Bages. L'oli bagenc actualment no és gaire conegut però fins a mitjans segle XX se'n feia més producció i es disposava de diversos molins, també anomenats almàsseres, arreu de la comarca. L'any 1956 una històrica gelada va matar una gran part de les oliveres de la comarca. Al desaparèixer la matèria primera van tancar gran part dels molins d'olis i, en conseqüència, va baixar molt la producció. En l'actualitat, la producció d'oli d'oliva es concentra en pocs productors i amb tres molins d'olis, dos molins que utilitzen el premsat tradicional, a Súria i Rajadell, i un tercer amb un sistema d'extracció modern, a Sant Fruitós de Bages.

Un dels productors és Joan Roch, del Molí d'oli Roch del Bages, que fa principalment oli verge d'arbequina. L'arbequina és una de les varietats més utilitzades entre els fabricants del Bages però, en canvi, és poc cultivada a la comarca. Segons Joan Roch, l'arbequina, és menys picant i més suau que d'altres varietats. Una varietat d'oliva ja collida que es porta al Bages des de el Penedès i també, per part d'altres fabricants, des de les denominacions d'origen de les Garrigues i Siurana. Una espècie amb la qual també es fan olis a partir de cupatges o barreges amb altres varietats que sí que són més cultivades al Bages.

El cultiu de l'oliva al Bages comprèn principalment les següents varietats: la vera, la verdal de Manresa, que tot i el nom no és del tot autòctona, i la corbella que, en aquest cas, sí que es pot afirmar que és una varietat autòctona del Bages. Ramon Soler, productor d'Art Oli de Súria i delegat de l'Associació catalana d'almasserers i envasadors d'olis, comenta que es vol promocionar aquesta varietat autòctona i fer-ne créixer la producció amb noves extensions. La  corbella, amb la que treballa també Art-Oli, es cultiva sobretot cap a la zona de Súria, Sant Mateu i Cardona i, després d'uns anys mig oblidada, es dibuixa com un dels elements de futur del sector de l'oli al Bages.

Un productor que també vol apostar en el futur per la corbella és el Celler el Molí Collbaix. Una empresa, amb cultiu de vinya i olivera a Rajadell i al peu de Collbaix, que ja té en preparatiu el cultiu de corbella per fer, més endavant, oli amb aquesta varietat. Per Josep Maria Claret, un dels socis de l'empresa, la corbella fa un oli més madur, de gust més dolç i un color més groc que no pas l'arbequina. Un tipus d'oliva de maduració primerenca, fet que és un avantatge per poder evitar el fred fort durant la collita, a la tardor. Però a part d'aquestes característiques també hi influeix la il·lusió de recuperar una espècie autòctona del Bages. De moment, Collbaix envasa oli d'oliva verge d'arbequina fet amb les oliveres plantades a les seves finques. Uns arbres que creixen amb mètodes ecològics fent servir adobs naturals, enriquint el sòl amb plantes lleguminoses que converteixen en adob per a la mateixa terra on han crescut i evitant qualsevol element químic. Tot plegat genera una producció petita amb un oli més concentrat, una substància més aromàtica i una acidesa molt baixa.

Unes característiques, baixa acidesa o aroma, en què els diferents productors estan d'acord en dir que són les característiques diferencials dels olis del Bages amb els olis de grans produccions que es venen en els establiments generals. Les produccions del Bages generen pocs milers de litres en comparació amb les grans marques, una producció modesta amb un tipus de client que compra molt directament al mateix fabricant.  Una venda al detall que es combina amb l'envàs a petició de petits distribuïdors, o es ven a clientela molt especialitzada com cooperatives de consum, botigues de productes artesanals o restaurants de cert nivell. Una venda que no s'ha vist gaire afectada per la crisi ja que es pot donar més sortida a produccions de poca envergadura i al fet que, tot i que hi ha qui compra menys, no s'ha perdut clientela. Joan Roch considera que els clients no estalvien amb oli d'oliva bo, ja que prioritzen la salut i volen confiança en un ingredient bàsic en la nostra dieta.

El sector de l'oli al Bages és, en general, força desconegut a la mateixa comarca tot i que compta amb un sector consumidor petit però fidel. Un desconeixement i una manca de ressò que, segons Ramon Soler, provoca que sovint la gent se'n vagi a altres zones a buscar bon oli quan, en realitat, el té al costat de casa.