
El pròxim dilluns, 17 d'octubre, entrarà en servei la nova concessió municipal de neteja urbana i de recollida de residus a la ciutat de Manresa, així com el de transport dels residus procedents dels serveis anteriors als corresponents centres de tractament.
La nova concessió aprovada pel Ple de l'Ajuntament el 10 d'abril per al període 2011-2020 s'inicia amb un cànon de 5.526.604,26 euros i creixerà progressivament fins a 5.754.810,86 euros el 2014, una quantitat que es mantindrà estable fins al final de la concessió perquè haurà acabat el període de renovació de material dedicat al servei municipal de neteja.
L'empresa FCC seguirà fent-se càrrec de la concessió, encara que des de l'Ajuntament s'han introduït algunes novetats en relació al servei que es prestava en els últims anys, com, la neteja intensiva de voreres o el nou sistema informàtic de gestió i de control de qualitat. Al mateix temps, l'Ajuntament de Manresa ha decidit llençar la nova imatge del servei lligada a una campanya de conscienciació ciutadana.
Durant la presentació, que s'ha fet aquest migdia amb la presència dels nous vehicles a la plaça Major, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat que la neteja és una de les màximes preocupacions del nou equip de govern perquè "no hi ha diners per fer grans actuacions a la ciutat i ja vam dir que seríem el govern de les petites coses. En el cas de la neteja, la suma de petites actuacions coordinades i fetes de manera eficient ens ha de donar com a resultat una ciutat més neta".
Junyent ha remarcat que "treballem al màxim per revertir aquesta sensació que Manresa està bruta" amb la màxima exigència a l'empresa concessionària, FCC, i la màxima col·laboració de l'Ajuntament, "però també ens cal la corresponsabilitat dels ciutadans per poder assolir aquest objectiu. Cal que siguin responsables i ens ajudin i el nou pla de civisme que estem preparant ho haurà de tenir en compte".
L'alcalde ha destacat la "manresanització" d'aquesta concessió on participa l'empresa manresana Grup Soler i que operarà amb alguns vehicles de la també manresana Ausa, així com de la nova imatge de la campanya de neteja, obra de l'estudi de disseny manresà Graphikus.
El director de la Zona Est de FCC, Jordi Payet, ha coincidit amb l'alcalde en aquest punt al temps que també reclamava la col·laboració dels ciutadans perquè la feina dels seus operaris sigui més eficient i efectiva. Payet també ha destacat el perfil ecològic de la nova flota de vehicles, que minimitzen la contaminació acústica i atmosfèrica, ja que hi ha un nombre important de vehicles híbrids i elèctrics que no fan pràcticament soroll.
El regidor de Medi Ambient, Jordi Serracanta, ha estat l'encarregat de repassar punt per punt de quina manera operarà la concessió de la neteja a partir del pròxim dilluns, tal i com s'exposa a continuació.
El servei de neteja viària
L'organització de la neteja és fonamenta en la superposició de diferents tractaments. La freqüència depèn de la zona, en funció de la densitat de població, de l'activitat comercial.
Escombrada manual
Desenvolupa les tasques d'escombrada de la via pública, buidat de papereres i cendrers, recollida d'excrements i fulles, arrencar les petites herbes, endreçar les àrees d'aportació durant el torn de matí.
En algunes zones aquest tractament es reforça amb repassos puntuals en el torn de tarda en els punts especialment sensibles (parcs infantils, entorn de centres d'ensenyament,...).
La major part del servei la presten operaris que es desplacen a peu amb el seu carretó i altres eines necessàries, per a zones més allunyades els operaris es desplacen amb vehicles elèctrics.
Escombrada mecànica
La diferència amb l'anterior és que l'escombrada la fa una màquina que bàsicament actua en calçada i en zones de vianants amb una amplada suficient per permetre el pas de la màquina.
Aquest servei d'escombrada mecànica en alguns equips es complementa amb la dotació de peons que amb l'ajuda de bufadors, escombres o llances d'aigua, en el cas de la dual, ajuden a treure la brossa de sota els cotxes, i altres obstacles i la situen dins l'àmbit d'actuació de la màquina. Es disposarà de quatre escombradores noves, de diferents mides.
Aiguabatiment
L'aiguabatiment és un tractament que consisteix en la neteja amb aigua a pressió. A causa de les condicions climatològiques de la ciutat aquest tractament només es pot prestar durant set mesos l'any. S'utilitzaran dos vehicles: una baldejadora i una cisterna. Com a novetat, la baldejadora té la possibilitat d'incorporar una cúpula de fregat.
Neteja intensiva de voreres
La neteja intensiva de voreres és la gran novetat d'aquest nou contracte de neteja a la ciutat. Consisteix en què dos operaris amb un vehicle hidronetejador amb aigua calenta i vapor fan una neteja a fons del paviment de les voreres, netejant racons i mobiliari i eli minant taques.
Altres neteges
També es disposa de 2 brigades (brigada d'acció immediata i brigada d'accions diverses) per atendre necessitats vàries: netejar restes d'accidents, neteja posterior a festes i actes diversos a la via pública, neteges estacionals (recollida d'àrids i fulles), neteja de pintades i grafits, recollida de voluminosos abandonats a la via pública que impedeixin el pas per les voreres.
El servei de recollida de residus
La recollida de residus segueix el mateix model que el contracte anterior. Inclou les següents fraccions: rebuig, orgànica, cartró comercial, voluminosos i piles. Incorpora la recollida comercial de la fracció orgànica que abans era un contracte a part. L'organització de la recollida és la mateixa (mateix sistema de recollida i les mateixes freqüències).
Recollida de la fracció rebuig
És una recollida diària, festius inclosos, excepte Nadal i Cap d'any (363 dies/any), en horari nocturn. Hi ha dos tipus de contenidors de la fracció de rebuig i, per tant, dos tipus de vehicles de recollida: els de càrrega posterior i els de càrrega lateral.
Els contenidors que es recullen de càrrega posterior seran nous i completament de color gris. Aquest 2011 se substituiran els contenidors de càrrega posterior; i els de càrrega lateral no es substituiran fins al 2013. Els nous de càrrega lateral estaran disponibles el 2012.
Recollida de la fracció orgànica
Aquest servei es presta tres cops per setmana en horari nocturn (festius inclosos). La recollida dels residus es fa amb contenidors de 400 litres de color marró amb sobreportella i es buiden amb vehicles de càrrega posterior. Amb la nova entrada del servei es posaran en funcionament els nous contenidors que millora el model anterior en prestacions.
També hi ha una recollida expressa per establiments grans generadors d'aquesta fracció que funciona a través d'una recollida porta a porta diària de dilluns a dissabte en horari de migdia o de nit.
Recollida de voluminosos. Aquest servei està organitzat mitjançant un servei concertat -que funciona de dilluns a dissabte en horari nocturn- a través del 010.
Recollida del cartró comercial
L'àmbit d'actuació d'aquest servei és la zona comercial del centre i els principals eixos comercials de cada barri. És un servei que es presta de dilluns a dissabte en horari de migdia.
Les aportacions tenen un límit diari màxim de 25 Kg, i han de ser amb el cartró ben plegat i separat d'altres fraccions, deixat a la porta de l'establiment dins la franja horària convinguda.
Recollida de piles
Aquest es residu es recull a través de contenidors situats en establiments comercials amb una freqüència bimensual.
Neteja de contenidors i ubicacions
Els contenidors es netegen automàticament amb un vehicle rentacontenidors. La freqüència de rentat depèn del tipus de contenidor i de l'època de l'any. Els contenidors de rebuig es netegen cada 20 dies a l'hivern i cada 10 dies a l'estiu. Els contenidors d'orgànica es netegen cada 7 dies durant tot l'any.
A més d'aquesta neteja automàtica, i com a novetat en aquest nou contracte, hi haurà una neteja manual exterior tan t dels contenidors com de les àrees d'aportació on estan ubicats de forma trimestral.
L'equip que fa aquesta neteja disposa d'un vehicle amb aigua a pressió i que permet retirar els contenidors per poder netejar correctament el paviment de sota els mateixos.
En quant al rentat dels contenidors, es redueix la freqüència del rentat mecànic però s'hi incorpora un rentat manual dels contenidors i de les àrees d'aportació amb una freqüència trimestral.
La millora de la gestió
Una de les grans novetats d'aquesta nova concessió és el sistema de control de qualitat del funcionament serà més complet. Incorpora elements de millora continuada del servei i també la valoració temporal de les necessitats del servei. Al mateix temps, preveu incentius relacionats amb la millora continua del servei directament lligat a la facturació.
El nou sistema informàtic permetrà la obtenció ràpida i de manera senzilla d'indicadors del servei en quant a qualitat i en quant a rendiment.
La nova imatge de la campanya de neteja
La nova imatge gràfica de la campanya "Manresa, ciutat neta" sorgeix a partir de la fragmentació i desdoblament de la lletra "M" de la inicial de Manresa. L'empresa responsable d'aquest disseny, la manresana Graphikus, destaca que "es tracta d'un grafisme que aporta dinamisme per la interacció i la fusió de les peces, que generen una nova forma".
A més a més, afegeix que "el resultat aposta per la idea de moviment, activitat i reciclatge. Gràficament pot recordar quelcom que recull, que escombra. Alhora, recorda formes sintetitzades que ens remeten a l'entorn de la ciutat, com els arcs del Pont Vell".
La tipografia corporativa escollida ha estat l'Helvètica (Regular i Bold) per la simplicitat, contundència i bona lectura, especialment adequada per a grans formats, donat que respon a una perfecta escalabilitat.
El color corporatiu sorgeix de la combinació de 3 colors escollits entre tota la gama de blaus. Aquest joc cromàtic fa una clara referència a la temàtica, suggerint conceptes com neteja, reciclatge i sostenibilitat. El color corresponent a la part central del símbol neix de la fusió per suma aditiva (color llum) dels altres dos colors restants.
Pel que fa a la retolació de la flota de vehicles de neteja, presenta algunes variants segons la funció i les característiques formals de cada vehicle. La imatge atorga especial protagonisme al símbol, acompanyat sempre de l 'anagrama en segon terme. Segons l'espai retolable, s'aplicarà una o altra versió del logotip (apaisada, vertical o quadrada).
La imatge es complementa cromàticament amb la selecció d'una o dues àrees del vehicle (segons el model) pintades en un dels blaus corporatius. Aquesta opció reforça el tret diferencial identificatiu dels vehicles, afegint personalitat a la imatge de marca.