
S'ha presentat a Manresa la campanya 'Activa't per la salut mental' Foto: DdeB
Dimecres es va presentar a Manresa 'Activa't per la salut mental', un projecte impulsat per la Federació de Salut Mental de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, en el marc del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, amb l'objectiu d'informar, formar i apoderar les persones afectades per problemes de salut mental i les seves famílies.
L'acte de presentació va comptar amb la presència del diputat en funcions de Benestar Social, Salut Pública, Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, qui va destacar que es tracta d'"un programa molt interessant de participació i d'apoderament de les persones amb problemes de salut mental i de les seves famílies a través de diferents eixos de treball, tots ells importants, i amb un circuit molt ben estructurat, des de la informació, a la formació, l'apoderament i el fer xarxa".
Oliva va remarcar que "un programa que només té sentit si el portem als territoris. I és per això tant important que Manresa i el Bages se sumin ara a la prova pilot que ha de permetre avaluar el programa i estendre'l per incorporar-se en un futur a la Cartera de Serveis".
També van participar en la presentació Anna Nogués, presidenta de l'Associació Salut Mental Bages; Teresa Sabater, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut; Pere Bonet, president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; Maria Gené, responsable de l'Espai Situa't a Manresa, a més de familiars i persones amb problemes de salut mental.
Aquest projecte posa a disposició de les persones i els seus cuidadors informals un circuit estructurat que permet l'accés a la informació, formació i foment de l'apoderament, així com un suport continuat amb accions coordinades entre els recursos ja existents de les diferents xarxes que intervenen en l'atenció de la persona.
Així, contempla un servei d'acompanyament (Espai Situa't) al llarg d'un itinerari que compren la formació i psicoeducació (PROENFA), el desenvolupament de l'apoderament (PROSPECT) i un servei de desenvolupament continuat i indefinit de l'apoderament basant-se en el contacte social (Grups d'Ajuda Mútua). L'objectiu és que la família i la persona afectada per un trastorn mental actuïn com a subjectes actius i agents de salut en el seu propi procés de recuperació.
El programa s'està implementant amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i les altres diputacions, i els ajuntaments a 12 territoris a través de 12 associacions. Al Bages, es duu a terme amb l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, l'Associació Salut Mental Catalunya Bages i Althaia, Xarxa Assistència de Manresa. Preveu, en conjunt, abastar un total de 650 persones amb problemes de salut mental i altres 650 familiars d'aquestes en cursos de formació, i 1700 persones ateses a l'Espai Situa't. Els sis territoris on fins ara s'ha implantat la prova pilot són Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Lleida. Més endavant s'implantarà a sis territoris catalans més, entre ells Sant Boi del Llobregat Vilanova i la Geltrú, Igualada i Santa Coloma de Gramenet a la demarcació de Barcelona.