Més de 200 persones en defensa de l'escola catalana a Súria

Publicat el 10 de desembre de 2012 a les 18:48
Concentració en defensa del model d'escola catalana a Súria. Foto: AjSú

Més de dues-centes persones s'han concentrat aquesta tarda davant la Casa de la Vila en defensa del model d'escola catalana en llengua i continguts, davant els canvis legislatius que el ministeri d'Educació ha anunciat contra el sistema d'immersió lingüística. L'acte formava part de les mobilitzacions convocades a tot el país pel moviment Somescola.cat sota el lema "Per un país de tots, l'escola en català".

La concentració s'ha celebrat amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas, de representants dels grups municipals de CiU, aiS i ERC, de la plataforma Súria x la independència i de membres de la comunitat educativa de la vila, entre d'altres persones.

En el transcurs de l'acte, la regidora d'Educació, Ana Pérez, ha llegit un manifest en què s'expressa "el rebuig" a la nova reforma educativa, en tractar-se d'un "atemptat a la llengua, a la cohesió social i a la promoció d'igualtat d'oportunitats que han presidit l'escola catalana". També s'hi remarca la defensa del model d'immersió lingüística, que ha estat "un dels millors èxits del nostre sistema educatiu en els darrers trenta anys".

Segons el manifest, la reforma anunciada pel ministre José Ignacio Wert suposaria el retorn a "un passat predemocràtic" basat en "el control doctrinal de l'educació, la recentralització del sistema, la minorització de les llengües no castellanes, amb especial malvolença contra l'escola catalana i els programes d'immersió lingüística".

Al manifest es demana al Govern de la Generalitat "la màxima contundència en la defensa d'un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots", atès que la gravetat del moment també és "màxima" perquè "mai ens havien proposat que esborréssim trenta-cinc anys d'escola democràtica catalana".

La concentració de Súria formava part de les mobilitzacions convocades arreu del país contra l'esborrany de la nova llei que reduiria l'autonomia educativa de Catalunya i suposaria la supressió del model escolar d'immersió lingüística, un instrument que ha estat bàsic per difondre el coneixement del català entre les noves generacions i assegurar la cohesió social.