Més participació que mai a la Jornada Parlem de les Escoles Públiques de Manresa

Orientada a visibilitzar les escoles públiques de la ciutat abans de la preinscripció, jornada també va tractar sobre la segregació escolar

Pati principal de l'escola Sant Ignasi
Pati principal de l'escola Sant Ignasi | ESI
Redacció
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:14h
El passat dissabte va tenir lloc la IV Jornada Parlem de les Escoles Públiques de Manresa, organitzada per la Xarxa de Famílies de les Escoles Públiques de Manresa (XAFEP), enguany en format virtual. Amb un centenar de connexions i més 120 persones participant, la jornada s’orientava a visibilitzar totes les escoles públiques de la ciutat i convidar a conèixer-les prèviament a la preinscripció escolar. 

L'obertura de l'acte va anar a càrrec de l'Albert Ramírez Sunyer, inspector en cap de la Catalunya Central, que va explicar principalment el treball desenvolupat per la Comissió d’estudi de la situació de segregació escolar a Manresa (CESSEM), els darrers 3 anys. 

Seguidament, el ponent Jordi Collet Sabé, professor titular de sociologia de l'educació de la Universitat de Vic, va desenvolupar el tema Segregació escolar i equitat educativa a Manresa, en una xerrada que va posar en valor educatiu la diversitat cultural, a la vegada que va permetre contextualitzar la problemàtica de la segregació a les escoles i a les ciutats. Collet va parlar de les competències interculturals que desenvolupen els infants que estudien en escoles heterogènies, sent l’oposat al que succeeix amb els infants de les escoles sense diversitat, creixent en una bombolla homogènia que no existeix en el context social actual.

La primera part de la jornada va finalitzar amb un torn obert de paraula i un debat enriquidor en què es va aprofundir en algunes de les qüestions exposades pel ponent i es van poder resoldre dubtes i inquietuds en relació a la preinscripció escolar.

La segona part de la jornada, enfocada a establir un espai informal de trobada entre les famílies (en les anteriors edicions celebrat amb intercanvis a peu dret), es va desenvolupar a través d'un mapa interactiu, que permetia a les famílies participants accedir a les sales de les diverses escoles i establir un contacte directe amb les famílies que col·laboraven a la Jornada, ja amb infants escolaritzats.
 
Aquest any, i amb les mesures Covid-19, la jornada cobrava més rellevància degut a la baixa o inexistent presència de les AFA/AMPA a les portes obertes.

Segons les organitzadores aquesta ha sigut la jornada més satisfactòria de les quatre edicions, i la que més públic objectiu han tingut, un 22% més que en l'edició passada.

A la jornada també hi van participar l'actual inspector de les escoles de Manresa, en Ferran Aguilera i el secretari del Consell Escolar de Catalunya, Jordi Rodón.