
Però, seria novedosa dins l'ACB la desaparició d'un club? La història ens diu rotundament que no. Des de la creació d'aquest estament l'any 1983, fins a 48 clubs han jugat com a mínim una temporada a la màxima categoria. D'aquests, divuit han jugat l'actual lliga Endesa, tres (Breogan, Ourense i Osca) són a la LEB Or i un altre (Askatuak) és la LEB Plata. I la resta? Doncs es troben en categoria regional, sense activitat, desapareguts o en procés de liquidació. Alguns d'ells, com poden ser el Baloncesto León o CB Tenerife (no confondre amb Iberostar) són l'arma que vol utilitzar el Burgos per no pagar el cànon d'entrada.
Ciutats com Saragossa i Bilbao van veure com els seus equips desapareixien ofegats pels deutes. Tampoc s'han de confondre els actuals CAI i Bilbao Bàsquet amb aquell mític equip aragonès de la dècada dels vuitanta o el Cajabilbao. Altres ciutats importants com Granada, Menorca, Alacant, Càceres o Huelva també han vist esfumar-se les seves entitats. A Catalunya el cas més proper en el temps el trobem a Girona però també Lleida, Granollers, Hospitalet de Llobregat o Santa Coloma de Gramanet han patit el mateix destí. L'Espanyol també va comptar amb la seva secció de bàsquet i ja fa més de 20 anys que no la té.
El Bàsquet Manresa juga ara el partit més important dels darrers anys. Cerca una solució que resolgui, aquesta vegada sí, bona part de la seva problemàtica econòmica. Xavier Gabriel ja ha dit que farà el què calgui perquè el bàsquet d'elit continuï a la capital del Bages. És un primer pas important. De ben segur, que l'actual consell d'administració de l'entitat manresana en farà altres per aconseguir l'objectiu. Un objectiu que en aquest moment passa per no ser el proper club ACB en desaparèixer.