Onze mil agents de seguretat ciutadana dels Mossos canvien d'uniforme després de 40 anys

La nova vestimenta, que arribarà a la totalitat dels agents abans de juny, és "més confortable, més tècnica i permet una més fàcil identificació del cos per part de la ciutadania", ha destacat el conseller Joan Ignasi Elena

Agents de matí amb l'uniforme antic i de tarda amb l'uniforme nou a la comissaria de Manresa
Agents de matí amb l'uniforme antic i de tarda amb l'uniforme nou a la comissaria de Manresa | Pere Fontanals
03 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:04h
Els onze mil agents de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra han estrenat aquest divendres o estrenaran en el seu proper torn el nou uniforme que lluirà la policia catalana després de 40 anys amb la camisa blau clar o la gorra policial més tradicional. Aquest divendres s'ha fet la presentació de la nova uniformitat durant el canvi de torn de matí a tarda a la comissaria de la Regió Policial Central a Manresa, amb la presència del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Onze mil agents han estrenat camisa, pantaló i gorra, però no tots ells han pogut fer el mateix amb la jaqueta, que s'ha repartit a les zones més fredes del país, o sigui a les regions del Pirineu, Central i de Ponent, segons ha explicat en un apart amb la premsa el director general de la policia, Pere Ferrer. Els agents de les altres regions policials aniran rebent les jaquetes "a mesura que surtin de fàbrica", ha explicat, "ja que la comanda és molt important i ens les van subministrant a mesura que surten amb el tallatge corresponent". La resta d'agents, "aquells que no van uniformats en la seva activitat diària", rebran la roba més endavant, "abans del mes de juny".

El nou uniforme manté els colors distintius del cos policial, blau, blanc i vermell, tot i que el blau és significativament més fosc; la gorra policial es modernitza i passa a ser de tipus esportiu, amb visera llarga i sense corona fixa, i un dels canvis destacats és que el tallatge de la camisa és diferent per a home i dona, adaptant-se sempre a les mesures de l'agent -els pantalons ja tenien tallatge diferenciat anteriorment-.

L'important volum de fabricació no ha estat l'únic contratemps per a vestir tant agent en uns terminis raonables. Un cartell intern en una porta de dins de la comissaria de Manresa avisa que "els agents que han fet sol·licitud de canvi de talla, han de retornar les peces a canviar el més aviat possible". Un agent explica, sorneguerament en veu baixa, que la presa de mida als agents es van fer a l'estiu "en plena operació bikini", però la roba "ens ha arribat ara, després dels torrons, i a més d'un no li entra".

"Un canvi important", segons el conseller elena
En el briefing de canvi de torn d'aquest divendres al migdia han coincidit els agents que sortien amb l'uniforme antic, i els que entraven, ja amb la nova estètica. El conseller Elena, que ha presidit el relleu, ha destacat que més enllà de l'estètica, és "un canvi important, ja que hem d'entendre que l'uniforme és un element més de treball dels agents".

Per això, el nou equipament és "més confortable, més tècnic i permet una més fàcil identificació del cos per a la ciutadania", ha destacat. A banda que transmet una imatge "d'acord a una policia moderna que és referent, no només aquí, sinó a nivell internacional".
 

Els agents dels Mossos d'Esquadra amb el nou uniforme. Foto: Pere fontanals


Una inversió de gairebé 11 Milions d'euros
El 7 de març de 2022 es va adjudicar la licitació del contracte per al subministrament del nou vestuari per a les unitats de seguretat ciutadana amb un pressupost de 10.885.402 euros. En total, el contracte inclou un total d'unes 300.000 peces, distribuïdes en 84.240 camises de màniga curta, 60.148 camises de màniga llarga, 79.621 pantalons elàstics, 27.064 folres interiors, 18.486 gorres operatives i 14.965 caçadores tècniques amb desmuntable tèrmic.

Durant l'estiu, es va dur a terme l'amidament del nou uniforme a diverses comissaries del territori, i des de principis d'any s'està distribuint el material a totes les dependències policials, perquè tots els membres del cos de Mossos d'Esquadra tinguin la nova uniformitat durant aquesta primavera.

A cada un dels efectius se l'està dotant de gorra operativa, camises de màniga curta, camises de màniga llarga, pantalons elàstics, folres interiors i una caçadora tècnica amb desmuntable tèrmic interior.

Els uniformes vells, que han quedat desfasats, el va dissenyar Antoni Miró, i es van estrenar al 94 amb el desplegament dels mossos com a policia autonòmica.