
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha reclamat aquest dilluns "una major sensibilització i una major consciència" de la necessitat de combatre la violència contra les dones perquè, en la seva opinió "una societat madura i normalitzada no pot tolerar una problemàtica com aquesta".
Junyent ha assenyalat, durant la cloenda de l'acte institucional del Dia Internacional de la Violència contra les Dones que ha tingut lloc aquest dilluns al migdia a la Plaça Major, que aquesta actuació s'ha de fer "de ben petits, des de l'escola, des dels instituts i des de la família" abans d'afegir que cal també "un major compromís i una major implicació de les institucions i de la societat en general".
L'alcalde ha tancat les seves paraules proclamant que "avui no som aquí per obligació. Hi som perquè som conscients que cal combatre amb totes les nostres forces aquesta violència que ens empobreix com a societat" .
Abans, la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich, havia obert l'acte recordant que aquest any han mort 43 dones per violència de gènere a l'estat espanyol, 11 de les quals a Catalunya; i al mateix temps agraint la feina de tots aquells que havien fet possible aquesta celebració.
Durant l'acte, Montserrat Margarit, en representació del Consell Municipal de la Dóna i de l'Associació d'Ajuda Mútua en violència masclista Lilium, ha llegit la "Carta d'una dona al seu maltractador", i alumnes l'Institut Puis Font i Quer han fet la lectura del manifest guanyador d'un concurs fet entre els joves de la ciutat i que ha estat triat entre la seixanta manifestos presentats.
Durant el mateix acte a la Plaça Major, s'han guardat respectuosament els cinc minuts de silenci en memòria de les víctimes i els participants del taller de “Cançons de tots els temps”, de la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa, han interpretat tres cançons.
Com a cloenda, s'ha portat a terme l'acció "Donem veu a les dones que ja no en tenen", una activitat que ha comptat amb la presència a la plaça de figures negres que recordaven a les dones mortes i en la que diverses entitats i instituts de Manresa han fet escrits, muntatges i il·lustracions per donar veu a les que ja no hi són.
Les novetats: campanya als bars i un documental
En aquesta edició, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages ha volgut adherir-se a aquesta campanya i, durant aquesta setmana, els establiments associats penjaran el llaç blanc i lila en rebuig de la violència masclista i oferiran informació als clients sobre els recursos que hi ha a la nostra zona per acudir en una situació de violència.
Un altre de les novetats d'aquesta edició és la realització del documental "Lliures (Quan l'amor fa mal)", que pretén donar a conèixer les vivències i conseqüències d'haver tingut una parella agressora. En el documental han participat dotze dones de diverses edats, orígens i professions que van passar per una situació de violència masclista i posteriorment per un procés de recuperació psicològica.
En el documental han participat també dos actors professionals: l'Ivan Padilla i la Magda Puig, dirigits per la Fina Tàpias, que interpreten escenes reals d'una relació abusiva. La finalitat del reportatge és el fet de mostrar a la ciutadania com es viu des de dins aquest fenomen i les seves seqüeles. També s'utilitzarà de forma preventiva als centres educatius.
El divendres dia 30 de novembre a les 7 del vespre, a l'Auditori de la Fundació CaixaManresa de la Plana de l'Om, es farà la presentació oberta a la ciutadania d'aquest documental.
L'encesa d'espelmes, el dissabte 1 de desembre
Els actes commemoratius del Dia Internacional contra la Violència de Gènere continuaran dissabte, 1 de desembre, amb el tradicional acte d'encesa d'espelmes en record de les víctimes a la Plaça Sant Domènec. Durant tota la tarda, diferents grups de la ciutat faran actuacions musicals i de dansa.
En aquesta edició, persones destacades del món esportiu, musical, artístic i empresarial participaran i donaran suport durant la tarda amb la lectura de manifestos i textos de sensibilització.
A banda d'aquestes actes centrals, el programa d'actes inclou diferents activitats, cursos i tallers organitzats pel Consell Municipal de Solidaritat, per la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) així com els que es realitzen als centres escolars de secundària per treballar la sensibilització contra la violència de gènere.
Text del manifest
Hi havia una vegada una societat on ja des de ben petits es creixia amb igualtat: sense blaus ni roses; cuines ni cotxes; faldilles ni pantalons. On res tenia corbates o pantalons.
A les escoles els nens i les nenes aprenien a estimar i compartir, a la feina es recompensava tothom per igual i les feines de casa no eren una barrera per a les famílies. No existien les baralles secretes entre el pare i la mare, ni crits ni llàgrimes que omplissin l'ambient, i quan es tancaven a l'habitació era sols per tenir intimitat.
Les caigudes per l'escala i els cops amb les portes s'havien acabat; tots podíem seure en una taula rodona i dir-hi la nostra, viure feliços i sense por.
Ara obre els ulls. Mira al teu voltant. La veus aquesta societat? Ens hem acostumat a viure en un món diferent d'aquest, però, i si poguéssim canviar-ho? Perquè no provem de pensar que les diferències són el que ens enriqueix? I si us diem que l'únic que cal és ajudar les persones que ho necessitin?
Doncs encara és més fàcil la solució: evitem que aquestes persones necessitin ajuda. Donem exemple, eduquem, i creem una societat de conte, on estimar sigui fàcil i destruir no ens passi per la ment. On des de ben petits creixem amb igualtat.
A la violència de gènere... NI UN SOL COP!
Joan Albert Espinosa, Guillem Farré, Cinta Macià, Martí Pregonas, Guillem Ramos i Àlex Santiago. Alumnes de l'Institut Pius Font i Quer.