Ser cirurgià també t'aporta eficiència per extirpar allò que és dolent. També el tracte amb la gent, dialogar, escoltar, posar-te a la seva pell, tot això són eines que m'ha donat la cirurgia però que són importants per a qualsevol tasca a la vida.
- I el tema de la cooperació internacional, com t'ajuda a la política municipal?
- Un metge hauria d'anar als hospitals més bons dels països més avançats i anar a un hospital africà i veure com treballen. Veus que tot això és el món i hi ha diverses possibilitats, diverses formes d'intentar treballar, amb diverses possibilitats econòmiques, però que arreu es busca el mateix, i jo he vist gent molt formada a tots dos llocs i això et fa entendre una miqueta més el món, i veus la sort d'haver nascut aquí. Ajuda molt a posar-te en el lloc de l'altre.

-El pacte tripartit al govern manresà podríem dir que és un dels creadors de la fórmula tripartita que ha estat a la Generalitat els darrers set anys. Després de quinze anys de tripartit a Manresa, quina diries que ha estat la millor acció de govern que es pugui atribuir directament a ERC?
"Els nostres regidors són dels que han treballat al govern"
- I dintre del tripartit, alguna acció que sigui del govern i que no sigui directament mèrit d'ERC?
- Amb quinze anys Manresa ha millorat molt sobretot en serveis, mobilitat, hi ha un pla d'urbanisme, l'avantatge de Manresa és que s'han pactat molts plans, fins i tot amb el suport de l'oposició, com el pla del Nucli Antic, o el d'urbanisme, i això es presta més en un municipi que no pas en grans decisions polítiques a Barcelona. Crec que això s'ha de conservar. Els temes de ciutat per a potenciar-la, en el sector turístic, en el tema d'empreses de valor afegit, en el tema de sanitat, s'ha aconseguit gràcies a la suma de tots i ha fet que Manresa hagi millorat en els darrers anys. Sempre hi ha coses que es poden fer millor, però crec que el balanç final es força positiu.
"És important incentivar la gent, que se senti tinguda en compte"
- Si alguna cosa ha fallat, o podia haver anat millor, és la sensació a vegades de manca de diàleg. En un reportatge recent sobre Panikkar destacaven una frase seva que deia "ens cal saber escoltar". No hi ha la veritat absoluta, per tant has d'escoltar molt, has de dialogar molt, has de tenir present a la gent; s'ha fet en algunes obres, jo penso que s'ha fet, inclús en algunes de les més criticades, però potser falta fer-ho més, ser més pròxim a la comunitat. També en tot el tema de l'Ajuntament, que darrerament s'ha sortit de mare, és important incentivar la gent, que se senti tinguda en compte; que els treballadors que hi ha no poden caure en la rutina. Jo sempre he pensat, i també ho he vist a sanitat, que donava la sensació que el que manava volia tenir els treballadors enfadats i he pogut comprovar que es treballa millor en un grup en que la gent se senti ben tractada, que es puguin promocionar, donar les seves idees, i potser en aquest diàleg a Manresa s'hauria d'insistir molt."S'ha de donar suport a qui pateix les molèsties d'una obra llarga"

- Abans de les municipals arriben les autonòmiques on el panorama independentista està prou convuls amb partits, plataformes, coalicions,... com ho hem de veure tot plegat? L'independentisme creix però ho fa molt desordenadament?
- És evident que les eleccions nacionals sempre tenen repercussió. Home, crec que és molt important que el tema de l'independentisme que fa poc temps era una opció anecdòtica i que ningú hi creia ara sigui un tema central del debat. Encara hi ha gent que no s'ho creu, que diuen que és impossible, i sempre els dic que depèn de nosaltres. Cada vegada hi ha més gent que es creu que és necessari no tan sols des del punt de vista cultural, lingüístic, històric, sinó ja des del punt de vista de sostenibilitat econòmica del país. Les consultes populars han fet que la gent hagi perdut la por i se'n parli amb naturalitat. Ara ja no és una cosa excepcional. Cada vegada hi ha més base social que li dóna suport. El moment que estem vivint és molt interessant.
A la manifestació del 10 de juliol, on hi havia moltíssima gent, jo vaig intentar recórrer-la per fora per apreciar l'abast i hi havia molta gent emocionada. Jo vaig ser a les manifestacions de la Diada de 1977, tant aquí a Manresa el dia 10, com a Barcelona l'endemà i tots hi anàvem amb il·lusió, amb la senyera, exigint "Llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia" i en canvi aquest 10 de juliol a la manifestació hi havia majoria d'estelades i la gent demanava la independència. Bé, més que demanar-la, la reivindicava.
"Si tots els independentistes votessin una candidatura, aquesta seria la més votada al Parlament"

"Com et pot demanar gent que s'escindeix que et sumis a ells?"
"El pacte entre CiU i ERC a la Generalitat jo el veig impossible"
- Jo el pacte a Barcelona el veig impossible. ERC ha repartit entre militants i amics una enquesta on es demanava què hi hauria d'haver innegociable en un futur pacte i el resultat és que no es pacti amb ningú que no accepti fer un referèndum sobre la independència i CiU ja ha dit que no ho farà això. Ella està amb el tema del concert econòmic que és una mica ridícul perquè si ha passat el que ha passat amb un Estatut retallat i rerretallat i el concert és més exigent... com deia l'Arzalluz en una entrevista "aconseguir el concert econòmic és tan difícil com aconseguir la independència". No hi ha via autonòmica possible i això CiU ho sap, però prefereix recuperar el govern sense perdre gens d'electorat. Jo crec que si en aquests propers quatre anys governa CiU no avançarem gaire i per això s'hauria d'apostar per l'independentisme. Així que no veig un pacte a Barcelona que pugui influir a Manresa.- Així doncs, a Manresa, on no hi ha el punt de la proclamació de la independència, com el veuries un pacte entre CiU i ERC?
-S'ha de veure amb qui et pots entendre millor, quins programes es confronten, quines persones estableixen sinèrgies, qui es pot presentar,... a les municipals això és molt important, per tant no hi ha cap decisió presa, però serà un moment interessant ja que poden haver-hi diverses possibilitats. A vegades a la gent li molesta que no governi qui guanya les eleccions, però també s'ha d'entendre que s'han de generar complicitats. Potser el vot és molt fragmentat i han de pactar quatre partits. Però el que sí crec és que si el que guanya ho fa de manera que té possibilitat de governar amb un bon projecte, amb un bon grup de persones, a nivell municipal no ha de ser un problema. A la darrera legislatura, CiU va guanyar per vots, però ho tenia molt difícil per a fer una majoria de govern. A nivell municipal jo crec sobretot en les persones i en les idees. No hi ha res prefixat i és independent del que passi a Barcelona.
"El més fàcil és que el partit que més suport rebi sigui el que governi"
- Sembla un altre tòpic però és cert que s'ha d'esperar. Estem treballant amb molta il·lusió, amb un equip potent, per això vàrem triar l'alcaldable amb temps, per a poder treballar, però s'ha d'esperar als resultats. Es poden presentar altres grups, pot ser que altres desapareguin, pot ser que uns s'aprimin molt, altres que pugin molt, i esperar a veure la gent, amb els arguments que els donem, com respiren, i veure què ens proposen i quina credibilitat puguin tenir. I amb tot això, es decidirà el que creguem millor per la ciutat, si pot ser sense distorsions, sense que sis grups es posin d'acord per a que no mani un. És més fàcil que el que ha rebut més suport, si és capaç de crear sinèrgies, governi. ERC aspira a tot, però si ens hem de quedar a l'oposició perquè socialistes i convergents es posen d'acord, que ho veig difícil, ens hi quedarem. El que és important és que la gent participi i vagi a votar. Que sigui partícip de les eleccions a la ciutat. Estem en un moment difícil, de malestar per moltes coses i és el moment per a que la gent torni a estar contenta de viure a Manresa.- En que ha de millorar més Manresa? Què s'ha de fer en el futur?
"Grans obres d'infraestructura no es podran fer a la propera legislatura"