.jpg)
"La ciutat i l'espai obert: projectar un espai interrelacionat" és el títol de la ponència que l'arquitecte i urbanista Pere Vidal Palet, impulsor, entre d'altres obres, de la recuperació del riu Ripoll de Sabadell i actual responsable del Pla de Camins de l'Ajuntament de Sabadell, va oferir, el passat dimarts 15 d'octubre a Plana de l'Om de Manresa.
A la conferència, organitzada per Meandre, hi van assistir professionals d'aquest àmbit, membres d'entitats de les comissions de l'Anella Verda, antics responsables i regidors municipals, el regidor actual de Medi Ambient i el director del nou Pla d'ordenació Urbana de Manresa.
Per Pere Vidal Palet, es parteix considerant com a teixit feble el territori no urbanitzat ni edificat que rodeja i envolta les ciutats. Es per aquest prejudici de "feblesa" que cal reflexionar amb l'objectiu de preservar aquest espai i intentar activar-lo i integrar-lo de manera efectiva al conjunt de la ciutat. Això, ens conduirà a buscar els instruments i les estratègies per aconseguir-ho, i a fer suggeriments nous per repensar el model de desenvolupament de la ciutat després dels més de trenta anys d'urbanisme democràtic.
Cal doncs proposar una manera de treballar, un repertori i mètode, per incidir de manera positiva en la concreció i millora de l'espai obert i en conseqüència per donar-li identitat. Amb això es farà possible la seva conservació, preservació i integració social.
El ponent va fer molt èmfasi en que cal anomenar correctament des del punt de vista tècnic i també social el territori que volem preservar i activar. Segons l'espert, "definim aquest territori com l'espai obert. Li posem noms: anella, rodal, espai periurbà i molts d'altres per crear identitat. Però tots són el mateix: El sol constituït pels espais d'accés públic o comunitari, amb diferents usos i activitats que són oberts i on es pot tenir una experiència de contacte amb els elements naturals: llum, sol, aire, i amb el paisatge i la naturalesa: olor, vista llarga, bosc, camps, arbres, aigua. Aquest espai és dins i fora el teixit urbà. La trama i l'espai obert són la ciutat. Allà on vivim i convivim. Un tot".
Per Pere Vidal, la preservació de l'espai obert serà possible si s'ordena i es vertebra, si s'incorpora activament al conjunt de la ciutat i si apel·lem a la coresponsabilitat i als valors. Per això calen estratègies per a la apropiació social del projecte i de l'espai amb un objectiu integrador i transversal: "El paisatge com a recurs i eina de coneixement. L'espai obert, de dins i de fora el teixit urbà, ens ha de proporcionar coneixement, i ser una eina pedagògica"
En síntesi, les conclusions i suggeriments que proposa l'arquitecte i urbanista a l'hora de repensar el model de ciutat serien:
- La ciutat és un tot. El dins i el fora estan interrelacionats. Cal eliminar la dualitat.
- La ciutat és avui el terme municipal. El terme municipal com espai unitari al servei de les necessitats de la població.
- La ciutat i els espais oberts cal projectar-los com un tot, sense àmbits intermedis, ni corones ni capes concèntriques. El projectes caldria que es fessin sobre el conjunt del territori amb un únic repertori d'instruments i amb el mateix rigor i intensitat tècnica.