
- Quines van ser les motivacions per presentar-se a la presidència de la UBIC?
- Tot va venir quan una colla de comerciants vam creure necessari activar el comerç perquè la junta que hi havia estava una mica apagada i anava fent les coses rutinàries. Calia activar-ho en un moment com ara. Calia fer coses noves, crear il·lusió i, sobretot, aconseguir que tot el comerç estigués unit.
- El fet d'encapçalar aquesta nova junta va ser iniciativa teva o t'ho van demanar?
- M'ho van demanar. Em van dir si volia estar al davant. Vaig contestar-los que no sabia en temps què significava. En principi compto tenir temps per fer coses. Anar a reunions, preparar activitats... Tinc un marge de temps per dedicar-m'hi
- Eres l'únic candidat però el dia de l'elecció va sortir escollit per unanimitat. Quina importància té aquesta unanimitat?
- Va quedar clar que creuen en les ganes de fer coses, en algú que té ganes de fer coses noves i en un equip on tots tenim moltes ganes de tirar endavant el comerç. Crec que si algú deia que no s'havia de presentar ell també. Perquè si algú diu que no a un altre que vol fer coses i ell no es presenta, llavors què vol? Ensorrar el comerç. Va ser lògic.
- Qui forma part de la teva junta?
- Hem buscat gent que coneix Manresa, gent relacionada amb diferents sectors. Hi ha en Joan Tomasa que està Manresa Centre Actiu. El Jordi Ruiz que porta dos o tres restaurants ja que el contacte amb l'hostaleria és molt important. També el Genís Martínez vinculat amb les gestories i la botiga Somnis a qui agrada portar mot bé el tema números ja que és molt metòdic. El Toni de l'Orquídia que fa de secretari de la junta. No disposa de massa temps però el secretari només ha d'assistir a les reunions i fer l'acta. Finalment, hi ha la Montse que fa de secretària de la UBIC, envia cartes, llegeix les actes...
- Manresa disposa de diverses associacions de comerciants i l'objectiu és integrar-los a la UBIC. Com estan les converses?
- Hi ha vuit associacions de comerciants, la Cambra de Comerç i la UBIC. Cada carrer comercial té una associació pròpia. Cadascú fa les seves accions. La idea seria posar-nos d'acord tots i que la UBIC ho englobés tot de manera que quan alguna associació organitzés alguna cosa poguéssim col·laborar amb ells perquè hi hagi més moviment.
- Quines són les funcions de la UBIC?
- Gestiona la part administrativa de les botigues. Si la Cambra de Comerç organitza un curs, la UBIC ho transmet. Temes de legislació si algú vol obrir una botiga o té algun problema, fer de pont entre els comerços i l'administració i promocionar el comerç: bosses, flors, accions que reactivin el comerç... Pensar en tots els comerciants que en solitari no arribarien a un lloc, doncs la UBIC els acompanya.
- L'afiliació és obligatòria pels comerços?
- No. És totalment voluntari. El problema és que molta gent no entén perquè serveix. Jo mateix mai l'havia fet servir i no sabia què feien. Ara veig que si hi ha algú amb ganes de tirar endavant una idea, la UBIC li donarà suport perquè no ho hagi de fer sol i pugui comptar amb ajuts oficials, sigui de l'Ajuntament, de la Generalitat o de la mateixa UBIC.
- Molts comerços venen productes similars i són competidors entre sí. No hi ha el perill de no col·laborar per no enviar clients a una altra botiga?
- Aquest és el gran problema del comerç de Manresa, pensar qui si aquell hi va no hi vaig jo. Però també penso una cosa. Si en una zona de la ciutat hi ha 50 bars de tapes, la gent anirà a prendre tapes allà perquè n'hi ha molts. Si només n'hi ha dos, la gent no hi anirà gaire. L'ideal seria que hi hagués un comerç repartit i coherent. Per exemple, una gran superfície com el Carrefour té diferents botigues però també una organització interna que diu que hi ha d'haver tres forns, dues xarcuteries... Saben que les botigues funcionaran. Si a Manresa obrissin 50 forns nous potser no hi hauria lloc per tots. No hi ha cap llei que impedeixi obrir un restaurant si n'hi ha un altre al costat. Però cal mirar quin tipus de comerç falta per complementar el que hi ha. Podem trobar-nos amb botigues buides que si hi poses un determinat producte que no existeix faria que Manresa tingués de tot.
- Com veus les grans superfícies? Un enemic pel petit comerç o un tipus d'establiment amb qui es pot conviure?
- Es pot conviure. A més, últimament passa una cosa. Això que feia la gent d'anar a una gran superfície i carregar el carro costa molts diners. Molts clients s'estan desdient i fan més el dia a dia. Van a la botiga del costat i compren el que necessiten per aquell dia. El comerç hi ha de ser perquè, fins i tot, sortir al carrer a veure els comerços mentalment és molt millor que no pas anar a una gran superfície on ets un número i tot és molt més fred. Si omples el carro i no tens diners, el carro és queda allà. Qui busca un assessorament, un contacte amb una persona que t'expliqui coses, productes específics... va a la botiga, que si s'especialitza està per sobre d'un supermercat.
- Com són les relacions amb l'Ajuntament?
- Estan oberts totalment a col·laborar. El què passa és que no disposen de pressupost. Però tot allò que tenen, tanques, llums, infraestructures... ho podem utilitzar. També temes de permisos. L'Ajuntament recolzarà una UBIC unida.
- T'has reunit amb l'alcalde o la regidora de promoció econòmica?
- Tinc previst fer-ho. Ens volem anar a presentar com a equip a l'Ajuntament. Primer hem de signar tots els càrrecs que vaig anunciar el dia de la presentació perquè sigui oficial. I ara estem fent això. Llavors tenim un llistat de gent a qui em d'anar a veure.
- Tens ja una llista de coses per demanar?
- Sí. Hem pensat en temes d'aparcament, bus urbà, il·luminació, canvis de sentit als carrers. Hi ha un pla que durarà dos o tres anys però que ja s'està posant en marxa i ho tenim en compte. El problema de la senyalització és que s'ha pensat en la gent que viu a Manresa i no en la que ve de fora. La senyalització és un dels primers temes que s'ha de fer, tant per costos com per efectivitat.
- El teu predecessor, Xavier Lanza, va estar tretze anys al càrrec. T'hi veus tants anys?
- Ara hi ha uns estatuts que marquen vuit anys, dos mandats de quatre. Si al cap de vuit anys no hi ha ningú, potser m'he de mantenir provisionalment fins que no surti cap altre persona. És lògic perquè ara tenim molta il·lusió i moltes ganes però no compto, tant de bo que sí, que durant vuit anys la tinguem. Amb el pas del temps, hi haurà gent que tindrà idees i ganes de fer coses. Llavors que agafi el relleu algú altre.
- T'ha donat cap consell el Xavier Lanza?
- Un dia ens vam reunir i em va explicar què em podia passar perquè a ell li havia passat. Em va dir que rebria crítiques perquè potser penso que ho faig bé i altres creuran que no. Em va comentar la seva experiència. Fora d'això no va parlar massa estona però mantenim el contacte i qualsevol dia ens podem tornar a reunir.