Proposen estratègies per millorar l'alimentació als menjadors escolars a base de llegums

El 90% dels centres educatius catalans compleixen amb la recomanació de servir entre una i dues racions de llegum als àpats

Publicat el 08 de setembre de 2016 a les 15:39
La tercera edició de la jornada per a professionals de cuines i de menjadors escolars que s'ha desenvolupat aquest dijous a la Fundació Alícia ha reunit un centenar de professionals vinculats a la restauració col·lectiva i la salut pública.

La iniciativa, desenvolupada amb l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, ha tingut com a teló de fons l'Any Internacional dels Llegums i els treballs que ASPCAT i Fundació Alícia han desenvolupat en aquest context. Les ponències i tallers programats durant la jornada tenien l'objectiu de debatre i facilitar estratègies per tal d'incrementar la presència dels llegums als menús escolars. També s'han preparat i degustat gran varietat de receptes aptes per a l'entorn escolar, durant una demostració a càrrec del cuiner de l'àrea de Cuina i Patrimoni de la Fundació Alícia, Jaume Biarnés. 

La jornada ha estat molt ben avaluada per part dels assistents que, en tot moment, han pogut interactuar durant totes les activitats proposades al programa.
L'objectiu de les estratègies facilitades durant la jornada és doblar la presència que els llegums a la dieta escolar i que, segons les dades recollides al Programa de Revisió de Menjadors Escolars (PREME) que desenvolupa l'ASPCAT, el consum de llegums en aquest entorn és d'entre 1 i 2 racions de llegums a la setmana en el 90% dels centres educatius.

La Fundació Alícia ha presentat algunes de les activitats està portant a terme a través del programa TAS (Tu i Alícia per la Salut), entre elles, tallers per facilitar els nois i noies pautes per introduir el consum de llegums a la seva dieta. El TAS és un programa d'intervenció i promoció d'hàbits saludables que la Fundació Alícia va posar en marxa l'any 2011 amb el patrocini de  MondelÄ“z International Foundation amb una primera fase d'intervenció sobre el terreny destinada a avaluar els canvis que experimentaven els hàbits d'alimentació i d'activitat física de joves entre 13 i 14 anys d'arreu d'Espanya. La iniciativa ha estat mereixedora de 6 premis des de la seva creació.