
Una de les taules durant la jornada. FUB
Aquest dijous es va celebrar la Jornada "Model de recerca, desenvolupament i innovació en el sector salut al Bages", a la sala d'actes d'actes de la Fundació Universitària del Bages. Una seixantena de persones van assistir a la jornada, que es va organitzar conjuntament amb la Fundació Althaia, el Centre Tecnològic de Manresa, l'Escola Politècnica Superior de Manresa, la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Universitària del Bages.
Amb l'objectiu de donar a conèixer l'estratègia conjunta de totes les institucions organitzadores en l'àmbit de la salut, la jornada va posar de manifest el potencial del Bages per a dur a terme projectes de recerca i innovació entre universitats, institucions i empreses.
La presentació de l'acte va anar a càrrec del regidor de salut de l'Ajuntament de Manresa, Josep Lluís Irujo, i la directora de recerca de la Fundació Universitària del Bages, Marta Vilanova. Vilanova va destacar els factors que fan possible promoure la innovació. D'una banda, el factor econòmic, però també d'altres propis la cultura empresarial de les organitzacions, com l'estructura, els recursos humans i la comunicació interna.
Entre els ponents de la jornada, el president de Biocat, Manel Balcells, va fer una visió panoràmica de la recerca des del punt de vista, europeu, estatal i català i va parlar de les potencialitats, mancances i oportunitats per innovar des del punt de vista de la salut.
Joan Martí, Gerent de Dinamització de Clústers d'ACC1Ó va destacar que per innovar, cal trobar persones que vagin contracorrent i que aportin valor afegit. En la seva ponència, Martí va parlar dels ajuts a la recerca.
La jornada també va comptar amb la presència del director de qualitat, innovació i docència de la Fundació Althia, Joan Bosch, qui va reflectir la necessitat de treballar en projectes conjunts que posin en comú els coneixements acadèmics i les relacions del teixit industrial, així com la importància de consolidar grups de treball.
Per la seva banda, el director d'Innovació de la Fundació Hospital Clínic, Joan Bigorra, va exposar els models de referència en innovació en salut. Bigorra va posar de relleu la necessitat de considerar la innovació com a part del pla estratègic de les empreses.
El President de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals, va apuntar les possibilitats de poder aplicar la innovació a les empreses existents al Bages i la necessitat d'implicar les organitzacions ens projectes de recerca.
Va cloure la jornada el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez. Segons Martínez, la necessitat d'adquirir compromisos per part de les organitzacions i la captació de talent a través de grups dinamitzadors, són elements clau per poder desenvolupar nous projectes de recerca en l'àmbit de la salut.