
Màrius Rubiralta, secretari general d'Universitats, ha visitat avui divendres les principals instal·lacions del Campus Universitari de Manresa i el Palau Firal. Concretament, ha conegut de primera mà el projecte d'ampliació de la Fundació Universitària del Bages (FUB), la Biblioteca Universitària, el Centre de Suport Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa i el Museu de Geologia Valentí Masachs, la construcció de l'Espai Motor del Parc Central i el projecte de trasllat del CTM.
El secretari general també ha volgut visitar el Palau Firal, com a equipament de referència de la promoció econòmica de Manresa. L'alcalde, Josep Camprubí, li ha mostrat les noves instal·lacions del Centre de Desenvolupament Empresarial de l'Ajuntament (CEDEM), que inclouen un viver d'empreses. El secretari ha pogut comprovar la proximitat i la bona comunicació entre les instal·lacions municipals i les dependències dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central.
Campus Universitari
El projecte d'ampliació de la FUB
Recordem que ja s'ha iniciat les obres de construcció de l'edifici d'ampliació de la Fundació Universitària del Bages. Es preveu que aquest equipament entri en funcionament el setembre de l'any que ve. L'actuació, que permetrà ampliar les instal·lacions de la FUB, està concebuda per donar resposta a l'increment d'alumnat previst per als pròxims cursos.
L'edifici es construeix en uns terrenys de titularitat municipal, l'ús dels quals l'Ajuntament de Manresa ha cedit a la FUB. Els terrenys estan ubicats entre la seu de la FUB i l'aparcament que recentment s'ha arranjat. A mitjans del passat mes de febrer ja van començar els moviments de terres per preparar el terreny on es construeix el nou edifici.
L'obra representa la urbanització d'uns 10.000 metres quadrats d'espai a la zona del Campus Universitari. Aquesta urbanització preveu la creació de nous accessos i espais de zona verda que milloraran considerablement la qualitat de l'entorn de la zona, on es concentren equipaments comuns de l'àmbit universitari com la nova residència, actualment en construcció, i la Biblioteca Universitària.
La inversió prevista és de 4,5 milions d'euros, que es finançaran amb recursos propis de la FUB i també financers. El nou edifici tindrà una superfície construïda de 3.500 metres quadrats, i acollirà les activitats que en l'actualitat es porten a terme a la primera planta de la FUB. Així, l'edifici que es comença a construir serà la nova seu de la Clínica Universitària, disposarà d'espais per a la simulació clínica i concentrarà les activitats pràctiques dels estudis que s'imparteixen en l'àmbit de les Ciències de la Salut (Infermeria, Fisioteràpia, Podologia i Logopèdia).
La construcció del nou edifici complementa les instal·lacions de la FUB –l'edifici actual es va inaugurar l'any 2002– i dóna continuïtat al Campus Universitari de Manresa, ja que tots els equipaments vinculats a estudis universitaris estan situats en aquesta zona de la ciutat. L'ampliació de la FUB és una de les actuacions previstes en el Pla Estratègic Manresa 2015 que, juntament amb la Biblioteca Universitària, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria i la futura Residència Universitària conformen els equipaments de la porta del coneixement.
El projecte és obra de l'equip d'arquitectes Manel Parés – Manciñeiras. El nou edifici tindrà una superfície de 3.500 metres quadrats, forma rectangular, planta baixa i dos pisos i un soterrani que s'habilitarà com a aparcament. La nova construcció tindrà similituds amb l'edifici actual, bàsicament en la silueta i l'aparença del nou edifici. Malgrat tot, la nova construcció tindrà una personalitat pròpia en les façanes de ponent i de nord, que estaran fetes utilitzant peces de gres de color negre.
En concret, les façanes que donen a sud i a llevant seran les parts més similars a l'edifici actual. Aquestes façanes seran amb planxes estriades d'alumini lacat i perforacions de mides diverses. D'altra banda, les dues façanes restants –a ponent i a nord– seran de peces de gres de color negre. La diferència de façanes respon a la voluntat de treure el màxim profit de la llum solar.
Projecte de Residència Universitària
També s'està realitzant la construcció dels 67 pisos corresponents a la Residència Universitària. Els habitatges tindran una superfície de 45 metres quadrats. La previsió és que a finals del mes d'abril s'acabi la producció i s'iniciïn les tasques de muntatge al mateix solar i que estiguin acabats a mitjan d'any. Els estudiants els ocuparan coincidint amb l'inici del curs vinent.
L'innovador sistema constructiu que s'utilitza, basat en mòduls d'edificació industrialitzat, ha estat avalat i lloat per a la Universitat de Girona i la Universitat Politècnica de Catalunya que, en ambdós casos, ja tenen en una fase molt avançada les seves respectives residències universitàries amb aquest mateix sistema.
La nova residència universitària es desenvolupa a través d'una concessió de l'Ajuntament de Manresa a l'empresa Compact Visoren SL que està constituïda per Constructora d'Aro i Visoren, que aporten respectivament expertesa i qualitat en edificis, lideratge en l'explotació de serveis residencials i tecnologia en la construcció. Visoren és una empresa privada, pionera en el seu sector, que construeix, gestiona i explota habitatges de protecció oficial en règim de lloguer sobre sòl concessional, i compta actualment amb més de 2.800 habitatges adjudicats.
La parcel·la on es construiran els 67 habitatges està situada a l'avinguda Universitària entre la nova zona verda del sector Concòrdia i l'aparcament de la Fundació Universitària del Bages. Concretament, es tracta d'una parcel·la de 2.245 m2 sobre la qual es preveu la construcció d'un edifici de 3.957 m2 mitjançant el sistema d'edificació modular industrialitzat que ha desenvolupat Compact Habit.
La construcció també inclou els accessos, la consergeria i un aparcament a cel obert per a 44 cotxes i 67 bicicletes. L'equipament estarà destinat a l'alumnat i el professorat del Campus Universitari de Manresa. A més dels habitatges, els residents disposaran d'un ampli ventall de serveis, tant de caràcter individual (neteja de l'habitatge, manteniment, lloguer d'ordinador, etc) com col·lectiu (pàrquing, sala d'estudi, bugaderia, cafeteria, etc.)
Les obres al solar han començat aquest mes de gener. Poc abans, a inicis de desembre també es va iniciar la fabricació dels mòduls industrialitzats a la fàbrica que l'empresa Compact Habit té a Cardona. Aquests mòduls es fabriquen de forma simultània a les obres d'adequació del solar i després hi seran transportats, apilats i connectats. La realització total de l'obra té una durada prevista a l'entorn de sis mesos.
La inversió total per aquest equipament és de 5,5 milions d'euros. Aquests habitatges es construeixen en règim de concessió administrativa municipal de manera que Compact Visoren, empresa concessionària, realitza la inversió necessària, aporta a la ciutat un equipament públic i com a contrapartida obté el dret a l'explotació dels lloguers durant 37 anys.
Palau Firal
L'ampliació i millora de les instal·lacions i serveis del Palau Firal destinats a la promoció econòmica i el desenvolupament empresarial ja és una realitat. S'han inaugurat les noves instal·lacions del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l'Ajuntament de Manresa, que inclouen un viver d'empreses, i dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a la Catalunya Central. Les noves instal·lacions permetran reforçar i potenciar els serveis municipals de promoció econòmica.
La intervenció està pressupostada en més de 2,7 milions d'euros, finançats a parts iguals per l'Ajuntament de Manresa i la Generalitat.
La remodelació s'ha concentrat sobretot a la primera planta de l'ala nord del Palau Firal, tot i que també s'han dut a terme actuacions de caràcter estructural, com la divisió en sectors de les dues plantes de l'equipament, la instal·lació de mesures contra incendis i la renovació de les instal·lacions elèctriques.
La renovació de l'ala nord de la primera planta permet posar a disposició d'uns 2.000 metres quadrats d'espai al CEDEM i als Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a la Catalunya Central. També s'hi ubica un viver incubadora d'empreses, en el qual els emprenedors hi tindran a l'abast serveis i equipaments.
Amb les obres d'ampliació concloses, el CEDEM concentrarà tot l'equip professional del Servei de Desenvolupament adscrit a les regidories d'Empresa i Innovació, de Comerç i Mercats, i d'Universitats. L'ampliació permetrà reforçar i potenciar els serveis municipals de promoció econòmica, que donen una atenció preferent a les empreses, emprenedors i teixit productiu local en general, i tenen una vocació proactiva en la dinamització econòmica de Manresa. Les previsions són que les noves instal·lacions municipals entrin en funcionament el pròxim mes d'abril.
Els eixos bàsics d'actuació del CEDEM, que ara es veuran reforçats són:
- el foment de la cultura emprenedora.
- els serveis de suport a la creació de noves empreses i a la seva consolidació i creixement.
- els serveis de suport i dinamització del teixit productiu local.
- els serveis de suport, dinamització i promoció del comerç local.
- el desenvolupament de la societat de la informació.
- els projectes universitaris de ciutat.
La decisió estratègica de convertir el CEDEM en motor de suport al teixit empresarial i de promoció de l'emprenedoria, s'emmarca en un ampli paquet de mesures que ha definit la regidoria d'Empresa i Innovació per dotar la ciutat d'eines molt útils per respondre a les necessitats actuals i futures de les empreses i els emprenedors.
Paral·lelament, a l'espai on actualment hi ha les oficines de Fira Manresa i part de l'equip del CEDEM, s'hi podrà ubicar la Fundació del Centre d'Aplicacions TIC (CATIC). La delegació del Govern a la Catalunya Central continuarà a la primera planta.
L'espai motor del Parc Central
L'equipament, que alimentarà i impulsarà l'activitat tecnològica i de creació de noves activitats econòmiques, rep el nom de l'Espai Motor. L'edifici que es comença a construir serà la instal·lació de referència que ha de liderar la captació i la promoció de projectes innovadors de base tecnològica perquè s'instal·lin, es desenvolupin i es projectin des del Parc Central als mercats locals i internacionals.
La funció motora d'aquest equipament es fonamenta en la seva capacitat per acollir i potenciar:
- La generació de noves idees. És un espai perquè empreses, grups de recerca i nous emprenedors treballin creativament.
- La transferència de coneixement. És un espai perquè circuli el saber i el saber fer entre el món empresarial, la universitat i els centres de recerca.
- L'emprenedoria. És un espai que posa infraestructures i serveis a disposició d'idees d'empresa que volen innovar en el sector tecnològic.
- Xarxes de relacions i d'intercanvi. És un espai per al treball en xarxa entre emprenedors i investigadors, entre empreses, entre grups de recerca.
L'espai motor està pensat com un entorn de tres mòduls d'edificació i un aparcament soterrani que ocuparà tota la planta soterrada dels tres mòduls. La part que es comença a construir correspon a la planta soterrada i a un primer mòdul edificat. El pressupost d'aquesta primera fase constructiva és de 1.672.000 €, que compren l'elaboració del projecte i la construcció. Aquesta primera construcció és un encàrrec directe de l'Ajuntament de Manresa que compte amb el finançament estatal dels FEOLS 2010.
El projecte del segon mòdul constructiu disposa d'una dotació de 1.215.000 € dels Fons FEDER. Aquesta quantitat és la suma de les aportacions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que assumeixen el 50 % i el 25%, respectivament del cost del projecte. El 25 % restant, l'aporta l'Ajuntament de Manresa.
Per a la Diputació de Barcelona, la construcció de l'Espai Motor, peça clau del futur Parc Central, és l'aposta més important en infraestructures al servei de la nova economia del coneixement que s'està fent a la província de Barcelona. Es considera que és una de les iniciatives estratègiques més importants de Catalunya per reactivar l'economia.
L'Espai Motor és un equipament que concentrarà l'essència dels principis del Parc Central i vol esdevenir un espai pensat per a la difusió d'idees de negoci lligades a la tecnologia i la innovació. Posteriorment a aquest inici d'obres, també es començarà la construcció de la seu del futur Centre Tecnològic de Manresa, que contribuirà al creixement i a la consolidació de la tasca de recerca i desenvolupament tecnològic que els seus grups d'investigació duen a terme al servei tant d'empreses locals com d'altres àmbits, nacional, estatal i internacional.
El futur edifici de la Fundació CTM Centre Tecnològic
Els terrenys objecte del present Projecte Bàsic es troben inserits en el sector Parc Central, situats al nord de Manresa, just per sobre de la ronda nord,a l'indret anomenat "El Serrat del Guix", entre l'antiga fàbrica d'aquest nom, la línia que defineix el límit de terme municipal amb Sant Fruitós de Bages, el marge i camí existent al costat de la línia dels ferrocarrils de la Generalitat.
La posició d'aquests terrenys és d'una centralitat immillorable respecte de tot el Pla del Bages, comunicats respecte de les principals infraestructures viàries del territori: eix del Llobregat (.C-55) i eix transversal (C-25).
El Parc Tecnològic se situa com a punt final de la via principal del polígon industrial dels Dolors, el carrer de Sallent, que enllaça directament el futur Parc amb el centre mitjançant la plaça Prat de la Riba. El Parc a més, se situa dins d'un entorn paisatgístic de gran qualitat, ja que té a l'altre costat del ferrocarril el Parc de l'Agulla, el més important equipament de lleure de Manresa i rodalies. Aquest àmbit es troba travessat per un canal secundari de la Sèquia que desapareix per sota de la Fàbrica del Guix.
La parcel·la objecte d'aquest encàrrec es situa a l'extrem nord-oest entre les cotes 279,00 i la 286,00 del terreny modificat segons projecte d'urbanització.
Superfície parcel·la 4.200 m2
Sostre màxim 4.727 m2
La necessitat de construir el nou CTM abans que l'edifici torre li atorgarà un valor suplementari, encara que temporal per la seva posició de preeminència visual en el paisatge encara no construït. Un espai de transició a mode de gran pali o umbracle antecedeix i complementa la façana principal del nou CTM, aquest espai reuneix els aspectes emblemàtics de l'accés principal. En una segona etapa tindrà la capacitat de realitzar el traspàs entre una estructura vertical (la torre) i una altre de caire horitzontal (el CTM).
El nou edifici del CTM assolirà un caràcter unitari representat per la seva volumetria compacta, però alhora lleugera i mostrant-se al nou paisatge amb unes façanes subtils de xapa metàl·lica estirada d'alumini o coure (el primer amb un color inalterable en el temps, l'altre amb un color que envelleix amb noblesa). L'alçada màxima de l'edifici assoleix quasi els 12 m. en la part frontal i es desenvolupa entre les cotes 279 i 286, corresponents a l'accés inferior i superior respectivament. La coberta visible des de diferents indrets del Parc, adquirirà un cert protagonisme per la seva gran superfície d'exposició. Es presenta així com un prat o conreu amb continuïtat amb el paisatge circumdant i per damunt emergeixen els volums mínims destinats allotjar diferents instal·lacions.