Sant Antoni i Santa Llúcia a la fàbrica del Pont Vell a Sant Fruitós

Antonio Mora Vergés
23 de març del 2013
Fàbrica del Pont Vell.
Fàbrica del Pont Vell. | Antonio Mora Vergés
Fàbrica del Pont Vell. Foto: Antonio Mora Vergés

Cap al 1804, després de molts esforços, es deuria acabar, el mal dit Pont Vell de Navarcles, que connectava amb un ramal de la carretera de Vic que anava cap a Sant Benet de Bages, que existeix encara, i que existia ja a l'alta edat mitjana.
 
Pels volts del 1833, els germans Herp de Manresa aixecaven una fàbrica nova, l'any 1851 es van fer obres d'ampliació –entre elles la Capella de Sant Antoni- i poc després es lloguen part de les dependències a altres industrials de la comarca, i progressivament la família Herp va anar desvinculant-se'n, fins acabar venent-la. 
 
Fàbrica del Pont Vell. Foto: Antonio Mora Vergés

Als anys 30 del segle XX es coneixia amb el nom de Can Vives. L'any 1962 aplegava un total de 124 telers mecànics.
 
La capella –anomenada de Santa Llúcia- , de la fàbrica Pont-Kunst-Fil Espanyola, no tenia culte l'any 1968, i l'any 1993, quan la visitava el Josep Sansalvador Castellet de l'Arxiu Gavin, feia funcions, més que de magatzem, de quarto dels mals endreços.
 
Interior de la capella de Santa Llúcia en una imatge de 1993. Foto: Arxiu Gavin

Adjuntem una imatge datada el 25-VI-1993. El propietari aleshores era el senyor Jaume Matamala Duarri, que residia al Carrer Catalunya, 2, de Navarcles.
 
La crisi del sector tèxtil va portar a l'abandonament del recinte, que a finals de la dècada dels 80 es va començar a reaprofitar construint-hi tallers industrials independents. L'any 1985 la nau de la fàbrica patí un incendi. 
 
Actualment, la Fàbrica del Pont Vell, és seu de petites indústries de diferents rams que aprofiten espais de les seves instal·lacions.
 
Fàbrica del Pont Vell. Foto: Antonio Mora Vergés

Agraïm l'aportació del Josep Sansalvador Castellet de l'Arxiu Gavin; atesa però, la minsa informació relativa a l'esglesiola de la fàbrica del Pont Vell de Sant Fruitós de Bages.