Sant Joan aprova la nova recollida que combinarà porta a porta amb portes intel·ligents

El nou model s'ha dissenyat de manera específica per a les característiques del municipi

Ple de l'Ajuntament de Sant Joan d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Sant Joan d'aquest dijous | AjSJV
Nació
22 de març del 2024
Actualitzat a les 18:45h
El ple municipal de Sant Joan de Vilatorrada ha aprovat aquest dijous per àmplia majoria, la implantació d'un nou model combinat de porta a porta amb tancaments intel·ligents per a la recollida selectiva dissenyat específicament per al municipi. D'aquesta manera, Sant Joan continua fent camí en el procés d'implantació d'un nou model de recollida selectiva dels residus, que permeti incrementar els nivells de reciclatge i complir amb els llindars marcats per la Unió Europea.

El nou model ha estat aprovat per una àmplia majoria del ple municipal, superior als dos terços. Ha comptat amb els vots favorables de 13 regidors dels grups de govern, format per Alternativa per Sant Joan i Compromís amb Sant Joan, i pels grups de Junts i ERC a l'oposició. El PSC ha estat l'únic que s'ha mostrat contrari a aquest canvi. El ple també ha comptat amb la participació en aquest punt del col·lectiu Voluntàries Mediambientals que s'han mostrat partidaris de la proposta.

L'alcalde Jordi Solernou ha explicat que "avui culmina un procés i n'iniciem un de nou. Des del 2021 hem estudiat a fons diverses alternatives i finalment ens decantem per un model combinat". Solernou ha assegurat que "necessitem fer un canvi en la recollida d'escombraries si no volem afrontar-nos a sancions. Aquest nou model ens permetrà anar a millor, tenir un poble més net i complir amb els objectius".

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Acció Climàtica, Toni Dorado, ha posat de relleu que "es tracta d'un model dissenyat específicament per al nostre poble, molt adaptat a les característiques de Sant Joan" que compta amb l'aval i és el recomanat per l'Agència de Residus de Catalunya. "L'experiència exitosa de ciutats mitjanes o grans de més de 15.000 habitants, amb més densitat, amb molts més edificis alts, com Manlleu, la Garriga, Cardedeu, Llinars del Vallès o Solsona, ens demostra que a Sant Joan és possible i viable".

Fruit de tots els estudis realitzats es creu que el nou model combinat pot aportar més avantatges. En destaquen un major índex de recollida selectiva, de més qualitat, un major retorn econòmic, la possibilitat d'aplicar una taxa justa més reduïda per als que millor reciclin, més control de l'incivisme i un espai públic més net, sense tants contenidors. Dorado s'ha mostrat convençut que malgrat "suposarà un canvi d'hàbits, farem un salt molt important en la qualitat de la recollida selectiva". 

Així mateix, Dorado ha posat en valor l'ampli suport polític que rep el nou model, superior als dos terços que és fruit d'un "procés de debat i participació" amb sessions obertes i una comissió específica amb els grups. La majoria de portaveus van reconèixer i agrair la mà estesa, i que les preocupacions i aportacions fetes per la ciutadania o els grups hagin quedat incorporades a la proposta final. De l'enquesta realitzada a l'abril es desprèn que el 75% considerava necessari fer un canvi de model, i el 65% del total d'enquestats mostrava la seva preferència cap a un model de porta a ports
 

El PSC critica el nou model

El PSC, que ha estat l'únic grup que ha votat en contra del nou model, considera que "no s'adapta" a les necessitats específiques del municipi, on "la majoria d'habitatges" són blocs de pisos. El regidor de l'àrea, però, ha replicat que Sant Joan "no és gens vertical" i ha donat diverses dades: un 73% del sol amb habitatges són cases unifamiliars, i de blocs amb més de sis pisos només n'hi ha el 0,8%.

Consideren que abans d'adoptar "un model tan restrictiu", hi ha marge per "explorar alternatives" com el model de contenidors intel·ligents, que "flexibilitzaria els horaris d'ús i assoliria percentatges molt similars de reciclatge", un sistema "més pràctic i còmode", que evitaria haver d'acumular bosses diàriament tant a domicilis com a la via pública, tot i que el porta a porta es farà amb cubells.

La portaveu del grup municipal, Elia Tortolero, alerta també del "risc d'augment de la deixadesa i brutícia al municipi", donat que en l'actualitat Sant Joan "pateix sovint actes vandàlics en contenidors, o l'abocament de deixalles en punts no autoritzats".

Tampoc queda exempt de crítiques el procés que Alternativa i Compromís han dut a terme per adoptar aquesta decisió. Els regidors del PSC afirmen que el govern "ha simulat" fer partícips de la decisió a l'oposició, però "ja ho tenien tot decidit", com entenen que es va demostrar en publicar als mitjans la decisió presa sense respectar el marge de treball que s'havia promès als grups del consistori.

A més, Tortolero acusa Alternativa, amb qui van governar en coalició l'anterior mandat, de no tenir criteri propi. Segons la portaveu, "ni l'alcalde ni el seu grup havien mostrat mai la seva preferència pel model que volen implantar. Sorprèn veure que ara rebutgen el model que abans defensaven".