Santpedor estrena la flamant residència de Can Jorba

El projecte s'ha concebut per oferir una cartera de 37 serveis associats per a la gent gran amb capacitat per atendre fins a 500 persones

Publicat el 25 de setembre de 2014 a les 21:53
Laura Vilagrà i Neus Munté descobreixen la placa durant la inauguració de Can Jorba. Foto: AjSTP

Santpedor ha inaugurat aquest dijous la nova residència assistida de Can Jorba. El projecte s'ha concebut com una innovadora plataforma asistencial a la dependència i a la gent gran a partir d'una cartera de 37 serveis associats amb capacitat per atendre fins a 500 persones que complementaran la funció residencial i de centre de dia que, al seu torn, comptarà amb una oferta de 95 i 35 places, respectivament. La inauguració de l'edifici s'ha produït 2 anys i mig després de l'inici de les obres i ha comptat amb la presència de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que ha estat l'encarregada de presidir l'acte acompanyada de l'alcaldessa, Laura Vilagrà. L'execució dels treballs constructius de la nova residència, adjudicats al Grup Soler, ha durat dos anys i mig i ha tingut un cost de 4,6 milions d'euros als quals cal afegir-ne els 800.000 d'equipament.
 
El projecte que ha dissenyat i gestionat l'empresa ONADA obre les portes a un model pioner i innovador al país pel que fa a l'atenció integral de les persones grans basat en el principi d'adaptació dels recursos assistencials i humans a les necessitats de cada un dels usuaris. L'objectiu d'aquest plantejament és el de millorar la qualitat de vida de les persones usuàries, evitar la institucionalització dels casos i plantejar les estades residencials com un darrer recurs. 
 
Ubicació i estructura de l'edifici
L'edifici s'ha construït a l'antiga finca de Can Jorba que l'ajuntament va adquirir a través d'un conveni amb la propietat, situada en un àmbit que el POUM destina a un gran parc urbà a tocar del nucli antic de la vila. El solar és de forma rectangular i té una superfície de 4.117m2. L'edifici s'estructura en tres nivells: planta baixa i dues plantes pis. Tot el programa residencial es desenvolupa en les dues plantes pis, deslliurant la planta baixa d'habitacions, i facilitant així el control dels residents.
 
Distribució de les plantes primera i segona
Els mòduls residencials: Les habitacions del residents se situen a els plantes primera i segona, de manera que la meitat de les habitacions queden sectoritzades respecte l'altra meitat amb l'objectiu de destinar tot un sector als residents d'alta dependència. A cada planta hi ha 5 mòduls de 4 habitacions dobles (20 habitacions dobles amb bany compartit) i 1 mòdul de 5 habitacions individuals (quatre de les quals amb bany compartit). Les habitacions s'ubiquen tenint en compte les vistes i orientacions, destinant el costat nord a les sales de serveis. La disposició dels mòduls permet la màxima visibilitat des del control de planta, situat al centre de la planta, juntament amb el nucli d'ascensors.
 
Els espais socials: Les sales d'estar-menjador es troben al centre de la planta, al costat del control, i amb vistes als dos espais verds del solar: el de l'entrada principal i el del jardí principal. La disposició d'aquests espais en permet la segregació en cas que sigui necessari (estar/menjador). Es disposa de l'office de menjador adjacent a les sales grans d'estar, amb connexió directa amb el montallits i de dues sales d'estar complementàries a la planta.
 
Bloc de serveis: El costat nord acull una peça destinada als serveis necessaris pel bon funcionament de la residència: banys assistits, magatzem de planta, net, brut-neteja, vestidors de personal i lavabos complementaris, així com dues escales. 
 
Distribució de la planta baixa
Aquest nivell acull els serveis d'atenció als residents, l'àrea administrativa i la gestió tècnica. Al centre de la planta es col·loquen el vestíbul de l'edifici o sales d'estar-menjador de les plantes tipus, amb la recepció principal o control de planta i el nucli dels ascensors. Això permet optimitzar recorreguts i el control de tot el sector.
 
Serveis d'atenció al personal: Aquesta àrea se situa a planta baixa. Inclou les sales grans de rehabilitació i de teràpia ocupacional que es col·loquen juntes, per tal de possibilitar els seu ús conjunt, amb accés directe des del vestíbul principal. La resta de les sales d'atenció a personal es col·loquen amb connexió amb el parc interior i acullen els serveis de perruqueria podologia, psicòleg, metge, infermeria amb farmàcia i assistènt social.
 
Administració i gerència: Se situa també a la planta baixa, adjacent al vestíbul principal, i està composada per la recepció principal, situada davant del nucli d'ascensors, la zona administrativa, la direcció, una sala de reunions, el despatx de coordinació, la sala del descans de personal, un magatzem, l'arxiu i un lavabo pel personal.
 
Serveis de recursos humans i gestió tècnica: Aquesta àrea se situa tota a la planta baixa a excepció dels vestidors de personal, que s'ubiquen a la planta primera i segona, a la zona de serveis. La cuina i la bugaderia-cosidor-llenceria es troba a l'extrem est de la planta, en contacte amb la part nord del carrer, i amb una entrada de serveis pròpia.Finalment, la cuina es distribueix tenint en compte l'entrada i sortida del menjar: zona de rebost i cambres fredes, cuina, office, zona de rentavaixelles i sala de residus. Hi ha també la sala general de neteja, al costat de l'ascensor-montallits, la morgue, i el magatzem. La sala d'instal·lacions de BT i el dipòsit d'aigua contra incendis se situen a la franja nord de serveis de la planta baixa, i la resta de les instal·lacions (sala de lampisteria, sala de bombes, sala de calderes, planta refredadora, grup electrogen, etc.) es troben a la coberta.
 
Sostenibilitat econòmica i financera del projecte
L'ajuntament de Santpedor va donar llum verda el gener del 2012 al plec de clàusules administratives i econòmiques per a la construcció i gestió de l'equipament amb l'objectiu de millorar la qualitat dels serveis residencials municipals que es donaven a la llar-residència Sant Josep –amb 24 places residencials- i poder acollir, alhora, els santpedorencs dispersos en diferents residencies del Bages i les comarques veïnes que no havien pogut accedir a la residència municipal per manca d'oferta. .
 
Dels 4,6 milions d'euros de la construcció de l'equipament, l'Ajuntament hi aporta 2,2 milions dels quals, en forma de subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya PUOSC (880.887,01), subvenció de la Diputació de Barcelona (500.000,00) i la resta aportació municipal. Els 2,4 milions restants han anat a càrrec de l'empresa concessionària, que compta amb un període de 20 anys durant el qual es preveu que l'empresa haurà recuperat la inversió empresarial. A partir d'aquella moment, el consistori percebrà un canon sobre els beneficis empresarials. Els termes de al concessió també van incloure la subrogació del personal així com el traspàs de tots els residents amb les mateixies condicions econòmiques.
 
El projecte va comportar el desenvolupament de tot un treball previ, elaborat per la Diputació de Barcelona, destinat a analitzar l'impacte que tindria sobre les finances municipals, d'una banda, i quines serien les perspectives de viabilitat de l'explotació a partir del model de concessió proposat. L'ens provincial va emetre un informe favorable però vinculat a l'apartat de conclusions que es va adjuntar a l'informe. 
 
Paral·lelament, es va realitzar un estudi previ sobre la future demanda de places residencials i de centre de dia a la comarca a partir de la qual es poguéssin assegurar les perspectives d'ocupació i uns paràmetres de sosteniblitat. En aquest context, es va fer també una diagnosi per tal de preveure la possible demanda de places que hi podria haver a nivell local, de la qualen va resultar una previsió d'ocupació a tocar de les 90 places