Treball decreta uns serveis mínims del 100% a la vaga a la residència Els Comtals d'Ampans

Aquest fet demostra, segons Acció Sindical del Bages, que "normalment ja treballem sota mínims, amb un estrés molt important de la plantilla"

Acció Sindical del Bages ha convocat la roda de premsa davant la botiga de Tous a Manresa
Acció Sindical del Bages ha convocat la roda de premsa davant la botiga de Tous a Manresa | Pere Fontanals
23 de març de 2023, 12:27
Actualitzat: 13:54h
Aquest dijous ha començat la vaga indefinida dels treballadors de la residència Els Comtals per a persones amb discapacitat, la primera que viu Ampans en els seus més de 50 anys d'existència. Una vaga que afecta a una seixantena de treballadors que, després de la reunió de mediació que van tenir dimarts passat a Treball, hauran de continuar assistint a la feina, ja que el Departament va atendre la petició de la direcció de la Fundació i va decretar uns serveis mínims del 100%.

Aquest fet demostra, segons Gerard Vilella, treballador de la residència i membre del Comitè de Vaga, que "normalment ja treballem sota mínims, amb un estrés molt important de la plantilla". Així ho ha explicat aquest dijous davant de la botiga que la joieria Tous té al carrer Guimerà de Manresa amb una quarantena de persones fent costat a l'acció, entre treballadors de la residència, d'Ampans i membres d'Acció Sindical del Bages, sindicat que ha convocat la vaga.

La convocatòria davant de Tous no ha estat casual. Rosa Tous és, des de primers d'any presidenta del patronat de la Fundació Ampans, "un fet que evidencia la lògica capitalista amb la que es mou una entitat que té cura de persones depenents i amb discapacitats", ha comentat Marta Sorinas, d'Acció Sindical del Bages. Els treballadors denuncien sous de poc més de 1.000 euros i una càrrega física i emocional "molt forta" per la complexitat dels usuaris. La residència té 61 usuaris que es porten entre 47 monitors per als tres torns i festius, fet que dona "una ràtio de més de 5 usuaris per cada monitor".

Els treballadors arriben a aquesta situació després de "mesos intentant negociar amb la direcció d'Ampans millores laborals i salarials i un increment de la plantilla, ja que la saturació que vivim ens afecta i també repercuteix en els usuaris de la residència", ha explicat Vilella. Els membres de la secció sindical denuncien que "portem deu anys amb els salaris pràcticament congelats, amb insignificants increments, i amb una càrrega de feina que només es pot solucionar contractant més treballadors". Precisament, el sindicat s'ha referit als serveis mínims decretats per Treball per reforçar la seva reivindicació: "decreten un 100% de serveis mínims perquè amb menys personal no es podria donar el servei".

Més enllà d'això, la representant sindical també ha lamentat que "la direcció de l'empresa ens ha ningunejat des que vàrem constituir la secció sindical de la residència Els Comtals", i també ho fa, segons assegura "en l'altre lluita que tenim a la residència Julio Payás", on els treballadors també s'han mobilitzat per reclamar millores laborals, tot i que "encara estan en la fase de negociació".

Per reforçar la vaga indefinida dels treballadors de la residència Els Comtals d'Ampans, Acció Sindical del Bages ha convocat una manifestació a Manresa aquest dijous, que sortirà de la Ben Plantada a partir de 2/4 de 7 de la tarda amb el lema "Per unes condicions laborals dignes, les treballadores d'Ampans sortim al carrer!".
 

Ampans defensa que "la reivindicació ha de ser sectorial"

Des de l'empresa, la responsable dels serveis residencials, Janeta Camps, admet que es tracta d'un sector "històricament mal pagat", però afegeix que "la situació és la que és". En aquest sentit, subratlla que, des del 2008, l'empresa està fent "un gran esforç" per aplicar millores salarials "per sobre del conveni". De fet, Ampans assegura que el salari que paga als treballadors està per sobre del conveni i per sobre de la mitjana del sector.

"Des de sempre, el sector ha estat mal pagat i ens solidaritzem amb els treballadors, però estem regulats per uns decrets que complim al 100%", assegura Camps. En aquest sentit, l'empresa comprèn les reivindicacions dels treballadors, però admet que "no correspon a Ampans liderar-ho". Segons l'empresa, les reivindicacions sobre la millora de les condicions salarials que fa Acció Sindical del Bages farien "inviable" la continuïtat del centre residencial.

Ampans també ha explicat que "les ratios de la residència, que és un centre concertat, son les que marca el Departament de Drets Socials", amb "un reforç extra" entre setmana. És més, la Generalitat "permet reduir les ratios fins a un 8%", perquè les entitats puguin quadrar els seus comptes, i "nosaltres no ho hem posat mai en pràctica".

La Fundació posa sobre la taula que la vaga indefinida es va decidir en una assemblea "on hi van assistir 17 treballadors dels 60 que hi ha a la residència, dels quals 12 van votar-hi a favor", i recorda que a "tot Ampans" hi ha mil treballadors. Per últim, recorden que "la secció sindical que ha convocat la vaga no té representants escollits al Comitè d'Empresa".
 

El Comitè diu que els convocants no representen "ni el 2% dels treballadors"

Amb el mateix argumentari que la direcció d'Ampans, el Comitè d'Empresa d'UGT de tots els centres de treball de la Fundació excepte l'Escola Jeroni de Moragas i la residència Julio Payás, ha argumentat en un comunicat que la secció sindical d'Acció Sindical del Bages a la residència Els Comtals no representa "ni el 2% de tots els treballadors". També ha recordat que la declaració de vaga "va ser ratificada per 12 persones d'un centre que en té 60, d'unes residències que en suposen 400 i d'una Fundació que arriba als mil". Per això, aposten pel diàleg entre les parts, "no en les accions aïllades i oportunistes"

El comitè també ha lamentat que no hagi estat informat del conflicte "ni per part de l'empresa ni per part de la secció sindical" que "no ens ha volgut utilitzar malgrat el nostre oferiment, com a via de diàleg" entre les parts. Assegura que estan d'acord amb part de les reivindicacions, "però no en les formes". I argumenta que que són millores "que necessita tot el sector, no només Ampans". Per això "calen accions coordinades i unitàries per reclamar l'atenció, el diàleg i la solució, per part de les patronals i les administracions".

Per últim destaquen que els serveis mínims decretats per a la vaga "garanteixen l'assistència i l'atenció a totes les persones que cuidem a aquesta residencia i que més enllà de qualsevol consideració derivada del conflicte, són la prioritat de tots els professionals".