Una comunicació científica sobre el projecte Teleúlceres, que desenvolupen conjuntament professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la Fundació Althaia, ha estat guardonada amb el Primer Premi en Comunicació Oral, en el XXV Congrés Nacional d'Infermeria Vascular i Ferides. Es tracta d'un projecte que busca millorar la qualitat assistencial que es dóna als pacients amb úlceres mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), cosa que ha permès atendre els pacients en el seu domicili mateix o en el seu centre d'atenció primària, en lloc de fer-ho a l'atenció hospitalària, i ha aconseguit reduir el temps d'espera per a la resolució de consultes en aquesta matèria. El treball va ser defensat per la infermera gestora de casos de cirurgia vascular i experta en ferides cròniques d'Althaia, Ascen Navarro.
Teleúlceres és una consulta virtual, atesa per infermeria, on es visiten per via telemàtica pacients amb ferides cròniques que presenten algun problema o complicació i que, habitualment, es deriven a l'atenció hospitalària. Els professionals d'infermeria d'atenció primària fotografien la lesió i envien la imatge digitalitzada, juntament amb la història clínica del pacient, a la infermera gestora de casos experta en úlceres d'Althaia a través del sistema informàtic utilitzat a l'atenció primària (l'Estació clínica d'atenció primària [ECAP]). La infermera revisa el cas, en fa una valoració i, mitjançant el sistema informàtic, respon al professional d'infermeria d'atenció primària, enviant-li les recomanacions pertinents de maneig i seguiment de la lesió i detallant-li el pla terapèutic que li recomana que segueixi.
El projecte va començar a implantar-se a finals de 2012 i hi estan implicats professionals del Servei de Cirurgia Vascular d'Althaia i dels diferents centres d'atenció primària de l'ICS a les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès.
L'ICS a la Catalunya Central
La Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000 habitants de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d'uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d'atenció primària i 112 consultoris locals.