El Vaticà, per ordre directa del Papa Francesc, ha decidit intervenir l'Institut del Verb Encarnat i la seva branca femenina, les Servidores del Senyor i de la Verge de Matarà, que tenen la seva seu a Manresa, tenint cura de l'església de la Mare de Déu de la Mercè, al carrer Urgell, i nombrar dos legats que els acompanyin després que a l'any 2010 el seu fundador, Carlos Miguel Buela, mort des de 2023, va ser acusat i condemnat per abusos sexuals i de poder contra membres de la institució i expulsat de l'església. Després d'un període d'observació i estudi d'aquestes branques de l'església, que són de dret diocesà, la Santa Seu ha decidit nomenar-ne tuitors i seguir-ne l'evolució des de dins.
A Manresa, tots dos instituts han protagonitzat episodis ultraconservadors com pregàries a peu de carrer -a la plaça Valldaura- perquè els homes "recuperin la masculinitat" o protagonitzant Grans missions amb processons per buscar nous adeptes, en unes formes molt sectàries, i rebent predicadors dels instituts de fora de la Catalunya central per "crear consciència" en els veïns del barri o organitzant partits de futbol.
El desembre passat, la Sexta recollia el testimoni d'una nord-americana que va viatjar des de Califòrnia fins a Manresa per rescatar la seva germana que es trobava recluïda a l'entorn de l'església del carrer Urgell. Després de presentar denúncies tant a la policia com a l'església, finalment es va poder endur la seva germana de nou, no sense abans viure episodis violents al propi temple, segons va explicar.
Vinculació amb el Bisbat de Vic
A la Catalunya Central, les monges de l'Institut es cuiden, principalment, de les tasques domèstiques i la cura de la catedral de Vic, però venen periòdicament a Manresa a donar la catequesi a les noies, ja que els frares ho tenen prohibit quan el receptor del servei és de gènere femení. Tant les Servidores, com els frares de l'Institut del Verb Encarnat que s'ocupen de l'església de la Mare de Déu de la Mercè, discriminen el servei per gènere.
Tot i la particularitat del nom de l'Institut femení, la referència a la Verge de Matarà està relacionada amb la població de Matará, a la província argentina de Santiago del Estero, on la saviesa popular situa la creu més antiga que es conserva de l'evangelització del continent americà.
Origens argentins
Tant l'Institut masculí del Verb Encarnat com el femení de les Servidores del Senyor i de la Verge de Matarà van ser fundats a l'Argentina per Carlos Miguel Buela, un el 1984 i l'altre el 1988. El sacerdot va publicar molts llibres marcadament tradicionalistes, i bona part d'ells dedicats a la joventut.
Lluny de practicar amb l'exemple, tant religiós, com tradicionalista, com literari, el fundador dels Instituts va ser investigat en el marc dels escàndols de pederàstia de membres de l'església catòlica a l'Argentina, va ser processat i va ser condemnat per abusos sexuals a joves i a altres capellans, condemna que va ser ratificada pel papa Francesc, qui el va fer fora del sacerdoci, abans que morís el 2023. Malgrat això, cap dels dos Instituts no han assumit aquesta excomunió i continuen lloant el seu fundador en tota la seva documentació pública com si no hagués passat res.