Visita a la Torre Lluvià per conèixer les 1es actuacions

Publicat el 27 de juliol de 2012 a les 18:02
Jordi Serracanta, Pere Santamaria, Valentí Junyent i Ramon Bacardit a la Torre Lluvià. Foto: AjM

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha visitat aquest matí la Torre Lluvià per conèixer de primera m à els treballs que pròximament es posaran en marxa per aturar la degradació d'aquest emblemàtic edifici del modernisme manresà. L'han acompanyat els regidors d'Urbanisme i Paisatge, Ramon Bacardit, i de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta; juntament amb l'arquitecte encarregat d'aquesta intervenció d'urgència, Pere Santamaria.

Junyent ha assegurat que "aquesta actuació a la Torre Lluvià té una significació especial perquè és un enclavament emblemàtic, amb un paisatge idíl·lic, que esdevindrà la tarja de presentació de la ciutat". L'alcalde ha defensat l'inici dels treballs d'aquesta primera fase per a la rehabilitació "d'un espai únic del nostre patrimoni cultural i natural", i ha afegit que "a banda de resoldre les qües tions cabdals del dia a dia, també hem de pensar en el futur que ens ha d'ajudar a recuperar la nostra autoestima com a ciutat".

El regidor d'Urbanisme ha destacat el treball previ realitzat per aconseguir dels fons europeus un ajut que "ens permet fer una aposta de futur per un espai que és la carta de presentació de la ciutat". Ramon Bacardit ha afegit que "a l'hora de prendre decisions, la nostra obligació és també pensar en la ciutat a mig i llarg termini, i aquesta és una ocasió que no podem desaprofitar".

En les mateixos termes s'ha expressat el regidor de Medi Ambient, que ha ressaltat el fet que "tot l'entorn de la Torre Lluvià ha de ser en el futur un referent per a l'Anella Verda i per a la promoció del nostre espai natural i paisatgístic".

Per la seva banda, Pere Santamaria, ha explicat en què consistiran les primeres actuacions i que bàsicament estan adreçades "a aturar el deteriorament de l'edifici", i ha recordat que el treball de rehabilitació global inclou "l'estintolament preventiu, la diagnosi estructural i posteriorment, la reconstrucció de l'edifici fins la coberta".

Santamaria ha posat èmfasi en el fet que en la fase de diagnosi "podem veure quins elements podem mantenir i quins no", i ha assegurat que "recuperarem aquells elements interessants de l'edifici com les tines, les peces de mosaic, les baranes, etc..".

Treballs de desenrunament i apuntalament preventiu
L'actuació que es farà pròximament en aquest edifici de l'arquitecte Ignasi Oms, que està inclòs al catàleg del patrimoni arquitectònic de Manresa, consistirà inicialment en uns treballs de desenrunament i apuntalament preventiu, per deixar l'immoble en un estat que permeti elaborar els estudis estructurals amb garanties de seguretat i, posteriorment, fer l'aixecament de plànols. El pressupost d'aquesta intervenció és de 40.000 euros que assumeix totalment la Diputació de Barcelona.

Més endavant, està previst que es faci la rehabilitació i la reconstrucció de l'immoble amb un intervenció que, en una primera fase, està valorada en 823.124 euros. Per això, l'Ajuntament de Manresa ja ha sol·licitat i ha obtingut un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que aportarà el 50% d'aquest import. I ja hi ha un compromís de la Diputació de Barcelona per assumir els 411.562 euros restants del cost.

L'edifici i les 7,5 hectàrees de terreny que l'envolten van passar a ser de titularitat municipal el febrer passat, quan l'Ajuntament i la propietat van arribar a un acord d'adquisició de tot el conjunt per 227.073 euros, que es pagarien a parts iguals en quatre anys a partir d'aquest mateix any. El primer pagament de 56.768,25 euros es va fer efectiu el primer trimestre d'enguany.

La Torre Lluvià està ubicada a la zona de Cal Cuques, a prop del bosc del Suanya i al costat del camí de Rajadell, i destaca tant pel seu valor arquitectònic com per l'atractiu entorn paisatgístic que l'envolta, a tocar de l'Anella Verda. És una casa senyorial coneguda també com Vila Emília, construïda el 1896 seguint el projecte del reconegut arquitecte modernista Ignasi Oms i Ponsa, que va ser qualificada com a Equipament Ambiental i de Lleure en el Pla d'Equipaments de l'Ajuntament de Man resa del 2010 i que també va ser inclosa en el Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa.

Precisament, els autors del Pla de protecció del patrimoni alertaven que l'estat d'abandonament que ha patit des de fa anys l'immoble havia provocat una degradació progressiva que el posava en estat de risc d'enrunament per manca de manteniment. I arribaven a la conclusió que la Torre Lluvià s'ha de considerar un referent històric que cal preservar en tots els seus valors: paisatgístics, arquitectònics i socials.