Vuit dones han estat alliberades d'un local de Manresa on eren explotades sexualment per una xarxa criminal desarticulada en un operatiu policial conjunt. L'actuació ha permès rescatar un total de setze dones a Catalunya, la meitat de les quals a la capital del Bages, i ha culminat amb 37 detencions i 39 registres a tot l'Estat.
El focus a Manresa: vuit dones rescatades en un local camuflat
Un operatiu de gran abast dut a terme per la Policia espanyola, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera ha permès desmantellar una xarxa criminal dedicada a l'explotació sexual de dones, amb presència a diversos punts de l'Estat espanyol. A Manresa, els agents han alliberat vuit víctimes, localitzades en un establiment disfressat de centre de massatges. Les dones, d'origen sud-americà i en situació de vulnerabilitat, eren sotmeses a condicions d'explotació i vigilància extrema.
En paral·lel, s'han alliberat vuit dones més a Reus, on operava un altre local similar vinculat a la mateixa organització. En ambdós punts es reproduïen patrons idèntics: vigilància constant amb càmeres, restriccions de moviment, serveis sexuals forçats i condicions d'habitabilitat deplorables. Segons fonts policials, aquests espais estaven adaptats com a punts d'explotació sota una falsa aparença legal.
Una xarxa estesa i estructurada a escala estatal
L'operació, batejada com a Nightrose, ha culminat amb un total de 37 detencions en set províncies: 22 a València, 4 a Màlaga, 4 a Múrcia, 4 a Castelló i 3 a Alacant. En total, s'han practicat 39 escorcolls, durant els quals s'han intervingut 141.000 euros en efectiu, tres vehicles, gran quantitat de documentació i equips informàtics. Nou dels detinguts ja han ingressat a presó provisional.
La xarxa estava organitzada en tres nivells de responsabilitat. En el primer, els líders (amb vincles familiars i sentimentals) figuraven com a propietaris o arrendataris dels immobles i n'obtenien els beneficis principals. En el segon nivell hi havia les persones de confiança, que gestionaven els guanys i supervisaven l'activitat dels locals. I al tercer nivell es trobaven les encarregades que, a peu de local, controlaven les víctimes, cobraven als clients i, fins i tot, proporcionaven substàncies estupefaents quan calia.
Explotació, control i mobilitat entre locals
Les dones només podien sortir dels locals dues hores al dia, sempre al matí, i romanien la resta del temps disponibles per atendre els serveis. Les condicions de vida eren extremadament precàries: moltes dormien en lliteres o als mateixos llits on rebien els clients, en espais petits, mal ventilats i sense condicions dignes. Un sistema de videovigilància a temps real permetia a l'organització controlar permanentment els moviments de les víctimes.
Les dones eren traslladades entre diversos locals de la xarxa, ubicats en diferents punts de l'arc mediterrani peninsular, per tal d'evitar sospites i dificultar la tasca de les autoritats. L'activitat s'encobria mitjançant la creació de societats fictícies i la simulació d'activitats comercials com salons de massatges o centres de benestar.
Investigació per blanqueig i béns bloquejats
A més del vessant penal vinculat a l'explotació sexual, l'Agència Tributària ha obert una investigació per blanqueig de capitals. S'ha identificat una operativa de canalització de beneficis a través de societats pantalla. La recerca ha permès localitzar i bloquejar diversos béns mobles i immobles, així com més de 60 comptes bancaris a nom dels principals implicats.
Segons el comunicat policial, la investigació continua oberta i se segueixen analitzant indicis obtinguts en els escorcolls, com llibres de comptabilitat, ordinadors i documentació bancària. A Catalunya, de moment, hi ha dues persones investigades en relació amb els fets ocorreguts a Reus.
Mentrestant, les víctimes han estat traslladades a centres especialitzats on reben atenció psicològica, mèdica i legal.