De tant en tant, un nou cas de catalanofòbia corre com la pólvora per les xarxes. Que si un metge es nega a atendre un pacient en la seva llengua, que si al gimnàs només t'entenen en castellà o que si me'n vaig de Catalunya perquè no em vull ser funcionari, però no em vull treure el C1. A cada cas, es torna a encetar el debat. En oposició a aquest tipus d'actituds, tres castellanoparlants hi han posat seny des dels altaveus de La Turra, el programa de tertúlies i entrevistes de la plataforma juvenil SomEva.
"Si tu vols treballar en una institució pública a Catalunya, és normal que et demanin el català a l'administració", assegura Clara Soler. Aquesta andalusa de 21 anys va enamorar-se d'un català el 2021 en un Erasmus i, tot i que a l'inici parlaven en castellà, en un moment donat va decidir fer el pas i aprendre el català. "Quan vaig venir a Barcelona, vaig veure que el seu entorn parlava en català. No m'agradava que haguessin de canviar d'idioma". Soler va començar a explicar el procés d'aprenentatge per TikTok.
@someva__ ☝️ Una andalusa, un mexicà i un madrileny posant sentit comú a la qüestió del català #laTurraEVA#somEVA#estiktokat♬ sonido original - EVA
L'actor madrileny Jon Arias, que ha sortit en ficcions com L'última nit al karaoke o Instinto també va reivindicar el dret a ser atesos en català i va mostrar-se crític amb els castellanoparlants que protesten que per ser un treballador públic hagis d'aprendre català: "Ja fliparan quan marxin a Alemanya o Anglaterra i els facin aprendre alemany o anglès", assegura el madrileny, que és fan del Polònia
Hi coincideix Tonyo Hernández, mexicà: "Al final la gent té dret de ser atesa en català i jo sempre els recomano a la gent a dir 'És una llengua nova i serveix per integrar-te, el mínim que pots fer és aprendre la llengua d'una terra que t'està acollint'". Hernández és cocteler de professió i com la resta de tertulians va decidir fer el pas d'aprendre català per amor.