DeepSeek, la revolució dins d'una revolució: «Sembla d'un altre món»

La nova intel·ligència artificial xinesa pot representar un canvi de paradigma en l'àmbit tecnològic mundial per la seva eficiència, preu i facilitat d'accés; al mateix temps, posa situa en un greu problema les empreses americanes

La nova intel·ligència artificial xinesa, amb una interfase molt semblant a la de ChatGPT
La nova intel·ligència artificial xinesa, amb una interfase molt semblant a la de ChatGPT | DeepSeek
Bernat Pareja Sabaté
01 de febrer de 2025, 14:33

DeepSeek ha deixat bocabadada la indústria tecnològica mundial. La Xina ha aconseguit desenvolupar una intel·ligència artificial semblant (sinó millor) que les actuals en molt menys temps i pressupost. Dies després encara regna la incredulitat entre els professionals. De fet, el matemàtic Manel Sanromà apunta a Nació que "sembla d'un altre món". De fet, explica que tothom pensava que la Xina estava molt per darrere en la cursa de les IA i ara "ha aparegut de cop". Fruit de la sorpresa, exclama: "Sembla que això no és un bluf, que és real i que, per tant, s'han col·locat en pocs mesos en la lluita per desenvolupar les IA més potents". 

En sortir, les primeres comparacions s'han fet amb l'eina més coneguda a nivell mundial: ChatGPT, d'OpenAI. De fet, Sanromà explica que és normal que se'ls compari perquè ChatGPT va ser el primer i va marcar un estàndard. És vàlida, però, aquesta comparació? Serveixen per al mateix? Sanromà diu que sí, que es poden comparar. "Al cap i a la fi, són grans models de llenguatge. Sobre si és millor l'un o l'altre, encara hi ha molts dubtes. Per valorar la qualitat se'ls posen exàmens, igual que amb un alumne. Amb un sol examen, potser un alumne treu un 5 i un altre un 10. Com més exàmens fem, més fidedigna serà la comparació. Amb això passa el mateix, algunes IA seran millors en raonament, les altres en lògica... Encara és d'hora per arribar a cap conclusió perquè fa massa poc que ha sortit i encara s'estan fent totes aquestes proves", apunta l'expert.

Un altre tema és l'experiència d'usuari. Aquesta és personal i, per tant, cadascú en farà la valoració. Sanromà també és el president de CIVIC Ai, una associació nascuda amb l'aparició de ChatGPT que es preocupa per quin impacte social pot tenir la IA. En aquest sentit, apunta que la irrupció de DeepSeek farà que la IA entri encara més a les nostres vides. "DeepSeek és una revolució dins la revolució que representa la intel·ligència artificial", explica. Tal com comenta, és una molt bona tecnologia i molt més assequible, per tant, moltes empreses hi podran accedir i "serà encara més part de la nostra quotidianitat". 

Si Sanromà apunta que "sembla d'un altre món", també és pel preu que ha costat desenvolupar aquesta intel·ligència artificial. Open AI ha invertit uns 100 milions de dòlars mentre que DeepSeek n'ha invertit només 6: "Pels càlculs que fem, sembla que aquests números són reals". Ho compara amb WhatsApp, que quan va aparèixer va ser de la mà d'una companyia de només 100 persones "brillantíssimes i amb moltes ganes de menjar-se el món". La gran diferència rau en el fet que els membres de la companyia que ha creat DeepSeek no han estudiat en universitats americanes. És una companyia 100% xinesa. 

Un canvi de paradigma?

Utilitzar DeepSeek és molt més econòmic per a les empreses que utilitzar qualsevol de les intel·ligències artificials americanes. "Diversos tests han comparat que la diferència respecte a ChatGPT és d'un 50-60 d'efectivitat. És a dir, el que amb ChatGPT costa 60, amb DeepSeek 1; amb el que el ChatGPT trigava 60, amb DeepSeek triga 1", revela Sanromà.

Segons l'expert, això farà que moltes empreses deixin de mirar a Silicon Valley per comprar eines d'intel·ligència artificial i començaran a mirar a Shanghai. I no només això, sinó que creu que els grans fons d'inversió també poden fer un tomb cap a la Xina. Al cap i a la fi, "han fet el mateix amb molts menys recursos".

Així doncs, les empreses podran fer-se una API a mida. "Les IA són tirallongues de milions de números. Això és el seu cervell. Ningú havia fet públic aquests números fins ara, és el que es coneix com a Open Source. Només Meta havia revelat els codis de funcionalitats menors. Fer-se un API a mida vol dir agafar aquests números i adaptar-los per aconseguir quelcom en un negoci propi", apunta el matemàtic, qui a més explica que han fet públics els números, però no com han aconseguit arribar-hi. 

En mig d'aquesta guerra, ja oberta, s'hi troba Europa. "Nosaltres sí que anem molt per darrere", explica Sanromà, qui creu que "Europa està viciada des de l'inici, no és realment federal. Aquí sí que podem tenir una crisi profunda, i el més lògic, penso, seria aliar-nos amb algun dels dos bàndols".

Els xips utilitzats, del que més sorprèn

Un altre dels perjudicats és Nvidia, l'empresa productora dels xips utilitzats en la gran majoria de les IA actuals. Malgrat el gran desenvolupament en els últims anys, des de la Xina han aconseguit copiar els sistemes americans amb uns xips de molta menys potència. Això ha posat en dubte el seu rendiment, fet que es va veure representat amb caigudes de fins a 600.000 milions de dòlars en valor de borsa.

DeepSeek utilitza els xips H800 de Nvidia mentre que OpenAI i les empreses punteres en aquest sector utilitzen els H100. Sanromà en fa una analogia: "És comparar un iPhone actual amb un telèfon que només podia fer trucades. Ara bé, si n'ajuntes moltíssims dels vells pots fer quelcom semblant a uns quants xips actuals". El matemàtic i president de CIVIC Ai es mostra molt sorprès amb aquest fet. Els xips que utilitza DeepSeek eren punters fa 3 o 4 anys. "En un àmbit com el de la IA, en el qual hi ha una inversió de centenars de milions, 3 o 4 anys són una eternitat", explica. 

El CEO d'OpenAI, Sam Altman, ha admès que DeepSeek és "un model impressionant, especialment tenint en compte el que pot oferir pel preu que té". A més, apunta que és realment estimulant tenir un nou competidor. De totes maneres, també assenyala que des d'OpenAI ofereixen "models molt millors" i que estan "entusiasmats" amb el seu full de ruta d'investigació. Destaca, també, que "ara més que mai és important comptar amb més recursos informàtics per tenir èxit". Altman no ha donat detalls sobre les millores de ChatGPT, però sí que ha apuntat que estan desitjant portar la AGI (Intel·ligència Artificial General).   

En aquest sentit, Sanromà apunta que fa temps que es diu que la Xina va molt per darrere, però que ara "això ja s'ha acabat". "Estan al mateix nivell de la cursa i, per tant, el ritme d'evolucions també serà el mateix", ressalta. Entrem, doncs, en una nova era dins el desenvolupament de les intel·ligències artificials.