Els últims dies de TikTok? Tot el que comporta l'amenaça d'Europa

Un alt representant de la Comissió Europea avisa la companyia xinesa que, si no vol desaparèixer, ha de complir amb la llei i deixar de compartir continguts "potencialment mortals" per als menors

  • La comunitat no accepta que "darrere característiques aparentment inofensives, els usuaris accedeixin a contingut nociu" -
Publicat el 21 de gener de 2023 a les 13:06
Els vídeos que mostren sexe explícit o conductes clarament sexuals en què també intervenen menors d'edat no haurien d'aparèixer mai a Internet segons la normativa vigent. Un clar exemple que una cosa és la teoria i l'altra la pràctica és el viral clip de la fel·lació a la discoteca de Waka (Sabadell), encara en investigació pels Mossos d'Esquadra. Tot i que després els autors del vídeo els eliminin, en la majoria dels casos aquests vídeos continuen circulant per les xarxes socials i és molt difícil controlar-ne la difusió.

[noticiadiari]2/251344[/noticiadiari]

Per intentar posar remei al problema i protegir els infants i adolescents, sovint protagonistes i espectadors, la Comissió Europea (CE) ha recordat a TikTok (una de les plataformes on més es viralitzen els clips) la responsabilitat que té i l'ha amenaçat amb sancions i, fins i tot, una possible prohibició a l'espai comunitari si desobeeix i evita que els menors tinguin accés a continguts "potencialment mortals".
Així de clar ha parlat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, amb el conseller delegat de la companyia xinesa, Shou Zi Chew, en una reunió virtual que han tingut aquest dijous. Durant la trobada, el representant de la CE ha subratllat a l'empresari que "amb audiències joves cal tenir més responsabilitat". La comunitat no acceptarà que "darrere de característiques aparentment divertides i inofensives, els usuaris triguin segons a accedir a contingut nociu". A més a més, Breton ha recordat a TikTok que no pot cedir les dades dels usuaris i usuàries a tercers països, com ara la Xina.

[noticiadiari]2/251453[/noticiadiari]
 

Data límit: 1 de setembre de 2023

La petició europea a la xarxa social s'emmarca dins de l'actual normativa de protecció de dades, però també de la nova llei de serveis digitals que les grans plataformes han de complir, a molt estirar, a partir de l'1 de setembre. Data límit a la qual s'hauran d'adaptar, com ha deixat "molt explícit", el comissari. El que vol la comunitat, segons ha quedat palès en un missatge de Twitter de Breton, són "resultats", i no només "esforços", en la protecció dels menors.

[plantillavirals]