Els nois de Musk, infiltrats a l'agència de cooperació més gran del món

L'Administració Trump mobilitza a joves enginyers seguidors del multimilionari per obtenir accés a sistemes informàtics del Govern

Elon Musk en el moment de la polèmica salutació en l'acte d'investidura del president Donald Trump
Elon Musk en el moment de la polèmica salutació en l'acte d'investidura del president Donald Trump | K.C. Alfred / San Diego U-T / ZUMA P / DPA
Redacció
07 de febrer de 2025, 12:14
Actualitzat: 12:16h

Donald Trump ha començat a posar en pràctica una de les idees que té entre cella i cella: fer una revisió a "gran escala" del Govern federal dels Estats Units. I l'escrutini situa en el punt de mira USAID, l'Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional; és a dir, el braç humanitari de l'administració del país.

De fet, aquesta agència és la gran candidata per servir com a prova pilot pel redisseny del govern estatunidenc, reduint-ne la mida i canviant el règim laboral dels seus treballadors per facilitar-ne l'acomiadament.

Així doncs, no és cap secret que el govern Trump vol limitar el poder que té l'agència d'ajuda humanitària més gran del món, però ara ja hi ha proves i detalls que certifiquen aquesta dèria: un grup d'enginyers menors de vint-i-sis anys pràcticament sense experiència en l'Administració.

Tots ells formen part del DOGE, el Departament d'Eficiència Governamental que, amb Elon Musk al capdavant, té l'objectiu de de reformar i retallar l'administració pública, una de les grans promeses de Trump durant la campanya electoral. En realitat, no és un ministeri real, sinó un grup de treball i, per tant, no té autoritat per accedir a aquest tipus d'informació.

Però com explica eldiario.es, el magnat tecnològic s'escarrassa perquè els seus deixebles tinguin l'entrada garantida als sistemes informàtics d'institucions com el Departament del Tresor o al Departament d'Educació.

Ara, The Guardian ha pogut confirmar tres trucades del propietari d'X als responsables de seguretat de USAID. En aquestes, els exigia que els seus joves enginyers rebessin informació confidencial i accés a zones restringides. D'entrada, a falta d'autoritzacions formals, se'ls va impedir el pas, però davant del caos generades per les trucades de Musk, els protocols es van anar flexibilitzant. 

La situació, divendres passat, va derivar en escenes grotesques: joves enginyers -que ocultaven la seva identitat- corrent per les oficines de l'agència humanitària amb portàtils, cables i tota la maquinària necessària per recopilar informació.

Els «muscovites» de Musk

També en aquesta investigació, el mitjà britànic dona a conèixer en exclusiva els perfils dels seguidors de Musk que volien entrar a USAID. Són Gavin Kliger, Luke Farritor i Jeremy Lewin, tres joves als inicis de la vintena apassionats de la tecnologia, de l'enginyeria aeroespacial i de la Intel·ligència Artificial.

Fons consultades per mitjans com The Washington Post expliquen que alguns treballadors del Govern d'EUA anomenen muscovites al grup de joves per "la seva agressivitat i la seva lleialtat" al propietari d'SpaceX. D'altres, prefereixen dir-los incels. Se'ls digui com se'ls digui, el cas és que van aconseguir accedir a les sales d'informació més confidencial i amb material classificat. I ara, el responsable que els va detenir, ha estat posat en baixa administrativa.

Cada cop hi ha més veus que asseguren que l'oficina de Musk és un risc per a la seguretat nacional dels Estats Units.