Ser un «gym-bro» pot tenir conseqüències: així et pot afectar consumir excessivament suplements proteics

Un estudi alerta dels efectes nocius en la fertilitat i la salut reproductiva dels homes joves en el consum d'aquestes substàncies

Els homes joves poden patir conseqüències severes al gimnàs
Els homes joves poden patir conseqüències severes al gimnàs | Unsplash
Victor Rodrigo
08 de maig de 2024, 11:48
Actualitzat: 12:23h

Encara que la connotació de gymbro sigui negativa per culpa de personatges i estafadors com Llados, moltíssims joves mantenen una rutina de gimnàs amb un consum de proteïnes per millorar la seva rendibilitat esportiva, mantenir-se en forma o tenir hàbits saludables. Ara bé, un nou estudi publicat a la revista Reproductive BioMedicine Online vol posar en alerta els joves perquè "no són conscients" dels riscos amb els quals atempten contra la seva salut.

El 86% dels joves no són conscients que la seva rutina d'exercici i suplements repercuteix de manera directa amb la seva fertilitat, a més d'altres elements de la seva salut. En aquest sentit, ho profunditza el doctor Maurizio De Rocco, andròleg dels centres de medicina reproductiva Fertilab Barcelona i Fundació Puigvert. No vol ser alarmant, però és contundent:

"El percentatge d'homes que perden la capacitat reproductiva per culpa de les rutines de gimnàs intenses no és preocupant, però això no és obstacle perquè hagin de tenir molta més cura", explica, posant èmfasi en aquells homes joves que segueixen rutines "molt exigents i dures". Perquè prenguin nota els seguidors de Llados i companyia.

No és un problema només dels homes, però no ho noten igual

Els problemes de fertilitat derivats de rutines passades de voltes al gimnàs o per un exercici físic intens no és exclusiu dels homes. Les dones també desenvolupen problemes.

Ara bé, com certifica De Rocco, "la diferència entre dones i homes és que elles poden notar que alguna cosa no va bé gràcies a la manca o irregularitat de la menstruació. En canvi, els homes no són tan conscients perquè no tenen senyal físic que alerti aquest canvi hormonal".

I què pinten els suplements de proteïnes?

Augmentar el rendiment i la massa muscular és un dels objectius de molts joves que van al gimnàs. Segueixen pautes, es fan esquemes o calendaris gràcies a nutricionistes, entrenadors o, en el pitjor dels casos, copien influencers que es dediquen al tema. I en aquest camí, consumeixen les famoses bosses gegants que contenen suplements proteics.

Meurig Gallagher, investigador de la Universitat de Birmingham, explicava en el moment de publicar l'estudi una de les principals conclusions que n'ha extret. "La principal troballa és que existeix una falta significativa de conscienciació sobre la salut reproductiva masculina en la població adulta jove amb la qual hem parlat. Mentre que la gent és conscient dels problemes associats a l'ús d'esteroides anabolitzants, molt pocs entenen que la suplementació amb proteïnes de gimnàs pot tenir efectes negatius", va deixar clar.

Especialment perquè l'estudi determina que molts dels suplements de proteïnes que es poden comprar actualment "tenen risc d'estar contaminats per anabolitzants i esteroides", explicava Gallagher. Gairebé el 80% dels homes joves, apunta l'estudi, consumeixen aquestes substàncies i no són conscients dels seus efectes. La salut reproductiva es pot veure visiblement alterada o afectada perquè "alteren l'equilibri entre andrògens i estrògens, a més d'incidir a les hormones i influir a la fertilitat".

Gallagher vol ser encara més clar davant la contaminació de les proteïnes que es comercialitzen. "És important que la gent no vegi això com una raó per no estar sa o fer exercici, sinó que intenti informar-se sobre qualsevol forma de suplementació que prengui, siguin proteïnes, vitamines o qualsevol altra cosa", va sentenciar.

De Rocco és encara més clar amb els anabolitzants. L'expert, que incideix en el fet que el consum abusiu de complements proteics (especialment els quals es desconeix els seus components) i fer exercici de manera descontrolada és nociu, recorda quins anabolitzants són encara més nocius. "Prendre aquests suplements de manera excessiva o els esteroides anabolitzants apropen aquell que els consumeix als seus desitjos estètics, però la producció de testosterona queda inhibida, es deixa de produir espermatozoides, poden arribar a encongir-se els testicles a llarg termini i augmenta el risc de calvície", afirma l'expert en medicina reproductiva.

Per això mateix demana fer campanya per conscienciar el vincle que existeix entre la fertilitat i l'esport. Especialment en els homes, que no tenen cap mena de símptoma visible o clar per veure si pateixen problemes d'aquesta mena.