I aquesta penya, quin idioma parla? Diccionari 2.0 per a «boomers» i desubicats

Actualitzem la llista dels conceptes, paraules, expressions i bromes més utilitzades a les xarxes socials i a les plataformes

1200_1707391048photo_2024-02-08_12-17-11
1200_1707391048photo_2024-02-08_12-17-11 | Núria Garrido
17 de febrer del 2024
Actualitzat el 09 de maig a les 17:51h

Teoritzar sobre la cultura digital i d'internet és més difícil que agafar una gallina amb les mans mentre es va en patinet elèctric. No saps per on et pot sortir absolutament res. D'aquí que, si ja és complicat per si mateix construir un marc en el qual es pugui categoritzar el llenguatge, encara ho és més amb els conceptes o les bromes que apareixen a les xarxes com bolets enmig d'un bosc. El que és moda o trend avui demà pot ser la definició que estàs més antiquat que una televisió amb la TDT o una Blackberry. 

Per això mateix, farem una instantània de la situació actual i radiografiarem els conceptes, les paraules, les sigles o les bromes que són més tendència en l'imaginari digital o el llenguatge de la Generació Z fins a l'actualitat. Els seus escenaris són més que reconeguts: TikTok, Instagram, X (l'antic Twitter) o els videojocs... Al Next de Nació hem desgranat un diccionari extens, amb més de tres desenes de conceptes, en dues parts. Aquí teniu la primera.
 

Morch

És difícil posar en context aquesta paraula si no s'expliquen qui són Les Verdunch. Popularitzades gràcies a l'Alguna Pregunta Més? de 3Cat, en una trobada casual per Barcelona, van triomfar gràcies a un ús del llenguatge propi que ha acabat explotant pels racons digitals. No diuen amor, diuen amorch. Per dir veritat, deien verdunch (per això tenen aquest nom). Un argot difícil d'entendre si en el teu propi grup d'amics no us inventeu paraules per donar-li significat a les coses o us apropieu d'algun moment, broma... Doncs això, amorchs, espavileu.
 

@apm_oficial Les Verdunch yassifiquen Catalunya 🎤✨ #APMTV3 @xenia.casado #fyp#foryou#viral#trend#humor#comedia#estiktokat#tiktokcatalunya#entrevista♬ original sound - ALGUNA PREGUNTA MÉS?

Era

De "l'estic en l'era de..." o "estàs en la teva era de..." és una expressió que substitueix el concepte de la fase. Gràcies a qui? A la cantant més famosa de tot internet: Taylor Swift, qui va arrasar tot 2023 i ho farà durant tot el 2024 gràcies a la seva gira, The Eras Tour. Això, traslladat a la nova vida quotidiana, és per determinar en quina fase estàs. "Estic en la meva era de sortir de festa". Per exemple. 

 

En xat

És una expressió que fa referència a quan deixes alguna persona sense contestar i obligatòriament sense llegir en qualsevol de les xarxes socials o plataformes de missatgeria. És a dir, que no has obert el missatge. No pot sortir el concepte "Vist" (que això pot derivar en ghosting). Des d'Instagram a WhatsApp. Que t'és igual respondre o no. Per què? Perquè la deixes "amb el xat penjant", com un email sense obrir.
 

Coquette

En l'abecedari de Rosalía, la lletra C és "C de Coqueta". Ella no sabia que era una avançada en el seu temps, però la coqueta, les coquetes, ja són tot un moviment a les xarxes socials. Però no, no ve del flirteig. Ve de la paraula francesa i és un concepte de moda instaurat des del 2022 i que ja ha arribat a nivell global des de finals de l'any passat. Aquest estil realça la feminitat des dels llaços als cabells, els colors pastís, cert paral·lelisme amb l'estil de la Maria Antonieta de Sofia Coppola. Ara bé, ha estat molt criticat per ser una aproximació masclista als homes i a una moda més conservadora. 
 

@heureuxlip i love this vibe 🎀✨ #pretty#girly#coquette#coquetteaesthetic#viral#fyp#fyppppppppppppppppppppppp♬ original sound - madeline !

Delulu

Els fanàtics dels grups de música han estat presents des de principis del segle XX, però especialment quan apareixen grups com The Beatles, The Rolling Stones o ja, si ens aproximem al món modern, Backstreet Boys, One Direction o... BTS. El món del k-pop (el pop de Corea del Sud) ha fet la volta al món i aglutina centenars de milions de fans. Sense cap mena d'exageració. A les xarxes són exèrcit. I ningú els para. Ara bé, els seus comportaments, a vegades són completament esbojarrats. D'aquí sorgeix delulu: d'abreviar anglicanament el terme delusional (delirant, en català). Per què? Per la infinita quantitat de persones que es van gravar besant de manera descontrolada pòsters de cantants de k-pop, tenien fantasies amb ells en les quals vivien situacions amoroses o directament expressaven desitjos molt pujats de to. Una versió moderna de què se te'n va l'olla.
 

@kyzell A bit exage!🤭 #deluluart#delulu#schoolmoments#ibispaintx#digitalart#digitalartist#fyp#draw#foryou#schoollife#delulugirl#jealous♬ One Of The Girls - Speed - Batwohan

GRWM

Les sigles de la frase en anglès Get Ready With Me, que en català voldria dir una cosa similar a "prepara't amb mi". Popularitzada a Instagram i TikTok, especialment entre els creadors de contingut sobre moda, és el tipus de vídeos en els quals la persona es prepara per sortir de casa o anar a un esdeveniment mentre parla a la càmera. Allò que podríem fer amb els nostres amics i amigues (quedar a casa i vestir-nos plegats per anar, per exemple, de festa), doncs fent-ho mirant a càmera i explicant qualsevol cosa als teus seguidors.
 

@julianacanet

prepra't ambmii🤍🕵🏼

♬ original sound - Juliana Canet

Potaxie o Fife

Els dos conceptes ja són cafè per a cafeters. Relació directa amb el primer que hem explicat, perquè també sorgeix de Les Verdunch. Comencem pel més fàcil, els Fifes. Joc de paraules amb el videojoc FIFA per a categoritzar els homes bàsics, heterosexuals CIS, considerats com simples, ancorats en arquetips masclistes o arcaics. Ser una potaxie, en canvi, és un concepte que van posar sobre la taula les dues catalanes però no és d'elles: sorgeix a TikTok el 2021. A la Xina es van popularitzar moltíssim els vídeos ultaconsumistes per recomanar productes de la llar amb una música estrident, a tota velocitat. La líder de tot plegat és Jiafei, una creadora de contingut... que no existeix. És una barreja de les models Meng Jia i Wang Feifei, a qui els van agafar la cara i el cos. A partir d'això, sorgeix una altra creadora de contingut que assegura que l'alvocat "té molt potassi" i, entre una cosa i una altra, de la batedora digital que és TikTok, sorgeix un moviment i gairebé un culte. Les potaxies són l'antítesi dels Fifes, que representen la masculinitat tòxica.
 

@user3719186381#potaxies#fifes#fyp#perros♬ Audiospotaxie6 - Audios Potaxie

NPC

Non Player Character. Traduït al català, personatge no jugable. D'on sorgeix? Dels videojocs. En qualsevol títol on l'usuari pot interactuar amb personatges controlats per la IA i aquests tenen facetes molt limitades, són NPC. El botiguer que et ven els ítems, aquell que et fa complir una missió, les persones que caminen pels carrers de la ciutat i no tenen cap altra funció. Doncs això, aplicat a les persones. El que en català diríem un peix bullit és un NPC. No té esma, té orxata a les venes. 

 

Servir cony

Expressió popularitzada en els darrers mesos que es fa servir quan una dona mostra de manera explícita les seves qualitats o té una actitud que fa creure que ho està fent (un fet diferencial molt important). Ha arribat a estendre's a totes les plataformes i xarxes socials després de ser un concepte que estava instauradíssim en el món de la cultura drag queen. En castellà existeix una expressió similar com ole tu coño, que en català no té una traducció literal en aquest sentit.
 

@triunfitos2023 Ruslana va a servir Coño #ruslanaot#ruslana#operaciontriunfo#ot#ot2023#operaciontriunfo2023#amazonprime#laacademia#slomo#chanel#pablolluch#servircoño♬ sonido original - Triunfitos 2023

Bait

Si ho traduïm de manera literal al català és un esquer (com el que es fa servir en pesca). Ens arriba gràcies a l'ús d'aquest anglicisme en els videojocs, com per exemple el League of Legends. Baitejar-en els eSports és molt comú catalanitzar verbs mantenint el concepte anglès- és fer l'exercici de fer creure al teu rival que estàs despistat i el condueixes a una trampa. Aplicat a una conversa normal, per exemple, seria proposar un pla a un amic teu i no complir-lo perquè l'únic que volies era quedar i no fer aquell pla. T'has menjat una baitejada. "Vine a casa i veurem el futbol". Arribes i t'obliga a que l'ajudis a montar un moble. Nyam.

 

Cigarreta

És una expressió que ja existia, però dita d'una altra manera. Quan "et fumes" una cosa vol dir que passes d'ella, que no li fas cas, que de manera voluntària o involuntària ho ignores. Això va derivar a "una fumada", una construcció continua, però en paral·lel, per determinar alguna cosa "esbojarrada" o que "no té cap sentit". I des de fa uns mesos, a Twitch, popularitzat sobretot pel periodista i streamer Gerard Romero que, interactuant amb el seu públic (a través del xat de la plataforma) ho va evolucionar encara més: "Cigarretes al xat". L'emoji estàndard del tabac ja ha quedat consolidat amb aquest significat.
 

La queso

Una altra vegada TikTok fa la seva màgia. La frase és una reducció de l'expressió en castellà Y la que soporte, en català podria derivar en I la que suporta (encara que ja no es pot jugar amb el joc de paraules del formatge). A la plataforma es va fer viral una escena d'una telenovel·la mexicana, El Amor Invencible, on deia la frase "Así soy, y la queso, y la que soporte". Es va fer viral en molt poc temps i ja ha estat traslladada a la vida digital i al llenguatge. Què significa? Que et dona igual el que digui la gent quan has fet alguna cosa, has pres una decisió, vas vestida de certa manera... I ja li han donat la volta. Ara també és aquella persona que suporta certa càrrega o està cansada mentalment. 
 

@lizziemcwhore y la que no.. y la que no diga y la queso #cineentiktok♬ original sound - DAN!

El meu imperi romà

Una usuària de TikTok sueca ni s'imaginava que iniciaria un trenda la plataforma que derivaria en un concepte de cultura popular i digital que ha arribat per quedar-se. Posem-nos en context: la noia assegurava que els homes pensen en l'imperi romà pràcticament cada dia. Dones, noies i adolescents de tot el món van començar a preguntar-ho als homes del seu voltant i a publicar-ho a TikTok. Això va generar una resignificació: en què penses tu cada dia? Què t'obsessiona? "El meu imperi romà és aquell episodi d'aquella sèrie que em va marcar de per vida". O el dia que va marxar Messi del Barça. O quan la Taylor Swift va deixar enrere les seves parelles i escriu cançons sobre això. Fàcil, no? 

 

Girl Math

Un trènding de TikTok que ha acabat evolucionant en un concepte. Centenars de dones van començar a realitzar vídeos en els quals exposaven un pensament: si et compres una samarreta en un moment i al cap de pocs dies la tornes, estàs guanyant diners. Per què? Perquè són diners amb els quals no hi comptaves. És un raonament amb cap fonament matemàtic ni financer, però funciona com a pensament de reforç positiu. Què anem de copes un dia i pagues tu però la setmana següent et conviden? Depèn de quan t'hagis gastat cada dia, pots sortir guanyant. No hi ha cap bri de masclisme aquí, perquè és un concepte construït per i per a dones. 
 

@valemorenooc Mi ✨GirlMath✨ haciendo esto me di cuenta que necesito un taller de @Mis Propias Finanzas | MPF ♬ original sound - Valentina Moreno

PEC

Una de les que més s'ha popularitzat a Catalunya en les darreres setmanes. Si fins ara la connotació d'expressions com "ves a prendre pel cul", "fica-t'ho pel cul" o "m'han donat pel cul" era negativa (i explícitament homòfoba), avui en dia hem creat una nova perspectiva. Que alguna cosa "te la vols ficar pel cul" és una cosa que t'entusiasma, que t'agrada molt, que t'apassiona. I què és PEC? "Pel Cul"

POV

Són les sigles de Point Of View, és a dir, punt de vista. Bàsicament, es fa servir per mostrar en vídeos o publicacions el punt de vista d'algú (o el teu mateix) a una tercera persona. És més fàcil ensenyar-ho de manera gràfica:
 

@dailycatalan#catalan#learncatalan♬ الصوت الأصلي - Prince 🎧

 

Arxivat a