Notes de tall 2025 a Catalunya: consulta totes les qualificacions dels graus universitaris

El doble grau de Matemàtiques i Física continua liderant el rànquing en un any en què s'han superat les 60.000 sol·licituds d'ingrés

  • Punt final a la Selectivitat 2025 -
Publicat el 11 de juliol de 2025 a les 10:26
Actualitzat el 11 de juliol de 2025 a les 10:54

Després de setmanes d'espera i tensió, els alumnes que enguany s'han examinat de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) ja coneixen les notes de tall de la primera assignació. El doble grau de Matemàtiques i Física és, com el 2024, la cerrera amb un requisit d'accés més exigent, ja que cal una nota de 13,370 i 13.170 per entrar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Barcelona (UB) respectivament. Tot plegat, l'any que s'han superat per primera vegada les 60.000 sol·licituds, amb un total de 62.328 estudiants que volen accedir a un grau universitari.

Pel que fa als graus amb una nota de tall més elevada, no hi han hagut sorpreses. Per darrere dels dobles graus de Matemàtiques i Física de la UAB i la UB, hi ha Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb un 12,936; seguida del doble grau de Matemàtiques i Informàtica a la UB (12,898), Medicina a la UB (12,850) i Enginyeria Biomèdica a la UB (12,740).

Pel cap baix, entre els graus amb una nota de tall de 5 hi ha estudis socials com Turisme, de la mateixa manera que diverses filologies, Filosofia, Arqueologia i Antropologia. Cal recordar que aquestes dades fan referència als graus que imparteixen les universitats públiques i la Universitat de Vic-Central de Catalunya (U-Vic), de titularitat concertada.

Notes de tall de les PAU a Catalunya 2025 by Naciodigital

Com calcular la nota de la Selectivitat 2025

 

Per calcular la nota de tall de les PAU cal tenir en compte tres factors: la nota mitjana del batxillerat (aquesta puntuació la posa l'institut) la nota mitjana de la fase general de la Selectivitat (català, castellà, llengua estrangera, història o història de la filosofia i una matèria en funció de la modalitat) i la nota de la fase específica de la Selectivitat (assignatures optatives).

Les notes de tall per entrar als graus universitaris són sobre 14. Per calcular la nota fins al 10 cal fer un càlcul entre la nota mitjana del batxillerat (60%) i la nota de la fase general de la Selectivitat (40%). Els quatre punts extres, que permeten arribar fins al 14, s'obtenen a partir de la fase específica de la Selectivitat.

Aquí és on entren en escena les ponderacions. Cada assignatura optativa té una ponderació associada a cada grau que pot ser (0, 0,1 o 0,2). Cal parar atenció perquè les ponderacions pel mateix grau poden variar en funció de la universitat on s'imparteixi. En aquesta taula les pots veure totes. Per calcular la nota cal multiplicar la nota obtinguda a l'assignatura per la ponderació.