A punt per a la selectivitat? Les claus i els canvis dels exàmens de les PAU 2024

Guia pràctica amb els horaris, les modificacions i les assignatures de les proves d'accés a la universitat

Victor Rodrigo
03 de juny del 2024
Actualitzat el 07 de juny a la 13:21h
Estudiants després dels examens de selectivitat
Estudiants després dels examens de selectivitat | Aina Font Torra

Agafeu aire i relaxeu-vos. La selectivitat ja és aquí, a Catalunya, amb xifres rècord de matriculacions i un grapat de canvis que cal prestar atenció. Un total de 42.535 alumnes es presenten als exàmens de les PAU 2024 des d'aquest dimarts 4 fins al dijous 6 de juny. Per tercer any consecutiu, la Generalitat registra una nova xifra rècord en matriculats. Ara bé, el més important d'enguany és una sèrie de modificacions. Aquest any es torna a repetir l'elecció prèvia de l'idioma de les proves, de manera que el primer dia de la Selectivitat els aspirants han d'emplenar un formulari i triar si volen rebre els enunciats en català o castellà. Ara bé, quins canvis hauran de viure els alumnes enguany?

Horaris de la selectivitat

Les proves es divideixen en dues fases, la general que és obligatòria i consta de cinc exàmens; i l'específica, que és voluntària i on els estudiants s'han d'examinar de fins a tres matèries que poden triar entre 23, segons el batxillerat que hagin cursat, i que serveix per apujar nota. Els horaris per aquests tres dies d'exàmens són:

Dimarts

  • 9h: Llengua castellana i literatura
  • 12h: Llengua estrangera (Anglès, Francès, Alemany o Italià)
  • 15h: Matèria específica

Dimecres

  • 9h: Història / Història de la Filosofia
  • 12h: Matèria comuna d'elecció segons Batxillerat cursat
  • 15h: Matèria específica

Dijous

  • 9h: Llengua catalana i literatura
  • 12h: Matèria comuna d'elecció segons Batxillerat cursat
  • 15h: Matèria específica

Sense lectures obligatòries

Per adaptar-se, però mantenint encara l'equilibri, les PAU plantejaran dues preguntes que seran les habituals de control de les lectures obligatòries de 2n de batxillerat i dues més basades en les noves competències sobre l'estudi del fet literari. Fins al curs passat, totes les preguntes que es plantejaven eren de control de les lectures prescrites. Com que els alumnes han de respondre dues d'aquestes quatre preguntes, a la pràctica poden esquivar les dues sobre les lectures.

El plantejament més competencial de les dues preguntes sobre l'estudi del fet literari està relacionat amb el nou que el Departament d'Educació ha anunciat que introduirà al batxillerat per al curs vinent, on no es prescriuran unes lectures concretes sinó que seran els mateixos centres els que n'escolliran un mínim de dues entre una llista més àmplia. Fonts d'Universitats han detallat que si el currículum canvia també ho fan les PAU, per tant, si no hi ha lectures obligatòries concretes a segon de batxillerat, tampoc n'hi haurà a la selectivitat. 

Més canvis: també sobre les comunes

La fase general de la Selectivitat examinarà quatre matèries comunes - Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua estrangera (Anglès, Francès, Alemany o Italià); i una matèria a escollir entre les comunes del Batxillerat que hagi cursat l'alumne, com ara Matemàtiques i les aplicades a Ciències Socials, Dibuix Artístic i Llengua i Cultures Llatines.

Com a novetat, el nou Batxillerat General i les dues modalitats de l'Artístic (arts escèniques i música) tindran també la seva pròpia assignatura de modalitat a la fase general: Ciències Generals, d'una banda; i Anàlisi Musical i Arts Escèniques, de l'altra. Aquest any es recupera Història de la Filosofia a la fase general, i els matriculats han hagut de decidir si volen examinar-se'n o d'Història; i també s'ha canviat el nom d'Economia de l'Empresa, que ara és Funcionament de l'Empresa i Models de Negoci; o Llatí, que es diu Llengua i Cultura Llatines.

Noves assignatures a la part específica

En la fase específica també s'han incorporat les matèries d'Història de la dansa i de la música i Literatura dramàtica. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d'admissió que pot arribar fins als 14 punts. La ponderació es fa en funció de les matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i perquè una matèria sigui ponderada s'ha d'haver obtingut com a mínim un cinc.

Arxivat a