A la feina farem pinya

02 de maig de 2013
Els darrers temps he vist a diversos llocs cèntrics de Barcelona grups de gent, uniformats amb samarretes de colors diferents, desenvolupant activitats estranyes. Totes són sempre alguna espècie de prova, com si es tractés d'una gimcana. Recordo que una que vaig veure consistia en fer-se una foto amb algú de vermell. I en una altra s'havia pitjar uns botonets d'una maleteta que oferia el controlador de la prova. Cadascun d'aquests exercicis, curiosament, van coincidir amb una manifestació de la nostra cultura. Una d'elles s'emmarcava en una activitat sardanista i l'altra en una actuació castellera.

Eren parts d'un esdeveniment més gran que sovint les grans empreses organitzen per als seus treballadors: el teambuilding. En traducció directa, la "construcció d'equip". És a dir, es busca reforçar els llaços entre els components de l'equip de treball, generar confiança vers els altres, fomentar la col·laboració i el treball conjunt, descobrir les habilitats i mancances de l'altre per, al mateix temps, veure les pròpies i polir-les.

Aquest fet posa de relleu les dificultats de comportament i socialització en què es troben moltes companyies amb els seus treballadors. Poden ser, potser, uns grans professionals. Però no tenen ni idea d'interactuar correctament amb els companys, amb els caps o amb els subalterns. I, a sobre, a vegades això perjudica la productivitat, el clima de treball, l'eficiència i els recursos de la firma. Per això les empreses han d'organitzar jornades de teambuilding.

Tot això no passaria si molts d'aquests treballadors s'haguessin desenvolupat com a persones a entorns on aquests valors ja hi són de base. Estic parlant, és clar, de les nostres tradicions. Els castellers en són el millor exemple. Sé que n'hi ha que precisament organitzen en aquest tipus d'esdeveniments. La pinya per treballar tots alhora en benefici d'un objectiu comú. El recolzar-se en els altres i demanar ajuda quan cal. Atendre les instruccions del cap (de colla). L'esforç fins a l'últim moment per als altres. L'emoció d'emprendre un projecte des de baix de tot per fer-lo arribar ben amunt. Són elements simbòlics molt típics si voleu, però realment demostren el que ha de ser una empresa i un equip de treball.

Educar en valors, construir equip, són conceptes que s'han posat de moda darrerament i es treballen intensament a les empreses. Potser si molts dels seus empleats haguessin passat una infància/adolescència/joventut a qualsevol de les nostres colles castelleres, sardanistes, esbarts, geganters, diables, etc., ara no els caldria tota aquesta parafernàlia.