El 25 Setembre del 2015 Nacions Unides aprova l'Agenda 2030, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per primera vegada, 193 estats del món ratifiquen l'Agenda 2030 per impulsar la transformació global, regional, nacional i local sense dissociar les dimensions econòmiques, socials i mediambientals. Moltes institucions, administracions, entitats i empreses a Catalunya han incorporat aquests objectius a les seves estratègies.
El planeta està en crisi climàtica i hi ha consciència de la necessitat de fer canvis urgents a diferents escales. El model actual de creixement econòmic és insostenible social i mediambiental.
Els 17 objectius del desenvolupament sostenible són socials: eliminar la pobresa, acabar amb la fam, reduir les desigualtats, generar vides saludables i garantir educació de qualitat; econòmiques: treball digne i creixement econòmic, indústria, innovació i infraestructures, producció i consum responsable; mediambientals: aigua potable, ciutats i comunitats sostenibles, energia assequible i no contaminant, acció pel clima, preservar els oceans i ecosistemes terrestres. I 3 objectius transversals: igualtat de gènere, pau i justícia i aliances.
ESADE, a través de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica, dirigida per Àngel Casteñeira, creà l'Observatori dels ODS (director Àngel Pes) per acompanyar a la interiorització dels ODS a les seves estratègies empresarials. La mateixa Agenda 2030 atorga als sectors empresarials (grans empreses i PIMES) un paper molt rellevant. Són actors claus en la implantació.
Per ajudar a les empreses cal conèixer els ODS, definir les prioritats, establir fites, integrar en tota la visió de l'empresa, comunicar i reportar a la societat. L'aliança entre els sectors empresarials, les administracions i els ciutadans és l'únic camí. Les empreses han de fer dues grans transformacions: la tecnològica, associada, entre altres, a la digitalització, i la social, associada a les persones i al desenvolupament sostenible.
Cal establir una governança compartida dels ODS entre el sector públic i el privat. Els objectius de desenvolupament sostenible poden ser la reconciliació, des del compromís individual i col·lectiu, el ciment del nou contracte social. Les empreses sense sostenibilitat social i mediambiental no tindran futur. I les societats que no generin igualtat d'oportunitats i conservació mediambiental seran convulses, fracturades, poc habitables.
Catalunya ha aprovat el Pla Nacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible amb 900 compromisos. Els governs són els responsables de teixir les aliances per les estratègies multinivell i multisectorials. Les ciutats, els municipis esdevenen l'escala per les aliances ciutadans més efectives.
Els governs han de generar incentius pels costos de transició i contribuir a la gestió del canvi. Negar el canvi climàtic és anar contra l'evidència científica i hauria d'estar penalitzat políticament.
El coneixement i la innovació són les claus de l'èxit de la transformació sostenible i les universitats han de ser el gran company de viatge del sector públic i privat. Dona sentit a la universitat: formar persones amb ètica i aportar recerca i innovació per la transferència.
La UVic-UCC està iniciant aquest camí que ha d'impregnar l'organització, la docència, la recerca i la transferència. En la seva vocació territorial podem contribuir al desenvolupament sostenible de la Catalunya interior alhora que l'estratègia nacional. Com deia fa pocs dies la jurista Gemma Calvet en un fòrum de la UVic-UCC els 17 ODS podem ser la base de la Governança ètica de les institucions i la seva missió.
Si convertim els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 (ODS), individual i col·lectivament, en un full de ruta compartit potser podrem revertir la crisi del model econòmic, social i mediambiental.
Agenda 2030
«Si convertim els objectius de desenvolupament sostenible en un full de ruta compartit potser podrem revertir la crisi del model econòmic, social i mediambiental»
Ara a portada