
ARA A PORTADA
-
Brussel·les obre un procediment d'infracció a l'Estat per la intervenció en l'opa del Sabadell Marc Descals
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
A l'estat espanyol hem tingut menys sort. Els reis, tret dels absolutistes -dels quals ja és millor no parlar-, han intentat ser actors del joc polític. El cas d'Alfons XIII és paradigmàtic. Però Joan Carles I, malgrat els errors -i alguna cosa pitjor- que es van anar acumulant al llarg del seu regnat, va demostrar certa sagacitat política i mà esquerra. Si més no, fins a l'etapa final del seu regnat va aconseguir no incrementar la nòmina dels enemics.
Felip VI, en canvi, ni arbitra ni modera. Ja des d'aquell primer discurs de cap d'any en què, trencant amb la tradició astuta del seu pare, no es va voler adreçar als ciutadans des de la seva residència, sinó des del Palau Reial. Felip va deixar clar des d'un inici que volia entroncar amb la línia dels seus ancestres, orgullosos i distants. El conflicte català, lluny d'apaivagar aquestes temptacions, les van alimentar i el discurs del 3 d'octubre va ser demolidor.
Els darrers dies, un seguit d'esdeveniments, alguns transcendents, d'altres anecdòtics però indicatius, han tornat a evidenciar que això d'"arbitrar i moderar" és tasca difícil d'aprendre. La intervenció del rei davant d'una associació de juristes, teoritzant sobre una democràcia limitada per la llei, va ser una intromissió en el judici del Suprem. I aquest dilluns, el monarca ha tornat a evidenciar poca habilitat quan ha evitat visitar l'estand de Catalunya de la fira del Mobile. Després, això sí, que el president Quim Torra fes el mateix amb l'estand d'Espanya.
Entremig, una notícia sobre la presència d'un nebot del rei, Froilán, en la manifestació ultra de Colón va tornar a deixar al descobert la poca traça de la Casa Reial. Primer es va dir que la Zarzuela havia donat el seu consentiment a la presència de Froilán, i després es va dir que no.
El rei perd les formes, que haurien de ser el terreny propi d'una monarquia en un estat democràtic i modern. Si les formes es perden perquè el rei se sent, més que un àrbitre, el cap de brot d'un dels poders en conflicte, la corona perd el seu sentit. En això, Joan Carles, tan lleuger i frívol en tantes coses, encara li pot donar alguna lliçó.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.