Ampliem els drets sexuals i reproductius: no passaran

«Davant el retrocés que s'imposa en altres països, a Catalunya ens comprometem amb fer progressar els drets sexuals i reproductius»

25 de maig de 2022
En alguns països del món, diversos sectors del fonamentalisme religiós han aconseguit afeblir i negar drets sexuals i reproductius essencials, com ho és el dret a l'avortament. Es tracta d'una perillosa tendència regressiva que hem vist fa poc als Estats Units, però també en països llatinoamericans i europeus, com Polònia. Tot i que alhora hem pogut celebrar els passos donats per garantir-lo en països com Argentina, la realitat mundial ens demostra que el dret a l'avortament s'ha de continuar reivindicant i defensant. A Catalunya també estem fent front als obstacles que determinats sectors reaccionaris i de l'extrema dreta volen imposar a l'accés a l'avortament i, des del Govern de la Generalitat, hem aconseguit garantir-lo arreu del territori.

Però des de la conselleria d'Igualtat i Feminismes anem molt més enllà: reconeixem, donem visibilitat i garantim un conjunt ampli de drets sexuals i reproductius. Per aquesta raó, hem creat l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, en què participem nou departaments liderats per Igualtat i Feminismes. Un dels drets inclosos és l'equitat menstrual: garantir l'accés als productes menstruals per reduir la pobresa menstrual de forma sostenible i tenir tota la informació sobre la regla per poder prendre decisions en relació amb el cos i la salut menstrual, trencant amb els tabús i els estigmes sobre la menstruació.

Aquest mes de maig s'ha posat en marxa el Pla d'Equitat Menstrual, liderat per Igualtat i Feminismes i que compta amb 3 departaments més, Educació, Salut i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La primera acció del pla és "La meva regla, les meves regles" , que consisteix en distribuir productes menstruals reutilitzables i oferir sessions d'educació menstrual dutes a terme per llevadores i infermeres a alumnes de tercer d'ESO. Aquest curs el projecte arribarà a 24 centres educatius i el vinent a la resta d'instituts de tot Catalunya.

Paral·lelament, continuem treballant per garantir altres drets sexuals i reproductius, com l'accés a una educació en sexualitats i l'accés a l'anticoncepció de totes les persones, incloent l'anticoncepció d'emergència i l'anticoncepció de llarga durada. Volem garantir l'accés de totes les persones als mètodes més adequats de prevenció de les infeccions de transmissió sexual, incloent el VIH, així com l'accés de totes les persones a la salut reproductiva, incloent l'accés a les tècniques de reproducció assistida sense discriminació per raons d'orientació sexual, i la garantia de l'assessorament i l'atenció integral en salut sexual i reproductiva, en totes les etapes vitals. També volem garantir l'erradicació de qualsevol forma de violència obstètrica, avançant cap al desenvolupament de models que prioritzin la decisió de les embarassades sobre els seus propis cossos i parts. Volem, en definitiva, molt més.

Davant el retrocés que s'imposa en altres països, a Catalunya ens comprometem amb fer progressar els drets sexuals i reproductius, recollits en el marc internacional dels drets humans, i a promoure'n de nous. No farem cap pas enrere, mentre en fem i farem molts cap endavant. Estem eixamplant drets, lluitant-los perquè quedin garantits en el futur. Que quedi clar: no passaran.