Les regles del joc estan a punt de canviar. Llegeixo amb escepticisme que les pastilles anticonceptives per a homes són més a prop que mai. La realitat, però és que el 2023 encara no han arribat i que continua recaient en la dona la responsabilitat de l’anticoncepció oral. Els principals diaris d’arreu del món es fan ressò de la notícia: un fàrmac anticonceptiu provat en ratolins als Estats Units redueix de manera ràpida i temporal la fertilitat masculina. Es tracta d’una pastilla que es pren mitja hora abans de tenir relacions sexuals, paralitza els espermatozous durant unes hores i no té efectes secundaris. El gran avantatge és que a diferència de les pastilles de les dones, el nou fàrmac no es basa en un tractament hormonal i no altera la testosterona.
Els investigadors confien que a finals d’aquest any, sis dècades després de les primeres pastilles per les dones, es pugui provar en humans la primera píndola anticonceptiva per a homes que, oh sorpresa, arribaria sense efectes secundaris! Alguns experts al·leguen que si no ha arribat fins ara és perquè és més complicat controlar la producció d’espermatozous que el funcionament de l’ovari i que la majoria d’anticonceptius masculins orals s'han acabat frenant pels efectes negatius que comportaven. Segur que tot això és veritat, però es fa inevitable malpensar i atribuir-ho al biaix de gènere i a la cultura masclista que durant anys ha arrossegat també la recerca mèdica. Sembla que els efectes secundaris que comporten, i han comportat històricament per les dones, no han estat cap fre fins ara per receptar-les a milions de persones. Només cal veure el prospecte quilomètric que acompanya les pastilles per adonar-se de les contraindicacions que pot tenir: mal de cap, augment de pes, pèrdua del desig sexual, acne, alteració de l’estat anímic, taques a la cara o cel·lulitis. I algunes de més greus i menys freqüents: coagulació sanguínia, aparició de trombosis o risc d’accidents cardiovasculars, entre d’altres.
Efectes secundaris a banda, no podem negar que quan les pastilles hormonals es van començar a comercialitzar, va suposar una revolució en el control de les dones sobre el seu propi cos. Ara, 63 anys després, segons l’OMS hi ha 214 milions de dones al món que prenen pastilles anticonceptives. A Catalunya, segons dades de la Generalitat, una de cada tres catalanes menors de 30 anys pren anticonceptius hormonals. Un percentatge elevat que em planteja dubtes: s’estan sobrereceptant les píndoles anticonceptives en dones joves?
També resulta significatiu que per ara només existeixin dos mètodes anticonceptius per homes: el preservatiu i la vasectomia, mentre hi ha més d’una desena per dones -la majoria basats en tractaments hormonals que arrosseguen contraindicacions-. Celebro que estiguem a prop, sembla que més que mai, d’aconseguir pastilles anticonceptives per a homes sense efectes secundaris i sense que s’alterin les seves hormones. Ara, quan unes així per a les dones?
Anticonceptius per a homes, per fi
«Celebro que estiguem a prop d’aconseguir pastilles anticonceptives per a homes sense efectes secundaris ni alteracions hormonals. Ara, quan unes així per a les dones?»
Ara a portada
10 de maig de 2023