Barcelona, capital dels concerts?
«Ens preguntem si molts dels nostres promotors podrien ser una mica més agosarats i mirar de portar certs artistes encara inèdits al país»
ARA A PORTADA
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
-
Illa garanteix a ERC que la Hisenda catalana recaptarà tots els impostos, però «amb seguretat» Bernat Surroca Albet
-
Els inspectors d'Hisenda es revolten contra el nou finançament: «És la desaparició de l'Estat» Lluís Girona Boffi
-

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Sense sortir de la primera divisió escènica, els Eagles, que només ha actuat un cop a Barcelona (2006) faran aquesta primavera una gira de setze actuacions per Europa, cap de les quals baixa dels Pirineus. Tenen dates al continent Daryl Hall & John Oates, inèdits als nostres escenaris, i el venerable mestre de bandes sonores Ennio Morricone, gira de comiat als 90 anys, que, guaita, resulta que inclou dues dates a Madrid!
També diuen adéu sense visitar-nos Lynyrd Skynyrd, i camparan nord i est enllà grups com Muse o Tool, que ens fan el salt sovint. I estrellotes mainstream com ara Christina Aguilera, poc vista també per aquí, o Phil Collins i Rod Stewart, que fa temps que ignoren el Cap i Casal. A una diva pop d'alta volada com és Taylor Swift ni l'ensumem. Un grup que ja tenim més apamat, The Cure, ens ignora aquest cop i fa una única data estatal al festival madrileny Mad Cool.
Però el més greu són els grans noms de llarga trajectòria que portem tota la vida perdent-nos, en alguns casos ja sense remei. ¿Cal recordar que tot un Tom Petty va morir sense trepitjar Catalunya ni l'Estat espanyol, i que The Who, una banda d'un pes comparable al dels Rolling Stones, roman inèdita a casa nostra mentre es planta en canvi a ciutats com Madrid o Vitòria? Fleetwood Mac, Steely Dan o Rush són exemples de grups històrics els seguidors catalans dels quals han hagut d'agafar un avió per veure tocar. És cert que hi ha figures que no tenen aquí el mercat del qual disposen a determinats països, però alguns precedents insinuen que tot és provar-ho i, potser, obrir via: Van Morrison o Paolo Conte van trigar segles a venir i des que algú els va portar s'han fet un fart de repetir.
Sí, com a pla B, viatjar amb motiu d'un concert és accessible i fins i tot divertit: vols de baix cost i entrades online, no com abans, que et tornaves boig per poder comprar la localitat d'un show a Londres o París. Ara bé, no està de més recordar que perseguir somnis sempre presenta límits. Com em deia fa uns dies un bon coneixedor del rock americà, Salvador Trepat, podem decidir seguir la pròxima gira de Bruce Springsteen ciutat a ciutat si el pressupost ens ho permet, però ja mai no el podrem veure al Winterland de San Francisco el 1978.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Et pot interessar
- Els BRIXS ampliats, la UE i Trump Antoni Segura Mas
- La immigració, els serveis públics i Jordi Graupera Miquel Puig
- Les elits han de pressionar Pep Martí i Vallverdú
- L'Aran, singularitat nacional Carme Vidalhuguet
- Iniciativa pública Josep Huguet
- Tindrem més habitatge disponible de lloguer? David Garrofé
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.