Bolívia i la seguretat política
«Les societats lliures tenim l'obligació d'aixecar la veu contra els nostres representants i les injustícies que permetem»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció
Més enllà de totes les implicacions – i no són poques - que té que la comunitat internacional doni suport a un govern colpista només pel fet que els pugui ser més proper ideològicament, el que sembla encara més amoïnant és que es doni suport al mecanisme pel qual s'ha assolit el poder. El missatge continua sent clar: no tenim uns criteris objectius i tècnics del que considerem legal, correcte o adequat sinó que els anem adaptant als nostres interessos i context. De fet, és encara pitjor: els tenim, però no estem disposats a emprar-los de forma consistent. I, no per coneguda, aquesta realitat resulta més acceptable.
L'Organització de les Nacions Unides, creada amb l'objectiu de mantenir la pau i seguretat internacionals, té l'obligació de vetllar perquè aquesta pau i seguretat compleixin uns requisits mínims. Pau no és només absència de guerra. Pau no vol dir evitar com sigui que la teva població es baralli. La pau i la seguretat han de ser sostenibles i reals. L'ONU ha anat ampliant progressivament el concepte de seguretat per dotar-nos a totes les persones del món d'uns drets i principis que garanteixin la nostra existència en pau. Entre aquests, l'anomenada seguretat democràtica i la seguretat política són reconegudes per l'Organització i per la Doctrina de Seguretat Humana, recollida i integrada per la UE.
La seguretat política o democràtica és el dret de tota persona a què el sistema on viu garanteixi els seus drets polítics; el dret a què els resultats electorals siguin els acceptats i no s'imposi cap altra opció. Si hi ha presència de forces armades, ús de l'amenaça o la força per enderrocar al govern existent i el nomenament d'un nou govern sense passar per unes eleccions, és un cop d'estat. Tanmateix, en el cas de Bolívia, el nou govern colpista – que, com a mínim, hauria d'estar en funcions i sense tenir massa poders executius a l'abast – ja ha aprovat legislació per permetre immunitat a les forces armades.
No és correcte, legal ni legítim que els principals valedors de les bondats del sistema democràtic hagin donat suport tan ràpid al govern d'Añez. Continuem vivint en un sistema d'estats on les normes es fan per aplicar-les de forma discrecional. No és el mateix Bolívia que Venezuela ni Israel que l'Iran. Aquest tractament desigual se sosté, malauradament, perquè el poder continua en mans dels estats poderosos i, per tant, les normes de fer i desfer el que es vol és cosa seva. Ara bé, les societats lliures tenim l'obligació d'aixecar la veu contra els nostres representants i les injustícies que permetem perquè nosaltres, de moment, encara mantenim això, un marge de llibertat per a denunciar i exigir.
Soc politòloga especialitzada en Conflictes, Seguretat i Defensa. Després de treballar en cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries a l'Àfrica Occidental, els Balcans o l'Orient Proper, centro la meva activitat investigadora en la gestió de conflictes i crisis securitàries amb especial focus regional a la Mediterrània. Soc professora associada de la UB i la URL, i observadora electoral internacional per l'OSCE.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.