Buscar la justícia fora

01 de febrer de 2018
La pitjor forma d'injustícia és la justícia simulada, diuen. Però que Espanya no és una "democràcia perfecta" ja no només ho sabem nosaltres: la demacrada situació de l'Estat s'escampa arreu i ja comença a ser vox populi a la majoria de llars civilitzades del món. Com a darrer exemple, l'informe anual publicat a The Economist, on destaca l'intent de l'executiu comandat per Mariano Rajoy "d'impedir per la força" la celebració del referèndum de l'1-O.

Això demostra que el camí és el correcte: cal feina constant i persistència insubornable per explicar bé el cas català –que no deixa d'afectar la realització de l'Europa somiada, amb valors sòlids i comuns a tots els ciutadans–, i per distanciar el procés de tots aquells moviments populistes als quals s'associa per pura desinformació o, directament, per deixadesa intel·lectual.
 
Convé que se sàpiga que patim a diari les conseqüències d'un Estat que estreny l'autogovern, incentiva la censura i aplaudeix la repressió, on s'assenyala qui surt de la línia marcada pel pensament únic. I que tot això es fa amb un revengisme de baixa estofa que pren la forma de presons preventives, amb controls fronterers i de clavegueram dignes de Pepe Gotera y Otilio, amb estomacades i amenaces perpetrades en nom del bé comú.
 
Per això, el moviment és encertat: l'empresonament de Junqueras, Sànchez i Cuixart ha d'arribar a les Nacions Unides, i que allà dictin sentència sobre l'amoralitat d'una situació que vulnera els fonaments de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Que tothom sàpiga que ens veiem obligats a buscar la justícia a fora, perquè aquí tenim la justícia contaminada. Proclamar-ho sense defallir pot acabar sent l'única via per deslliurar-nos d'aquesta democràcia en perill d'extinció –tan sobrada de testosterona i de fatxenderia– i d'un poder central que s'ha acostumant als cops de gràcia judicials i no a la força que té, sempre, el diàleg sense condicions.