Cal que les empreses tinguin identitat nacional?

22 de juny de 2012
Osborne ha estat un dels gran exemples d'empreses amb voluntat d'explicar la seva identitat nacional i fer-ne un valor transcendent dins la seva imatge corporativa. Pot ser que no ens agradin gens les figures dels toros a les carreteres (o, fins i tot, que hàgim ajudat a tirar-ne alguna al terra), però això no treu la seva tenacitat a l'hora d'enaltir els seus valors.

Centenars de botigues s'associen a les ciutats que els interessa o d'on són origen per donar-se prestigi, mentre a Catalunya una de les que marca més paquet últimament és Moritz. Fa anys que reivindica la catalanitat d'una forma clarament desacomplexada. Des de l'episodi elefantil del monarca, ha donat protagonisme a la figura de l'elefant feliç bevent cervesa. Per acabar-ho d'adobar,  ha fet samarretes de recolzament a Polònia per l'Eurocopa i ha declarat el seu restaurant a Barcelona com a seu de la selecció polonesa.

Tot plegat confirma que una de les estratègies més utilitzades en publicitat és identificar l'empresa a un sentiment nacional. Això permet apropar la marca a la gent, fer-la seva. Sentir nostre aquella beguda, aquella marca de sabates, aquell supermercat... És important que les empreses tinguin una raó més de ser a part de la generar beneficis. A més de la solidaritat, la identitat nacional és un factor molt important que les empreses poden utilitzar i haurien de reivindicar per estar més a prop dels consumidors.

Després d'aquesta crisi segurament només sobreviuran aquelles marques i empreses que siguin singulars, que aportin valor afegit i felicitat al consumidor, que s'identifiquin ràpidament i que sàpiguen incorporar les arrels per ajudar a projectar-se exteriorment amb èxit. És l'hora de mirar el nostre interior i pensar com podem enllaçar els nostres valors amb el nostre projecte empresarial i de vida. Unifiquem-ho, doncs, per fer-nos més forts.