Castells viatgers. «Catalans want to vote. Human towers for democracy»

13 de maig de 2014
Els castellers són de mena viatgera. Al segle XIX, les colles de Valls es van fer grans anant, en carro, de poble en poble, pel Camp de Tarragona i el Penedès —i encara una mica més enllà—, resseguint l’atapeït calendari de festes majors. I el 1935 la Nova de Valls protagonitzà el que podríem anomenar el primer viatge llarg del món casteller, encara dins el territori dels Països Catalans: l’anada a Mallorca per plantar-hi castells a les Fires de Palma —en aquella embarcada parcialment «patrocinada» pel comerciant torrenc Esteve Huguet, obsequiat per la Nova amb una camisa de la colla amb les seves inicials brodades: «A. U.»

Fer viatjar una colla castellera no és pas fàcil: no ho devia ser el 1935 per anar en vaixell a Mallorca i no ho és ara per volar fins a qualsevol racó d’Europa. I menys encara a Tànger, Nova York, Santiago de Xile, Nova Delhi o Xangai. No ho és perquè els castells mouen molta gent, i això necessita una organització considerable, de permisos de feina i estudis i d’un pressupost que no és balder. Malgrat tot, els castells, en les darreres dècades, han viatjat molt i han conegut món. Han fet Europa de dalt a baix, però també han esdevingut transcontinentals, plantant pilars, torres i castells al Marroc, els Estats Units d’Amèrica, Xile, l’Índia o la Xina.

Molts cops en actuacions específiques, d’altres participant en festivals culturals i, encara, representant la cultura catalana, com en els més de vint-i-cinc aplecs internacionals de la sardana i mostra de grups folklòrics —que han tingut lloc en diverses capitals del continent— o a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007. I el seu (re)coneixement internacional va donar un pas endavant amb la consideració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el 2010. I, si no viatgen físicament, ho fan com icona: no fa massa setmanes coincidien dues notícies en aquest sentit, l’aparició de sengles fotografies preses en el darrer concurs de castells de Tarragona, una a la portada d’un llibre de l’Oxford University Press i l’altra en un anunci de Microsoft, publicat a la contraportada del The New York Times. Déu n’hi do, doncs, les plataformes de la seva promoció.

I ara, l’Òmnium Cultural, en ple procés sobiranista i com a acció d’extensió internacional del dret a decidir del nostre poble, ha tingut la pensada de convocar el que ha anomenat «Catalans want to vote. Human towers for democracy». Com diu la convocatòria de la campanya: «El dia 8 de juny, a les 12 h del migdia (hora catalana), 10 colles alçaran castells de forma simultània a llocs significatius de 7 capitals europees i mostraran un mateix lema per dir ben alt i clar que els catalans volem decidir el nostre futur el 9 de novembre: “Catalans want to vote.”» Set capitals europees i deu colles: Berlín (Xics de Granollers), Brussel·les (Castellers de Vilafranca), Ginebra (Xiquets de Reus), Lisboa (Castellers de Sants), Londres (Joves Xiquets de Valls) i París (Vella dels Xiquets de Valls). I amb l’afegitó d’actuacions diverses, el mateix dia i a la mateixa hora, a casa nostra, entre les quals a Barcelona —davant la Sagrada Família i a la plaça Sant Jaume—, amb un total de 36 colles fins ara confirmades.

I, com que tot això té el seu cost —i, malgrat els exabruptes de Manos Limpias i les atzagaiades del Partit Popular i Ciutadans, nosaltres, a més de pagar festes dels altres, també paguem les nostres—, l’Òmnium Cultural va obrir un compte a Verkami —és a dir, allò que abans se’n deia una col·lecta popular, però 2.0— per mirar de sufragar una tercera part del cost de l’operació —la resta va a càrrec de l’organització i de les mateixes colles. Divendres passat —quan es va tancar la possibilitat d’afegir-s’hi—, els 120.000 € que se sol·licitaven havien estat superats amb escreix: 3589 mecenes havien aportat 130.505 €. Ja deien que els temps canvien: d’un únic comerciant a gairebé 3.600 ciutadans de caracterització diversa.

La requesta internacional del fet casteller té moltes explicacions, malgrat les dificultats inicials: des de l’evident espectacularitat i plasticitat dels castells a la facilitat de copsar-ne el sentit i el resultat, des de la manca d’exigències d’infraestructures especials per a les seves actuacions fins al conjunt de valors de cooperació i festa que transmeten també de manera evident. I segurament més. Són aquests valors —i l’espectacularitat— el que han fet que Òmnium els escollís per a la seva campanya d’internacionalització de la consulta, tot i la complexitat organitzativa i el cost. Pit i amunt, Catalans want to vote.

(I si algú es pregunta com és que, si repassem les darreres temporades, a les colles els és més fàcil actuar en d’altres països que a Espanya, els motius també deuen ser diversos, però no massa diferents dels que expliquen que hi ha més universitats amb estudis de llengua i cultura catalanes a Alemanya, França, el Regne Unit o els Estats Units que al nostre benvolgut Regne borbònic, si n’exceptuem els territoris de parla catalana.)