Ciutat i recerca

«Les àrees de recerca triades són d'alt impacte social amb actors comunitaris i la implicació de l'ajuntament de Vic i la ciutat»

20 de maig de 2019
La recerca aplicada pot semblar exclusiva dels grans centres i institucions de recerca de les grans ciutats com Barcelona. Òbviament Barcelona i la seva xarxa de recerca universitària, d'institucions sanitàries i de recerca empresarial exerceix el lideratge no només a Catalunya i a Espanya sinó en algunes àrees en l'àmbit europeu i internacional.

Però fora de les grans ciutats també podem impulsar recerca, innovació i transferència de coneixement. El que ens ensenya Barcelona és que les ciutats són molt importants com a coadjuvants, com a poder d'atracció i lideratge junt amb la Generalitat i les institucions i empreses. Posaré com a exemple la ciutat de Vic i la Universitat de Vic-UCC com a tractors de molts projectes també de ciutats petites i mitjanes.

La decisió de l'ajuntament, de la ciutat de liderar i reclamar l'actual Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va ser la llavor dels fruits actuals. Aquella llavor ben regada, adobada ha donat resultats i aporta valor, desenvolupament social, econòmic i cultural a la ciutat.

La Universitat UVIC-UCC amb una governança majoritària d'alcaldes de la Catalunya interior en el patronat, liderats pels alcaldes de Vic i Manresa ha permès impulsar molts projectes vinculats al territori, claus per l'equilibri territorial.

En àmbits com l'educació, el càncer, la cura de les persones grans i el planejament urbanístic i la salut ha sigut determinant al binomi ciutat i acadèmia. I només són exemples recents que visc diàriament des del Centre Estudis Sanitaris i Socials i de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC.

Vic, l'ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures pal·liatives de la UVic-UCC estan construint un model de ciutat cuidadora que traspassa la recerca teòrica i la sanitària implicant les xarxes ciutadanes per modelitzar una cura comunitària, a escala humana, per les persones grans que viuen soles, per les persones amb malalties cròniques, avançades o en el tram final de la vida. Vic s'uneix a un projecte internacional de "ciutats compassives". Aquest model s'està estenent a les ciutats de Manresa i, pròximament, a Girona i Mataró.

El Dr. Xavier Gómez Batiste, director i expert reconegut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i titular de la Facultat de Medicina ha incorporat a pacients i a ciutadans en la docència als alumnes. Persones sanes i amb malalties cròniques entrant com a referents docents de vida a la Facultat de Medicina i alumnes acompanyant a aquests en la seva vida quotidiana. Aprendre a ser metge més enllà de la ciència, empatia i humanisme.

La recerca i transferència del coneixement en Salut Mental és una prioritat per la UVIC-UCC. El grup de recerca SAMIS (Salut Mental i Innovació Social, coordinador Dr. Salvador Simó), constituït per la mateixa Universitat, l'Hospital de Vic, la Fundació Althaia i Osonament impulsa, conjuntament amb la recentment creada Càtedra de Salut Mental (director Dr. Pere Bonet) entre la UVIC-UCC i la Fundació Althaia, molts projectes innovadors.

El Dr. Miquel Casas, catedràtic de psiquiatria i director de recerca en Salut Mental de l'Hospital Vall Hebron amb la UVIC-UCC estan avançant en el projecte competitiu de disfuncions del neurodesenvolupament en nois i noies en dificultats d'aprenentatge. El compromís de les ciutats de Vic, Manresa, Manlleu i Centelles facilita aquest complex repte, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVIC-UCC fa de secretaria tècnica de la Taula de Salut Mental d'Osona amb tots els departaments de la Generalitat implicats, el Consell Comarcal, l'ajuntament de Vic, i la Mancomunitat de la Plana, les entitats i les mateixes persones amb malaltia mental (en primera persona).

La relació de la UVIC-UCC amb Osonament (entitat que des de fa 40 anys garanteix serveis sociosanitaris, socials, comunitaris i d'inserció laboral i social a les persones amb malaltia mental i addiccions) ha permès impartir dos doctorats industrials que està millorant l'alimentació i l'exercici físic en les persones amb malaltia mental.

Gràcies a Il·lusions a Taula organitzat per Rotary Osonament i el grup de Recerca i Càtedra de Salut Mental de la UVIC-UCC impulsaran un projecte per joves de 14 a 30 anys amb trastorns mentals i addiccions a drogues i altres addiccions utilitzant les tecnologies de la informació la comunicació. Serà un programa innovador, "TerapèuTIC".

Les àrees de recerca triades són d'alt impacte social amb actors comunitaris i la implicació de l'ajuntament de Vic i la ciutat. La revisió del planejament urbanístic de Vic ha generat una sinergia amb el grup de recerca de la UVIC-UCC, GREAF (Grup recerca activitat física i salut, coordinadora: Dra. Puig) dissenyant accions i indicadors de seguiment que permetran millorar la salut. Incorporar la salut física, emocional, mediambiental i social en el disseny de la ciutat. Aquesta modelització del binomi planejament urbanístic i salut a la ciutat de Vic s'està contrastant, comparant amb ciutats arreu de món gràcies els contactes internacionals de la UVIC-UCC i les mateixes xarxes de ciutats.

La Facultat de Medicina de la UVIC-UCC permet incorporar com a docents professionals amb recerca de prestigi internacional que crearan aliances amb les institucions sanitàries territorials. El Dr. Tabernero, cap de servei d'Oncologia de l'Hospital del Vall Hebron, és titular de l'assignatura de tercer d'Oncologia-Hematologia.

La UVIC-UCC, la Facultat de Medicina i el VHIO (Institut de Recerca Oncològica Hospital Vall Hebron) han signat acord per col·laborar amb un dels centres de recerca en càncer de més excel·lència europea dirigit pel Dr. Tabernero. En el mateix sentit, gràcies a la col·laboració de la Facultat de Medicina i la Fundació Puigvert, la docència i la recerca pot créixer en el territori de la Catalunya interior.

Les ciutats són motor d'impuls i de partenariat. Si aquestes decideixen apostar i co-governar el coneixement les ciutats, com Vic o Manresa, esdevenen Campus Ciutat. El somni del "Noucentisme" de la Catalunya Ciutat.