Comptabilitat de gasos efecte hivernacle si us plau

Publicat el 07 de setembre de 2021 a les 14:22
Actualitzat el 09 de setembre de 2021 a les 20:40
Quan algú m'ha dit amb convenciment i gairebé sense dubtar que allò que no es mesura no es pot gestionar sempre he arrufat el nas, almenys internament, tot pensant que qui tenia davant no era si no un fotut reduccionista. Però segurament tenia una part raonable de raó.

La comptabilitat financera corporativa ens indica quant guanya una empresa, quant gasta i quant deu. En general es pot confiar en aquestes xifres perquè la majoria de les grans empreses fan servir auditors qualificats i cars per assegurar-se que les xifres siguin el més exactes possibles. Quan les empreses presenten xifres que no es corresponen amb la realitat ("pirula") poden esperar càstigs durs (delicte tipificat) dels reguladors, que van des de grans multes fins a presó (amb repercussions fiscals). Això significa que han de ser capaços de justificar totes les xifres de cada línia que composa el resultat final. La comptabilitat de i en diners (USD, €, etc) la tenim ben treballada. Fins i tots les trampes (interpretacions liberals) estan d'alguna manera normalitzades. La essència de la matèria comptada, els diners, ja es més nebulosa, cada cop més qüestionada, cada cop amb més nans naixents (criptomònades, Euro electrònic, etc).

Però el que sí que és segur que és a les beceroles, en la seva infantesa, sense consens global, és la comptabilitat dels gasos d'efecte hivernacle (GHG en termes internacionals). La comptabilitat del diòxid carboni no és ni de lluny tan rigorosa com la financera (per començar oblidem la resta de gasos d'efecte hivernacle). A diferència de la comptabilitat financera, gairebé tota la comptabilitat del carboni és voluntària i es basa en estàndards diversos. Disposem d'un rudiment de tot plegat que és el càlcul de la petjada de carboni, se'n comencen a fer cursets i webinars. Però aquest càlcul no està normalitzat, estandarditzat (L'Institut Català de la Energia ICAEN disposa d'unes taules de referencia per fer els càlculs). La utilització de la petjada de carboni és essencialment una eina de màrqueting, fer veure que som sostenibles i verds, per posar-ho al catàleg i obrir una pestanya en la nostra pàgina web. Però que jo sàpiga cap persona ha anat a la presó o ha estat sancionada econòmicament per no comptar bé els gasos. I de moment Hisenda no s'hi posa. Les empreses poden, si volen, ser força precises en els càlculs del que emeten directament (tants litres de gas oil, tants Kwh equivalent a tantes Tones de CO2,...). Però quan comencem a comptar les emissions de la seva cadena de subministrament i les emissions dels seu clients, aquí les xifres esdevenen estimacions (que ve de estimar...).

Si sumem regles poc clares, manca de dades reals de tota la cadena de valor, minses repercussions fiscals, voluntarietat de tot plegat, poca fe hauríem de posar en les xifres publicades. Com es pot construir un mercat d'emissions sense xifres reals, fefaents, que vagin a missa i al notari? Si hi ha un mercat d'això, és un mercat de Calaf, un fira de bestiar, dóna-me'n tant per que ets tu i el teu pare era molt bona persona, diu el suposat seriós regulador a la gran empresa...

Les notícies, filtracions, que arriben de la sisena avaluació feta pel Panel Intergovernamental de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i que s'ha de discutir a Glasgow d'aquí un parell de mesos són per acollonir-se primer (especialment quan parla de llarg termini) i per actuar ràpidament després. Acollonir-se perquè s'han engegat unes dinàmiques i efectes en la biosfera que duraran centenars, milers, o centenars de milers d'anys. I fins fa gairebé quatre dies la major part de les forces econòmiques no feien ni cas (ara si, han deixat d'invertir en recerca de noves reserves de combustibles fòssils...). I actuar perquè si, perquè mentre hi ha vida hi ha esperança va dir el Dr. Rieux...

Un senyal que es comença a actuar seriosament fora que això de la comptabilitat de les emissions de carboni, i d'altres Gasos d'Efecte Hivernacle tingués almenys els mateixos paràmetres de seriositat i rigor i les mateixes conseqüències penals i fiscals que la que compta diners. A veure si la nova base de la nova moneda són les emissions de GHG?