La setmana passada es va celebrar a Girona la Fira Mundial de Residus on els experts van constatar que generem gran quantitat d’escombraries i reciclem poc. La ciutat belga d’Anvers va presentar unes papereres que fan música quan algú hi tira residus. Intenten animar la gent a reciclar tot convertint l’acció en una cosa divertida. Bé, ho podríem discutir. En una època en la qual puc tenir tota la meva música al mòbil i escoltar-la en qualsevol lloc i moment, no em motiva gaire anar a llençar la brossa a veure si tinc la sort que al contenidor estigui sonant l’últim disc de la Beyoncé.
L’any 2015 a Catalunya només es van reciclar un 39% de tots els residus i fa temps que s’estudia implantar el sistema de pagament per generació. És a dir, qui produeixi més residus, qui més contamini, pagarà més taxes d’escombraries. Això s’aconseguiria gràcies a unes bosses amb microxips i donant un carnet a cada usuari. Quan llencéssim la brossa, el contenidor llegiria aquestes dades, identificaria l’usuari, el volum de residus generat i determinaria quant s’ha de pagar. Una filosofia molt de Supernanny: si som bons, hi ha recompensa. Si som dolents, càstig i al racó de pensar (i de pagar).
No sé si aquests contenidors són la solució però el que sí sé és que em fa por que els contenidors de la meva ciutat siguin màquines ultra intel·ligents. I si evolucionen i els seus microxips són capaços de llegir les bosses d’escombraries i jutjar els meus hàbits de consum? Llenço la brossa i, de cop, una veu robòtica que ve del contenidor diu: “vaja, molt envàs de iogurt desnatat però veig que també t’has cruspit un pot de Nutella... Ecologista molt, però coherent, poc”. No vull haver de discutir-me amb un contenidor.
És trist que haguem de fer “contenidors intel·ligents” perquè això vol dir que hem deixat de confiar en la intel·ligència dels ciutadans i ciutadanes. Aquesta proposta dóna per fet que nosaltres ja no tenim ni la intel·ligència ni l’educació per pensar que reciclar és una acció beneficiosa per tothom. Ara bé, si els nostres actes tenen conseqüències en la fiscalitat potser sí que pensem dos cops en el futur i el medi ambient.
Contenidors intel·ligents
«És trist que haguem de fer “contenidors intel·ligents” perquè això vol dir que hem deixat de confiar en la intel·ligència dels ciutadans»
Ara a portada