
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Vivim ja en l'escenari postprocés. La situació política sorgida del procés sobiranista genera un seguit de situacions, encara ara, que són fruit de l'excepcionalitat que ha caracteritzat la Catalunya dels darrers anys. Amb tot, la realitat empeny cap a una certa normalització en tots els àmbits, que molt probablement s'anirà decantant si la crisi econòmica no entra en una fase molt més aguda. I sempre amb permís del que succeeixi en els centres neuràlgics de l'estat.
El suïcidi de les sigles de CiU és un dels fenòmens més trencadors que ha viscut la política d'aquest país. Es pot dir que la vella Convergència va perdre l'hegemonia política i fins i tot cultural el dia que va decidir sacrificar les sigles que l'havien dut al triomf tants anys. Un dels dirigents que es va oposar a aquest canvi de nom va ser precisament Xavier Trias, un polític de qui es pot dir, entre d'altres qualitats, que està fent coses "normals", que és el primer pas per recuperar algun sentit de les coses.
Realment, no hi ha cap motiu, drets electorals al marge, perquè Junts i el PDECat no vagin de la mà a unes eleccions. I encara menys si el seu cap de cartell és Xavier Trias, un home que pot encarnar els punts forts de CiU sense el pes dels seus escàndols. El fet que Junts no estigui en la marca electoral que es prepara no deixa de tenir la seva ironia, ja que l'alcaldable no pot ser més explícit en les seves declaracions quan apel·la a la "gent que sempre havia votat Convergència i Unió". Irònicament, contemplem com d'amagar CiU s'està passant a ocultar les sigles de Junts.
Que el partit que presideix Laura Borràs no hagi tingut altra que recórrer al veterà Xavier Trias ja és de per si un missatge molt clar. Les ocurrències, els discursos forçats, tenen data de caducitat. Ja es veurà si explicitar sense complexos els colors convergents és el millor negoci en termes de resultats. En la dosificació d'ingredients, més que no pas en els girs endavant o endarrere, sol haver l'èxit en les formulacions polítiques. Però de moment, a Trias se li ha de reconèixer que ve acompanyat del que podríem anomenar el discret encant de la normalitat.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.