Quan parlem de futbol, basquet, natació o de qualsevol altre esport, tendim a pensar en aquells grans clubs i aquells grans referents esportius que han aconseguit fer de la pràctica de l’esport una activitat econòmica que, en segons quins casos, els hi reporta una gran rendibilitat. Però la realitat és que aquests són una excepció i la gran majoria dels clubs esportius i dels esportistes del nostre país no es poden englobar, ni de lluny, en aquest grup. De fet, podríem dir que molts es posicionen just a la banda contrària i que practiquen l’esport d’una manera totalment desinteressada i sense cap ànim de lucre. Són clubs no professionals, que es dediquen a l’esport de base i amateur.
Són clubs que, a més, desenvolupen una tasca social que va molt més enllà de l’esport i que s’han convertit en una peça molt important dins la cohesió social del país per la seva funció de transmetre valors, d’educar i de formar. Però, lamentablement, el govern de l’Estat no ha tingut en compte ni ha pres en consideració cap d’aquestes particularitats i ha ficat a tots els clubs esportius dins del mateix sac.
Així, són molts els clubs esportius catalans (per què és Catalunya la comunitat més castigada?) que estan patint nombroses inspeccions de treball de la Seguretat Social i que estan veient com s’investiga la relació laboral existent entre el club i els monitors/ entrenadors amateurs els quals, en gran part, col·laboren a canvi de quantitats gairebé simbòliques.
Això ha provocat una situació d’alarma entre aquestes entitats esportives que es veuen obligades a contractar segons el règim general als seus entrenadors (molts d’ells menors d’edat, joves que col·laboren de forma quasi desinteressada, que reben una petita compensació econòmica que, en aquests moments, pots ser vital i necessària dins del seu nucli familiar) i que constaten que la despesa que d’això se’n deriva és inassolible i que posa en perill l’existència de la pròpia entitat. I, això, no ho podem permetre.
Per això, des de CiU hem mostrat (en diversos nivells com Parlament, ajuntaments,...) el nostre rebuig a aquestes actuacions inspectores als clubs amateurs i hem instat al govern de l’Estat a crear una legislació específica en l’àmbit laboral i fiscal per tal de poder regular, d’una manera justa i lògica, aquest sector.
Volem que l’esport amateur continuï existint. Per tot el que representa a la nostra societat, perquè és la base de l’esport professional i perquè fomenta uns valors i un altruisme que cal conservar i fomentar.
ARA A PORTADA
16 de juliol de 2013