Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme

02 d’abril de 2020
Aquest 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. L'Assemblea General de les Nacions Unides va instaurar el 2007 aquest dia per posar en relleu la necessitat de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA), perquè puguin portar una vida plena i gratificant com a part integrant de la societat.

En aquest sentit, el moviment associatiu de l'autisme a Espanya, en coordinació amb Autisme Europa, desenvolupa una campanya de conscienciació que posa el focus en dues àrees fonamentals per a la inclusió i millora de la qualitat de vida del col·lectiu TEA: l'educació i l'ocupació.

D'aquí que s'hagi escollit com a lema d'aquest any Puc aprendre. Puc treballar i, com a imatge de la campanya, diverses mans sostenint diferents eines i estris, que representen les habilitats i capacitats de cada persona. A més, la imatge es presenta en cinc colors diferents, reflectint així la diversitat existent dins de l'espectre de l'autisme.

Atenent a aquest lema, els principals objectius de la campanya del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme 2020 són:

- Augmentar la conscienciació sobre l'autisme a la societat i promoure una millor comprensió del trastorn per incloure i donar suport a les persones amb TEA.

- Millorar l'accés a l'educació i l'ocupació per al col·lectiu.

- Aconseguir el compromís dels representants polítics per fer efectius els drets de les persones amb TEA en aquests dos àmbits principals.

Situació de les persones amb TEA a Espanya en matèria d'educació i ocupació

Les dades obtingudes del registre sociodemogràfic que Autisme Espanya va començar en l'any 2015 i en el qual està participant el Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC) posen de manifest que hi ha hagut un considerable increment de l'alumnat escolaritzat amb TEA identificat en els últims cinc anys: de més de el 118% entre els cursos 2011-12 i 2017-2018 . A més, l'alumnat amb TEA té un risc major a ser víctima d'assetjament escolar i s'han detectat índexs alts d'abandonament escolar en acabar l'Educació Secundària, en comparació amb els índexs de continuïtat de la resta de l'alumnat escolaritzat en educació no universitària.

També s'ha detectat que no està prou desenvolupada l'orientació vocacional i les experiències de pràctiques i que no hi ha connexió entre les últimes etapes educatives amb els serveis d'ocupació. Tot això provoca que les taxes d'atur en l'autisme siguin més altes que entre les persones amb discapacitat intel·lectual o altres trastorns de desenvolupament; així, s'estima que més de el 90% de les persones amb TEA estan aturades, a causa en gran mesura a la manca de serveis de suport per a adults, així com a una manca generalitzada de comprensió sobre les capacitats de les persones amb TEA i el seu potencial laboral.

Tenint en compte els objectius de la campanya Puc aprendre. Puc treballar i la situació de les persones amb TEA al nostre país, des del moviment associatiu de l'autisme a nivell de tot el país reivindiquem tant a el Govern central com als respectius governs autonòmics l'impuls de mesures per garantir l'accés a una educació i a una ocupació de qualitat per al col·lectiu TEA, que s'adeqüi a les capacitats, prioritats i necessitats específiques de cada persona amb TEA i contribueixi a la millora de la seva qualitat de vida.

Des del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central teníem pensada tota una campanya i uns actes que havien preparat un grup d'alumnes de la FUB dins de les Accions Integradores. Evidentment, tot això ara no es farà, però sí que demanem a la ciutadania dues coses:

- Posar un globus o un dibuix o cintes o el que tinguin de color blau als balcons i finestres de casa.

- Que enviïn una foto o vídeo o gif on es vegi una mà amb un estri (a l'estil del cartell de la campanya i que la comparteixin amb el hashtag #DiaMundialAutismo.