
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
A partir d'aquí, Rajoy i acompanyants hauran de designar un advocat per defensar-los. La batalla serà llarga. Però el cas posarà els focus sobre la gravetat de l'operació Catalunya i fins a on es va rebaixar l'estat espanyol per intentar desmantellar el lideratge polític sobiranista. S'investiguen les pressions al govern del Principat andorrà i als directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) per obtenir suposada informació bancària de la família de Jordi Pujol, d'Artur Mas i d'Oriol Junqueras.
Els delictes pels quals s'investiga a l'"Estat Rajoy" són molt greus, des de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió i creació de document fals al que es considera el tipus penal més greu de tots: coacció als organismes constitucionals. Un fet aquest que, de comprovar-se, demostraria una característica pròpia del règim espanyol, com és la sensació prepotent de poder sotmetre un país petit com Andorra als designis de la raó d'estat espanyola. Les penes poden ser de fins a 29 anys de presó.
La derivada andorrana de l'operació Catalunya és, de fet, el cas de l'estat espanyol contra el sobiranisme, però en aquest cas amb un front internacional obert. Rajoy i els seus excol·laboradors potser van oblidar -o van menystenir- que Andorra era un estat independent. Sens dubte, limitat pel fet de ser un microestat, però al capdavall un principat que va ser víctima d'una pressió d'Espanya, que va culminar amb el tancament d'una entitat financera després de la notice d'un organisme del Tresor nord-americà, el FinCEN, que apuntava a suposades activitats de blanqueig de capitals al BPA. Una acusació que va acabar sent falsa.
El procés judicial va per llarg, sí. Però tot i que molt lenta, la justícia avança i la notícia que ve d'Andorra és un recordatori de l'exigència de responsabilitats a la qual ha de respondre tot governant. Després de tant de sarcasme des del cor de l'Estat contra la internacionalització del procés sobiranista, que els tribunals andorrans siguin els que acabin empenyent Mariano Rajoy a declarar sobre l'operació Catalunya té alguna cosa de justícia poètica. Al final, la matusseria del govern espanyol davant el procés ha estat tan evident que la justícia acabarà tenint la seva hora. De moment, ja treu el cap pel Pirineu. I gràcies al petit principat ara ja sabem que quan es tracta de justícia, la mida tampoc importa.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.